ovulatietest

Ovulatietest: een handig hulpmiddel bij het zwanger worden

Om zwanger te worden, is het belangrijk om geslachtsgemeenschap te hebben tijdens je vruchtbare dagen en rond het moment van de ovulatie. Vrouwen met een regelmatige cyclus, kunnen hun ovulatie berekenen. Vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben, kunnen met deze methode minder makkelijk de vruchtbare dagen vaststellen, omdat het resultaat niet accuraat genoeg is. Om toch de vruchtbaarste dagen van de cyclus op te sporen is er een handig hulpmiddel op de markt: de ovulatietest.

Hoe werken ovulatietesten

Een dag of twee voordat de eisprong plaatsvindt, stijgt het niveau van het luteïniserend hormoon (LH) drastisch. Dit hormoon is altijd in het lichaam aanwezig en is verantwoordelijk voor het rijpen van de eicel. De waarden kunnen oplopen tot wel twintig keer meer dan het normale niveau. Deze stijging van het LH hormoon noem je de LH piek. Een ovulatietest spoort verhoogde concentraties van dit luteïniserend hormoon in de urine op.

Hoe en wanneer te gebruiken?

De meeste pakketjes ovulatietesten bevatten een aantal teststaafjes of cassettes die bedoeld zijn om de LH piek in de urine aan te tonen. Je begint een aantal dagen voor je vermoedelijke ovulatie te testen en gaat net zo lang door met testen tot je een positieve test hebt. Gebruik in tegenstelling tot een zwangerschapstest liever geen ochtendurine.

Positieve ovulatietest

Wanneer de ovulatietest een LH piek heeft gedetecteerd, zal de test positief zijn. De ovulatie volgt tussen de 24 tot 36 uur na de positieve ovulatietest. Als je tijdens deze periode geslachtsgemeenschap hebt, maak je de meeste kans om zwanger te worden.

Betrouwbaarheid van ovulatietesten

Een ovulatietest is meer dan 99% nauwkeurig. Er is geen andere manier dat zo nauwkeurig is bij het vaststellen van de eisprong.

Ovulatietesten uit onze shop

[pg_sas_shop category=”ovulatietesten”]

 

7 reacties op “Ovulatietest: een handig hulpmiddel bij het zwanger worden”

 1. Cindy Verboven

  Het beste is een tien tal dagen na je menstruatie deze te doen je zal, vanzelf zien dat de kleur na een paar dagen optimaliseerd en dan weet je ook wel, dat dat de beste moment is

 2. Dinges

  Volgens mijn lichaam, en de online test, heb ik NU mijn eisprong.
  Dus binnen 24-48 uur moet het bevrucht worden, ander gaat het dood.
  Maar, de ovulatie test die ik zojuist heb gedaan, geeft negatief aan….
  al 3 dagen.
  Hoe kan dat dan???

 3. Happy1234

  Ja maakt wel wat uit, je moet je ovulatie even berekenen op internet. ddan die dagen pakken en elke dag op een vast tijdstip ( ik doe ochtend) testen. kijken of er smile komt als er een smile verschijnt dan ben je op die dag en de dag daarna het meest vruchtbaar. maar je moet het echt op hetzelfde tijdstip doen.

 4. happy world

  maar hoe zeker weet je of die dag je ben en hoe vaak sex moet je dan hebben om zwanger te zijn?
  3x per dag of 3 per week of elke dag?

  1. het sperma blijft 3 dagen actief in een vrouw. Dus theoretisch elke drie dagen seks zou moeten leiden tot..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *