Ovulatietest: test wanneer je vruchtbaar bent

Een ovulatietest is een heel handig hulpmiddel bij het zwanger worden, want je kunt met zo’n test je vruchtbare dagen en je ovulatie of eisprong vaststellen. Vrijen tijdens de vruchtbare periode, waar de eisprong deel van uitmaakt, is erg belangrijk. Deze 4-5 dagen per menstruatiecylcus zijn zowat de enige dagen waarop je zwanger kunt raken. Ovulatietesten helpen je om deze vruchtbare periode en ovulatie op te sporen en de kans te vergroten op een zwangerschap.


De ovulatietest om je zwangerschapskans te verhogen

Een vrouw heeft elke menstruatiecyclus zo ongeveer 25% kans op een zwangerschap. Om zwanger te raken, moet je uiteraard vrijen met je partner of je laten insemineren. En dat ook nog eens op de juiste dagen. Het beste moment om te vrijen is net voor de eisprong, welke – afhankelijk van de lengte van de cyclus – ongeveer tussen de 11e en 18e dag van de menstruatiecyclus plaatsvindt.

Wanneer de eicel tijdens de eisprong vrij komt, heeft ze niet lang meer te leven. De levensduur is ongeveer 12 tot 24 uur na de eisprong. Na die tijd kan ze niet meer bevrucht worden en is het dan ook niet meer mogelijk om zwanger te worden. Zaadcellen kunnen het langer uithouden dan eicellen. Ze overleven gemiddeld gezien 72 uur oftewel 3 dagen na de zaadlozing.

De vruchtbare periode is de periode dat een zaadcel de eicel kan bevruchten. Dat zijn de vier dagen (heel soms vijf) dagen voorafgaand aan de ovulatie tot en met 12 tot 24 uur erna. Het zou jammer zijn als je deze belangrijke dagen zou missen. Daarom zijn ovulatietesten zo handig.

Hoe werkt een ovulatietest ?

Het hormoon dat verantwoordelijk is voor de rijping van de eicel, het luteïniserend hormoon (LH), stijgt van minder dan 10 UI/ml in het begin van de menstruatiecylus tot soms wel 70 UI/ml vlak voor de ovulatie. Deze stijging van het LH hormoon noemt ook wel de LH piek. Met een ovulatietest kun je vaststellen wanneer de productie van dit luteïniserend hormoon het hoogst is; de ovulatietest zal dan positief zijn.

Wanneer beginnen met ovulatietesten ?

Je begint met testen op de dag dat aangegeven staat op de bijsluiter van het doosje met ovulatietesten. Wanneer dat is, hangt af van de lengte van je menstruatiecyclus.
Meestal is dat een dag of vier voor je vermoedelijke ovulatiedatum.

Bij ovulatietesten is het de bedoeling dat je elke dag op hetzelfde tijdstip je urine controleert. Dit moet niet met ochtendurine, zoals meestal wel het geval is bij een zwangerschapstest.

Lengte van je cyclus in dagenBeginnen op dag*
214
225
236
247
258
269
2710
2811
2912
3013
3114
3215
3316
3417
3518
3619
3720
3821
3922
4023

* Tel de dagen verder vanaf de eerste dag van je menstruatie, de dag waarop de bloeding doorzet is dag 1

Als je een onregelmatige cyclus hebt, waardoor je elke keer wat eerder of wat later ongesteld wordt, ga dan uit van je kortste cyclus om te bepalen wanneer je moet beginnen. Op deze manier loop je geen risico dat je de eisprong per ongeluk mist.

Negatieve ovulatietest

Een negatieve test wil zeggen dat er geen hoge LH levels zijn aangetroffen in de urine. Daar kan trouwens wel heel snel verandering in komen. Daarom is het ook zo belangrijk dat je geen dag overslaat en echt elke dag rond hetzelfde tijdstip een test doet.

Een positieve ovulatietest

Je gaat door met testen tot je een positieve ovulatietest hebt. Dit betekent dat de LH piek gevonden is.

Een positieve ovulatietest wil niet zeggen dat je op dat moment van je eisprong hebt en je hals over kop moet gaan vrijen en je je zorgen moet gaan maken omdat je parter op dat moment niet in de buurt is. De eisprong volgt namelijk pas 24 tot 36 uur na de positieve test. Je hebt dan nog ruim de tijd om te vrijen (of insemineren). Als je binnen de 48 uur na de positieve ovulatietest vrijt, heb je de meeste kans om zwanger te worden.

Hoe betrouwbaar zijn ovulatietesten

Ovulatietesten zijn meer dan 99% betrouwbaar. Er is geen andere manier dat zo nauwkeurig is bij het vaststellen van de eisprong. Let wel: dit betekent niet dat je zoveel kans hebt om zwanger te raken.

Verschillende merken

Clearblue ovulatietest

clearblue digital ovulatietest

De Clearblue ovulatietest ook bekend onder de naam Clearblue digital ovulatietest, is de meest gebruiksvriendelijke test die momenteel te koop is. Dit komt omdat deze veel makkelijker af te lezen is dan andere testen. Een paar minuten nadat je op het teststaafje hebt geplast of deze in een potje urine hebt gehouden, verschijnt in het testvenster een lachende smiley als de ovulatietest positief is. Omdat je voor gebruiksgemak betaalt, is dit bekende merk duurder dan andere merken.

10 Clearblue ovulatietesten voor 24,95
20 Clearblue ovulatietesten voor 40,99

Op werkdagen voor 21 uur besteld, de andere dag in huis (Nederland en België) Prijs inclusief gratis verzending naar beide landen.

Sensitest ovulatietest
sensitest ovulatietest De Sensitest ovulatietest dipstick is één van de bestverkochte ovulatietesten. De teststrip hou je enkele seconden in een potje met urine. Daarna lees je het resultaat af. De LH piek is gevonden als de teststreep (T) even donker of zelfs donkerder is als de controlestreep (C).

12 Sensitest ovulatietesten voor 11,38
24 Sensitest ovulatietesten voor 23,99

Op werkdagen voor 22 uur besteld, de andere dag in huis (Nederland en België). Exclusief verzendkosten.

Action ovulatietest
De Action ovulatietest is een midstream test (die je in de urinestraal kan houden) en vind je bij de Action winkel in de schappen bij de cosmetica. De testen zitten verpakt in een doosje met 5 testen. Je betaalt hier 2,95 voor, wat natuurlijk spotgoedkoop is. De bedoeling van de Action ovulatietest is precies hetzelfde als elke andere ovulatietest: het opsporen van de LH piek.

Natuurlijk zijn er nog meer merken in verschillende prijsklassen, bijvoorbeeld de kruidvat ovulatietest, etos ovulatietest of predictor ovulatietest. Deze testen werken allemaal via hetzelfde principe.


You may also like...

8 reacties

 1. liza schreef:

  Maakt het ook uit wanneer je zo n test doet?!

 2. Cindy Verboven schreef:

  Het beste is een tien tal dagen na je menstruatie deze te doen je zal, vanzelf zien dat de kleur na een paar dagen optimaliseerd en dan weet je ook wel, dat dat de beste moment is

 3. Dinges schreef:

  Volgens mijn lichaam, en de online test, heb ik NU mijn eisprong.
  Dus binnen 24-48 uur moet het bevrucht worden, ander gaat het dood.
  Maar, de ovulatie test die ik zojuist heb gedaan, geeft negatief aan….
  al 3 dagen.
  Hoe kan dat dan???

 4. Happy1234 schreef:

  Ja maakt wel wat uit, je moet je ovulatie even berekenen op internet. ddan die dagen pakken en elke dag op een vast tijdstip ( ik doe ochtend) testen. kijken of er smile komt als er een smile verschijnt dan ben je op die dag en de dag daarna het meest vruchtbaar. maar je moet het echt op hetzelfde tijdstip doen.

 5. happy world schreef:

  maar hoe zeker weet je of die dag je ben en hoe vaak sex moet je dan hebben om zwanger te zijn?
  3x per dag of 3 per week of elke dag?

 6. anoniem schreef:

  kan je ovulatietest positief testen door beinvloeding van reeds een bevruchting?

  vind zo raar. had positieve test duiavonds terug een lichte streep dus ik dacht piek is gepasseerd nu gemeenschap hebben de avond daarop doe ik voor zekerheid nog een test en deze is dan weer volledig positief. ben er helemaal in de war van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *