placenta moederkoek

Placenta of moederkoek; een belangrijk orgaan tijdens de zwangerschap

De placenta oftewel de moederkoek is een orgaan met een diameter van ongeveer 15 tot 20 centimeter dat zich in je baarmoeder ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Placenta is een Latijns woord en betekent “koek” (dit verklaart de naam moederkoek). De placenta zit aan de ene kant goed vast aan de wand van je baarmoeder en aan de andere kant aan de navelstreng van je baby. Bij de meeste zwangerschappen vormt de placenta zich aan de bovenkant van de baarmoeder en weegt op het einde zo’n 500 tot 600 gram.

De placenta en zijn functies

We staan eigenlijk helemaal niet stil bij de aanwezigheid van dit belangrijke orgaan wanneer we zwanger zijn. De placenta zorgt er voor dat de baby zich goed kan ontwikkelen, dat de zwangerschap niet afgebroken wordt en functioneert als een beschermende barrière.

De placenta filtert het bloed

De placenta is een heus uitwisselingsplatform tussen jou en je baby baby. Jouw bloed stroomt via je aderen naar de placenta toe welke op zijn beurt de voedingsstoffen en het zuurstof uit je bloed filtert. Via de navelstreng komt dit bij je baby terecht. Hetzelfde geld voor hormonen en antistoffen. In de omgekeerde richting gaat het bloed van je baby via de navelstreng naar de placenta. In dit bloed zitten afvalstoffen die de placenta passeren en in jouw bloed terechtkomen. Deze afvalstoffen verlaten je lichaam via je nieren en longen. Jouw bloed komt in geen enkel geval in direct contact met die van je baby; jullie bloedsomloop blijft de hele zwangerschap gescheiden.

placenta moederkoek

De placenta beschermt

Sommige bacteriën, medicijnen en parasieten komen niet bij je baby terecht door de beschermende functie van de placenta. Je mag nu niet denken dat de placenta een schild vormt waar niks langs gaat. Schadelijke stoffen zoals nicotine, alcohol en sommige medicijnen en virussen worden niet gefilterd en komen direct bij je kindje terecht met nare gevolgen.

De placenta produceert hormonen

En een minder bekende functie van de placenta is de aanmaak van verschillende hormonen. Deze hormonen werken nauw samen om de ontwikkeling en groei van de moederkoek en je kindje in stand te houden en bereiden je voor op de bevalling en op het geven van borstvoeding. De hormonen die de placenta produceert zijn oestrogeen, progesteron en het zwangerschapshormoon hcg. Terwijl oestrogeen de groei van de baarmoeder stimuleert, de baarmoeder voorbereid op de bevalling en de melkklieren in je borsten stimuleert zodat je na de bevalling borstvoeding kunt geven, blijft de zwangerschap in stand door het hormoon progesteron. Het zwangerschapshormoon hcg is het verantwoordelijke hormoon voor een positieve zwangerschapstest en voor de vele zwangerschapskwaaltjes.

Soms vormt de placenta een probleem

Soms gebeurt het dat de placenta een probleem vormt voor de zwangerschap: wanneer hij bijvoorbeeld te laag in de baarmoeder ligt en geheel of gedeeltelijk over de baarmoedermond ligt (placenta praevia of placenta praevia totalis) en in sommige gevallen bloedingen veroorzaakt. Dit probleem kan zich zelf oplossen, maar het gebeurt ook regelmatig dat een ziekenhuisopname nodig is. Een normale vaginale bevalling is dan niet mogelijk. Er moet dan een keizersnede uitgevoerd worden.

De geboorte van de placenta (nageboorte)

Ongeveer een kwartier na de geboorte van je baby volgt de placenta. De verloskundige (of gynaecoloog) maakt drukkende bewegingen op je onderbuik, trekt zachtjes aan de navelstreng en jij moet nog een keertje persen om de placenta geboren te laten worden. Nu wordt de placenta nageboorte genoemd. Als je nieuwsgierig bent naar hoe de moederkoek eruit ziet; vraag eventjes of je hem mag bekijken. Als pas bevallen vrouw krijg je altijd te maken met bloedverlies. Dit komt omdat er een wond ontstaat op de plaats waar de moederkoek zat. Die wond gaat bloeden. Het bloedverlies verdwijnt een aantal weken na de bevalling.

Placenta tradities

In onze contreien komt de placenta terecht bij het medisch afval om uiteindelijk te worden vernietigd. Maar wist je dat in sommige culturen het er heel anders aan toe gaat en dat deze geëerd wordt? Hij wordt dan begraven volgens een bepaald ritueel. En in andere culturen wordt deze weer verbrand. Tegenwoordig is er nog een opmerkelijke handeling in opmars; het nuttigen van de placenta na de bevalling (ja je leest het goed) is en nieuwe trend bij sterren zoals Kourtney Kardashian. De placenta eten zou het herstel na de bevalling bevorderen, de kans op een postnatale depressie verminderen en de melkproductie verhogen.

1 reactie op “Placenta of moederkoek; een belangrijk orgaan tijdens de zwangerschap”

  1. Pingback: Nageboorte: de uitdrijving van de placenta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *