placenta eten

Placenta eten na je bevalling. Een goed idee of toch niet?

Eindelijk, je baby is daar en de bevalling is een feit. En dan vraagt men of je de placenta wilt bewaren. Dit mag je misschien wel vreemd in de oren klinken, maar in veel culturen word de placenta begraven of verbrand. Een andere praktijk die steeds meer en meer wordt toegepast is placenta eten. Vooral in de Verenigde Staten is dit momenteel een ware hype en het lijkt nu langzaam maar zeker ook over te slaan naar onze contreien. Placenta eten heeft trouwens ook een officiële naam: placentofagie.

Gebakken of toch liever in een fruit smoothie?

Echt waar, sommige vrouwen vragen om hun placenta na hun bevalling met de bedoeling om deze op te eten: gekookt, gebakken, gedroogd of in een fruit smoothie. Er zijn zelfs bedrijven (in Nederland een aantal doula’s en verloskundigen) die de placenta verwerken tot een poeder die in capsules gaat. Voor vrouwen die graag hun placenta willen opeten, is dit uiteraard de meest aantrekkelijke manier.

Waarom wil men de placenta eten?

Het internet staat vol met succesverhalen van mama’s die claimen dat ze na het eten van de placenta erg snel hersteld waren van de bevalling. Ook zou het de alom bekende kraamtranen en zelfs een postnatale depressie tegengaan, de melkproductie verhogen, wat de borstvoeding ten goede komt en veroudering van de huid tegengaan. Invloedrijke celebrities zoals January Jones, Kourtney Kardashian en Alicia Silverstone zijn lovend over placenta eten en hun succesverhalen zet anderen aan om hetzelfde te doen.

Placenta eten, een goed idee of niet?

Een placenta zit boordevol ijzer, vitamine B12 en andere waardevolle voedingsstoffen. Maar er is nog niet ontzettend veel onderzoek gedaan naar placentofagie in zijn geheel. Uit de recentste onderzoeksresultaten blijkt echter de vermeende heilzame werking die toegeschreven wordt aan het eten van de placenta niet bewezen. Bovendien kunnen de risico’s ook niet uitgesloten worden door het gebrek aan uitgebreid onderzoek. Een van de functies van de placenta is dat deze schadelijke stoffen filtert en absorbeert. Stel je voor dat deze schadelijke stoffen alsnog via de borstvoeding bij je baby terecht kunnen komen. Over hoe de moederkoek geconserveerd of bereid moet worden en de dosering is ook helemaal niets bekend.

Overtuigd? Zo kun je de placenta klaarmaken.

Wil je toch graag je eigen placenta eten, op de website van de geboortenis vind je een prachtig artikel over het onderwerp placenta eten inclusief recepten om de placenta te bereiden. Smakelijk!

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

1 reactie op “Placenta eten na je bevalling. Een goed idee of toch niet?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *