Progesteron: een belangrijk hormoon bij de voortplanting

Progesteron is een hormoon dat belangrijk is bij de voortplanting. Het speelt namelijk een grote rol tijdens de menstruatiecyclus en bij het zwanger worden als ook bij de zwangerschap.

De rol van progesteron

Het lichaam wordt door progesteron voorbereid op de conceptie en innesteling van de bevruchte eicel. Bovendien zorgt progesteron samen met een ander belangrijk hormoon – oestrogeen – ervoor dat een bevruchte eicel uit kan groeien tot een baby.

Progesteron tijdens de menstruatiecyclus

De hypofyse in de hersenen maakt het follikel stimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH) aan. Deze twee hormonen stimuleren de progesteronproductie door het omhulsel van de eicel (corpus luteum of geel lichaam) dat na de eisprong achterblijft in de eierstok. Daardoor:

  • verdikt het baarmoederslijmvlies ; dat is een perfecte omgeving voor de innesteling van een bevruchte eicel
  • rijpen geen nieuwe eicellen en een eisprong blijft uit
  • wordt baarmoeder wordt ontoegankelijk voor zaadcellen

Het niveau progesteron daalt weer als er geen zwangerschap tot komt. Een menstruatie is het gevolg.

Progesteron na de conceptie

Het baarmoederslijmvlies blijft in goede conditie door progesteron en het vermindert de prikkeling van de spieren van de baarmoeder, zodat het embryo minder makkelijk afgestoten wordt.

Progesteron tijdens de zwangerschap

De eerste weken van de zwangerschap blijft het corpus luteum in de eierstok progesteron aanmaken. Pas tijdens de veertiende week van de zwangerschap neemt de placenta dit werk over. Progesteron houdt de zwangerschap in stand, vergemakkelijkt het transport van het extra bloedvolume, versoepelt het spierweefsel van de baarmoeder, laat het klierweefsel in de borsten groeien als voorbereiding op de borstvoeding. Maar het zorgt ook voor verschillende zwangerschapskwaaltjes, zoals vermoeidheid, spataderen en aambeien.

Progesteron tekort

Een progesteron tekort is soms de reden dat je maar niet zwanger wordt of voor herhaalde miskramen. Een embryo kan zich niet goed innestelen als het baarmoederslijmvlies te dun is. Anderzijds kan door de zwangerschap niet stand blijven door een tekort en wordt het embryo afgestoten. Alhoewel ze er in Nederland nog altijd wat terughoudend tegenover staan, schrijft men in België, Frankrijk of andere Europese landen vaak een medicijn voor om een mogelijk tekort aan te vullen of bij een dreigende miskraam.

Progesteron (utrogestan) bij IVF of ISCI

Het medicijn utrogestan wordt wel zeer regelmatig voorgeschreven tijdens een IVF behandeling. Het verschilt echter per vruchtbaarheidskliniek vanaf wanneer het gebruikt wordt. In de ene kliniek gebruikt men het vanaf de punctie vanaf de eicellen, terwijl de andere kliniek het pas vanaf de terugplaatsing aanbeveelt. Hoe dan ook dient het om de innesteling van het embryo te bevorderen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *