pcos zwanger worden

PCOS / polycysteus-ovariumsyndroom en zwanger worden

Bij PCOS, het polycysteus-ovariumsyndroom is de hoeveelheid vrouwelijke hormonen en mannelijke hormonen niet in balans. De eierstokken maken te veel testosteron aan. Hierdoor kan de menstruatiecyclus heel onregelmatig worden en soms voor een zeer lange periode wegblijven. Het valt absoluut niet te voorspellen wanneer de ovulatie komt en soms komt er helemaal geen
meer. Dit is erg lastig als je een kinderwens hebt, want een ovulatie is essentieel bij het zwanger worden. Ondanks dat je met PCOS verminderd vruchtbaar bent, kun je met de juiste hulp wel zwanger worden.

pcos zwanger worden

Wat is PCOS of polycysteus-ovariumsyndroom

PCOS of polycysteus-ovariumsyndroom is een hormonale stoornis waarbij de eierstokken meer mannelijke hormonen produceren. Dit heeft invloed op de eisprong. Bij een normale menstruatiecyclus ontwikkelen de follikels die zich in de eierstokken bevinden maandelijks tot een rijpe eicel die vervolgens vrijkomt: de eisprong. Bij PCOS groeien de follikels niet goed of erg onregelmatig en veranderen in met vocht gevulde blaasjes, ook wel cysten genoemd. Een onregelmatige of afwezige ovulatie en dito menstruatiecyclus is daar het gevolg van. Ondertussen stapelen de cystes zich op in de eierstokken (zie afbeelding hierboven) Een gynaecoloog kan dit bevestigen door middel van een echografie.

Symptomen van PCOS

Wat zijn de symptomen van PCOS? Elke vrouw met PCOS zal andere symptomen ervaren. De meest voorkomende symptomen van PCOS zijn:

 • Een zeer onregelmatige menstruatiecyclus
 • Helemaal geen menstruatiecyclus meer (amenorroe)
 • Veel bloedverlies tijdens de menstruatie
 • Vergrote eierstokken met verschillende kleine met vocht gevulde goedaardige cysten
 • Acné
 • Veel haargroei (ook op ongewenste plaatsen, zoals op de borsten, onderbuik op de kin)
 • Gewichtstoename
 • Onvruchtbaarheid (niet alle vrouwen krijgen te maken met onvruchtbaarheid. Bovendien kunnen de meeste vrouwen met de juiste behandeling wel zwanger worden)
 • PCOS en zwanger worden is een lastige combinatie. Je weet meestal niet wanneer je vruchtbaar bent en wanneer je ovulatie komt en of er überhaupt wel een ovulatie komt. Zwanger worden kan op deze manier ontzettend lang duren of een zwangerschap blijft volledig uit. Vrouwen met PCOS die zwanger willen worden moeten behandeld worden door een gynaecoloog.

  Behandeling met medicijnen

  Bij PCOS bestaat de vruchtbaarheidsbehandeling uit speciale hormonen in de vorm van tabletten of injecties. Het doel van de behandeling is om een ovulatie kunstmatig op te wekken.

  Clomid of Serophene

  Het medicijn dat hier meestal voor gebruikt wordt heet Clomid of Serophene (tabletten). Tijdens het gebruik krijgt ongeveer 80% van de vrouwen weer een normale eisprong.

  Pregnyl

  Soms heeft een behandeling met Clomid of Serophene niet het gewenste effect en moet er een andere behandeling opgestart worden, bijvoorbeeld dagelijkse injecties met het medicijn Pregnyl (gonadotrofines). Aan de behandeling met Pregnyl zullen veel bezoeken aan de gynaecoloog gekoppeld zijn, want dit medicijn kan voor een overstimulatie van de eierstokken zorgen en dat is iets wat goed in de gaten gehouden moet worden.

  Operatie

  Soms is het nodig om bij PCOS de opgestapelde cysten in de eierstokken te verwijderen. Door middel van een operatieve ingreep worden de cysten met behulp van een elektrode ingebrand. Deze techniek heeft een medische naam: laparoscopische electrocoagulatie van de ovaria, afgekort LEO.

  Zwanger worden is van meerdere factoren afhankelijk. Zelfs als je behandeld wordt met medicijnen of een operatieve ingreep voor PCOS hebt ondergaan, lukt het soms niet om zwanger te worden. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan de kwaliteit van zaadcellen van je partner of om andere (onbekende) redenen. Je kunt dan overgaan op een IVF behandeling (in vitro fertilisatie).

  1 reactie op “PCOS / polycysteus-ovariumsyndroom en zwanger worden”

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *