Ovulatiepijn

Ovulatiepijn is één van de duidelijkste signalen die je lichaam afgeeft als de eisprong eraan komt. Redelijk wat vrouwen kunnen hun eisprong voelen. Als je hier ‘gezegend’ mee bent, weet je dat jouw vruchtbaarste moment is. Misschien heb je het wel al eens gevoeld of ben je aan het twijfelen of de buikpijn die je voelt te wijten is aan je ovulatie. Daarom proberen we hieronder wat meer uitleg te geven over deze specifieke pijn.

Hoe voelt ovulatiepijn?

Het is lastig te omschrijven hoe ovulatiepijn aanvoelt. Je kunt het vergelijken met een scherpe, stekende menstruatie-achtige pijn onder in de buik ter hoogte van de linker of rechter eileider. Deze pijn kan uitstralen naar de rug en dat kan behoorlijk pijn doen. Het kan zijn dat de pijn een paar uur voor de ovulatie begint en stopt als het eitje eenmaal vrijgekomen is. Over het algemeen duurt de ovulatiepijn niet langer dan een paar uur. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen. Sommigen hebben er zelfs een hele dag last van of zelfs een meer dan één dag. Trouwens, ovulatiepijn is niet altijd een terugkerend fenomeen. Er zijn vrouwen die elke maand hun eisprong voelen, terwijl dit bij andere vrouwen eerder occassioneel is.

De mogelijke oorzaken van de ovulatiepijn

Op dit moment weet men nog steeds niet precies  waardoor ovulatiepijn veroorzaakt word. Er zijn wel een paar mogelijke verklaringen voor:

  • Bij de ovulatie barst in de eierstok een rijpe follikel open en komt er een eicel vrij. Net voordat de follikel de eicel als het ware loslaat, rekt deze wat uit op de oppervlakte van de eileider. Dat zou de pijn kunnen geven.
  • Bloedverlies of vloeistof dat vrijkomt tijdens de eisprong zou irritatie kunnen geven in de buikholte. Dit kan pijnklachten geven. Dit bloedverlies wordt ook wel een ovulatiebloeding genoemd.

Een klein rekensommetje

Ongeveer 14 dagen na de ovulatie wordt je ongesteld. Als je denkt dat de buikpijn die je hebt -al dan niet in combinatie met de andere eisprong symptomen– ovulatiepijn is, begin je vanaf deze dag te tellen. Tel deze dag als dag 1. Op dag 14 dient normaal gezien je menstruatie zich aan. Hier kan eens een dagje verschil in zitten. Als je niet ongesteld geworden bent en de twee volgende dagen ook niet, dan is er een grote kans dat je zwanger bent of de pijn die je voelde was niet te wijten aan je eisprong.

Ovulatiepijn – Medicinfo Encyclopedie

98 reacties op “Ovulatiepijn”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *