Ovulatiepijn

Ovulatiepijn is één van de duidelijkste signalen die je lichaam afgeeft als de eisprong eraan komt. Redelijk wat vrouwen kunnen hun eisprong voelen. Als je hier ‘gezegend’ mee bent, weet je dat jouw vruchtbaarste moment is. Misschien heb je het wel al eens gevoeld of ben je aan het twijfelen of de buikpijn die je voelt te wijten is aan je ovulatie. Daarom proberen we hieronder wat meer uitleg te geven over deze specifieke pijn.

Hoe voelt ovulatiepijn?

Het is lastig te omschrijven hoe ovulatiepijn aanvoelt. Je kunt het vergelijken met een scherpe, stekende menstruatie-achtige pijn onder in de buik ter hoogte van de linker of rechter eileider. Deze pijn kan uitstralen naar de rug en dat kan behoorlijk pijn doen. Het kan zijn dat de pijn een paar uur voor de ovulatie begint en stopt als het eitje eenmaal vrijgekomen is. Over het algemeen duurt de ovulatiepijn niet langer dan een paar uur. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen. Sommigen hebben er zelfs een hele dag last van of zelfs een meer dan één dag. Trouwens, ovulatiepijn is niet altijd een terugkerend fenomeen. Er zijn vrouwen die elke maand hun eisprong voelen, terwijl dit bij andere vrouwen eerder occassioneel is.

De mogelijke oorzaken van de ovulatiepijn

Op dit moment weet men nog steeds niet precies  waardoor ovulatiepijn veroorzaakt word. Er zijn wel een paar mogelijke verklaringen voor:

 • Bij de ovulatie barst in de eierstok een rijpe follikel open en komt er een eicel vrij. Net voordat de follikel de eicel als het ware loslaat, rekt deze wat uit op de oppervlakte van de eileider. Dat zou de pijn kunnen geven.
 • Bloedverlies of vloeistof dat vrijkomt tijdens de eisprong zou irritatie kunnen geven in de buikholte. Dit kan pijnklachten geven. Dit bloedverlies wordt ook wel een ovulatiebloeding genoemd.

Een klein rekensommetje

Ongeveer 14 dagen na de ovulatie wordt je ongesteld. Als je denkt dat de buikpijn die je hebt -al dan niet in combinatie met de andere eisprong symptomen– ovulatiepijn is, begin je vanaf deze dag te tellen. Tel deze dag als dag 1. Op dag 14 dient normaal gezien je menstruatie zich aan. Hier kan eens een dagje verschil in zitten. Als je niet ongesteld geworden bent en de twee volgende dagen ook niet, dan is er een grote kans dat je zwanger bent of de pijn die je voelde was niet te wijten aan je eisprong.

Ovulatiepijn – Medicinfo Encyclopedie

98 reacties op “Ovulatiepijn”

 1. Roos

  Ik heb ook een vraag! Vorige week zijn we getrouwd, en nu zijn we op vakantie. We willen heel graag een kindje en daarom slik ik de pil nu om de 3 dagen. Zo hoop ik dat mijn ongesteldheid uitblijft en ik toch een mini kans heb om al zwanger te worden. Kan dit kwaad?

  1. Amber

   Bij de dokter kan je pilletjes halen om je menstuatie uit te stellen. Anticonceptie garandeert niet dat je menstruatie uit blijft. Heb ik ook eens gebruikt op vakantie werkte prima. Alleen wel 3tabletjes per dag.

  2. Prikkie

   Dit is niet de bedoeling van de anticonceptiepil.
   In de pil zitten hormonen die de aanmaak van hormonen in jouw lichaam overnemen. Dus als je de pil slikt, stopt jouw lichaam met het aanmaken van diezelfde lichaamseigen hormonen. Maar de twee dagen erna moet je lichaam het wel zelf doen.
   Dus op die ene dag dat jij wel de pil inneemt heb je een overdosis hormonen. (Je lichaam heeft ze immers ook al aangemaakt )

   Ten eerste breng je je lichaam en cyclus behoorlijk in de war met dit gebruik.
   Ten tweede vermoed ik zelfs dat je eerder een vergrote kans hebt op een miskraam. Twee x een anticonceptie pil staat gelijk aan de hoeveelheid hormonen in de morning after pil. Jij hebt 1x je eigen hormonen en 1x de pil.

   ik zou dit gebruik ten zeerste afraden. Of je slikt je pik nog gewoon een maand zoals t moet, of je gaat naar de huisarts voor tabletten die ervoor gemaakt zijn om je menstruatie uit te stellen.

 2. Hello,…een vraag.

  Is er een pijnstiller die ik kan gebruiken voor de pijn. Ik krijg veel pijn die helemaal naar mijn rug gaat. Veel pijn heb ik tijdens deze periode.

  Bestaat er een medicijn,pijnstiller ,..iets om de pijpte verminderen. .?

 3. Yasemin Valk

  Helloo allemaal!

  Even een vraagje want ik word helemaal gek van mijzelf..

  Ik ben 4 maanden geleden gestopt met de pil, 2 maanden geleden voor het eerst weer ongesteld geworden met een cyclus van 28 dagen. Althans dit heb ik de afgelopen 2 menstruaties ‘geteld’.. Vorige maand kreeg ik op dag 14 voor mijn menstruatie wat slijmverlies en ik was 3 dagen voor en 3 dagen na mijn 14e dag aan het klussen. Helaas vervolgens ongesteld geweest. Nou dacht ik oké dan doe ik het deze keer met ovulatie testen. Ik ben al sinds 20 dagen voor mijn menstruatie(a.s 30 oktober) begonnen met testen, helemaal nietsss!!! Ik heb 4 & 3 dagen geleden een lichte streepje gekregen op mijn ovulatie test dus ik weer klussen, hierna is het gewoon verdwenen!!! Ik heb nog steeds geen ovulatie terwijl mijn menstruatie dus 30 oktober ‘uitgerekend’ is.. Dat is over 8 dagen al?! :s Heb nu menstruatie pijn maar ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet!!! Iemand wat tips? Grrr ik snap er helemaal niets van.. Heb deze maand verder ook helemaaal geen afscheiding gehad?!!!

  Groetjes

 4. ik wist niet dat je pijn kon hebben van eisprong tot ik men cyclus heb bestudeert. En inderdaad tijdens men eisprong heb ik ook last van steken aan men buik , dit duurde altijd een paar uurtjes. En ik maar denken dat ik iets verkeerd had gegeten .

 5. Hallo. Ik ben reeds lange tijd gesteriliseerd EN ook mijn baarmoeder ben ik kwijt na heel veel last van endometriose. De laatste maanden heb ik meer en meer last van mijn eisprong. Iemand die dit herkent of raad weet?
  Bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *