Ovulatiepijn

Ovulatiepijn is één van de duidelijkste signalen die je lichaam afgeeft als de eisprong eraan komt. Redelijk wat vrouwen kunnen hun eisprong voelen. Als je hier ‘gezegend’ mee bent, weet je dat jouw vruchtbaarste moment is. Misschien heb je het wel al eens gevoeld of ben je aan het twijfelen of de buikpijn die je voelt te wijten is aan je ovulatie. Daarom proberen we hieronder wat meer uitleg te geven over deze specifieke pijn.

Hoe voelt ovulatiepijn?

Het is lastig te omschrijven hoe ovulatiepijn aanvoelt. Je kunt het vergelijken met een scherpe, stekende menstruatie-achtige pijn onder in de buik ter hoogte van de linker of rechter eileider. Deze pijn kan uitstralen naar de rug en dat kan behoorlijk pijn doen. Het kan zijn dat de pijn een paar uur voor de ovulatie begint en stopt als het eitje eenmaal vrijgekomen is. Over het algemeen duurt de ovulatiepijn niet langer dan een paar uur. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen. Sommigen hebben er zelfs een hele dag last van of zelfs een meer dan één dag. Trouwens, ovulatiepijn is niet altijd een terugkerend fenomeen. Er zijn vrouwen die elke maand hun eisprong voelen, terwijl dit bij andere vrouwen eerder occassioneel is.

De mogelijke oorzaken van de ovulatiepijn

Op dit moment weet men nog steeds niet precies  waardoor ovulatiepijn veroorzaakt word. Er zijn wel een paar mogelijke verklaringen voor:

 • Bij de ovulatie barst in de eierstok een rijpe follikel open en komt er een eicel vrij. Net voordat de follikel de eicel als het ware loslaat, rekt deze wat uit op de oppervlakte van de eileider. Dat zou de pijn kunnen geven.
 • Bloedverlies of vloeistof dat vrijkomt tijdens de eisprong zou irritatie kunnen geven in de buikholte. Dit kan pijnklachten geven. Dit bloedverlies wordt ook wel een ovulatiebloeding genoemd.

Een klein rekensommetje

Ongeveer 14 dagen na de ovulatie wordt je ongesteld. Als je denkt dat de buikpijn die je hebt -al dan niet in combinatie met de andere eisprong symptomen– ovulatiepijn is, begin je vanaf deze dag te tellen. Tel deze dag als dag 1. Op dag 14 dient normaal gezien je menstruatie zich aan. Hier kan eens een dagje verschil in zitten. Als je niet ongesteld geworden bent en de twee volgende dagen ook niet, dan is er een grote kans dat je zwanger bent of de pijn die je voelde was niet te wijten aan je eisprong.

Ovulatiepijn – Medicinfo Encyclopedie

98 reacties op “Ovulatiepijn”

 1. Rosanne

  Ik slikte ook de pil, ben er zelf door heen zwangergeraakt terwijl ik hem slikte. Dus een eisprong bestaat zeker tijdens de pil 😉 Ik zou het zeker weten in de gate houden! Ik heb nu een zoontje van 5 rondlopen en heb een half jaar terug me spiraal mirena, er uit laten halen voor nog een kinderwens. Maar ik zeg altijd wees evengoed alert met de pil want die eisprong was er bij dus wel en ik slikte hem volgens vast ”ritueel” heel trouw.

 2. anoniem

  ik ben vorige week licht roze afscheiding en wat oud bloed verloren, dit was 10 dagen na mijn menstruatie, nu heb ik sinds een half uur stekende pijn links onder in mijn buik bij de baarmoeder lijkt het, nou dacht ik nu is mijn eisprong maar de ovulatie test geeft een heel licht streepje aan en een paar dagen terug een donker teststreepje dat was volgens de test mijn lh piek, dus ik kan volgens de test nu geen eisprong hebben, nou vraag ik me af wat zou die licht roze afscheiding is geweest eisprong bloeding? en wat betekend die buikpijn die ik nu heb? ik ben onregelmatig kan 5 dagen per cyclus verschil in zitten.
  beetje verwarrend wat ik allemaal voel herkend iemand dit?

 3. Hey anoniem
  Wat jij heb gehad was een innestlingsbloeding
  Dat krijg je als het eitje zich nestelt in het baarmoeder
  Hopelijk voor u ben je zwanger
  Laat ons iets weten

  1. anoniem

   hallo,

   ik ben tot nu toe niet zwanger test blijft negatief.
   zit nu op dag 27 van mijn cyclus.
   heb sinds 2 weken ongi steekjes, met vlagen wat misselijk, grotere en gevoelige borsten, zichtbare aders, heb ik normaal ook maar nu nog meer.
   en soms dikke witte afscheiding, sorry voor de detail.
   dus ik wacht het rustig af.

   1. Spannend jij hebt duidelijk symptomen van een zwangerschap.
    Maar gelijk heb je! wacht maar af. Hopelijk is het zo!

   2. Kinderwens

    Ik las je berichtje en vroeg me af; waren dit bij jou zwangerschapssymptomen? Ik heb nu precies dezelfde symptomen namelijk 😉 ben benieuwd.

    Ik zit nu op dag 35 van mn cyclus, 2e ronde na stoppen met de pil dus nog lange cyclus).

    1. kimberly

     heyy het waren helaas geen zwangerschap symtonen bij mij :(..

 4. kimberly

  hallo ik heb een vraagje in de eerste week van de pil ben ik 1 pil vergeten en heb vervolgens 6 dagen erma onveilig gevreen vervolgens heb ik in de 2de week weer me pil vergeten en onveilig gevreen met me vriend ik weet dat het erg dom was nu heb ik 4 dagen geleden lichte bloedverlies gehad dat is inmiddels over maar ik blijf krampen houden in me onderbuik en af en toe misslijk de dokter zegt ik moet afwachten maar dat duurt nog best lang wie weet hoe groot op zwangerschap is xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *