Placenta aan de voorkant tegen de buikwand, risico’s en nadelen

De placenta of moederkoek is een orgaan dat aan de ene kant vast zit aan de navelstreng van de baby en aan de andere kant aan de wand van de baarmoeder. Bij de meeste zwangerschappen groeit de placenta aan de achterwand van de baarmoeder (posterior), aan de rugzijde, maar ook wel eens op een andere plaats, bijvoorbeeld helemaal onderaan.

Soms vind je de placenta aan de voorkant tegen de wand van de buik (anterior). Anders dan bij een voorliggende placenta, een zwangerschapscomplicatie dat vaak gepaard gaat met bloedverlies en wat vaginaal bevallen meestal ook nog eens onmogelijk maakt, is een placenta aan de voorkant geen enkel risico voor mama en baby. Het heeft wel een aantal nadelen.


Risico placenta voorkant

Als jij te horen hebt gekregen van je gynaecoloog of verloskundige dat je placenta aan de voorkant ligt tegen de buikwand aan, dan moet je helemaal geen zorgen maken.

Als er wel over bepaalde risico’s wordt gesproken omwille van de ligging van de placenta, dan is dat omdat ze te dicht bij de baarmoedermond ligt of dat ze de baarmoedermond gedeeltelijk of volledig bedekt. Er is dan geen sprake van een placenta aan de voorkant maar van een placenta praevia, een voorliggende placenta, een zwangerschapscomplicatie die altijd opgevolgd moet worden door een gynaecoloog. Een voorliggende placenta en een placenta aan de voorkant zijn twee verschillende termen die nogal eens door elkaar gehaald worden.

Nadelen placenta voorkant

Risico’s zijn er niet en complicaties geeft het evenmin, maar er kleven wel twee nadelen aan.

Baby later voelen bewegen
Doordat de placenta aan de voorkant van de buik ligt, kun je de bewegingen van je baby wat later gaan voelen. Bij de meeste aanstaande mama’s is dit rond de 19 weken van de zwangerschap als het om een eerste kindje gaat. Dat is meestal een paar weken later bij vrouwen met een placenta die vooraan ligt. De moederkoek fungeert als een soort stootkussen tussen de buikwand en vangt zeker in het begin als baby’s bewegingen nog niet zo sterk zijn heel wat stootjes, schokjes en schopjes op. Dit is best wel jammer, want misschien wat extra geduld op te moeten brengen om je kindje eindelijk te voelen is niet zo leuk.

Minder mooie 3d / 4d echo
Als je van plan bent om een 3d / 4d echo te laten maken is de kans groot dat je het gezichtje van je baby niet zo goed ziet omdat de placenta in de weg zit. De beelden zijn over het algemeen vager en minder mooi dan bij een placenta aan de achterkant.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *