ruggenprik epidurale

Ruggenprik of epidurale verdoving tijdens de bevalling

Iedereen heeft wel een mening klaar over een ruggenprik of epidurale verdoving tijdens de bevalling. Sommigen zijn voorstander, anderen bevallen liever zonder. Feit is dat een bevalling vanaf de weeën tot de werkelijke geboorte van je baby pijnlijk is. En de keuze is aan jou; wil je pijnloos bevallen, dan kun je eventueel voor een ruggenprik (epidurale verdoving) kiezen tijdens je bevalling. Bevallen zonder pijn is een voordeel voor veel vrouwen. Maar aan een ruggenprik kleven ook nadelen. We zetten hier alles eens op een rijtje, zodat je je keuze kunt afwegen.

Wat is een ruggenprik of epidurale?

Een ruggenprik of epidurale verdoving is een lokale anesthesie meestal geplaatst tussen de 3e en 4e ruggenwervel. Er wordt een verdovend product ingespoten op de plaats waar de zenuwen uit het ruggenmerg komen. Dit gebeurt altijd door een anesthesist. Deze ingespoten verdoving verdooft de onderkant van het lichaam en blokkeert de pijnprikkels van de baarmoeder en het bekken. De weeën gaan gewoon door, maar de pijn voel je niet meer. De epidurale anesthesie wordt toegepast bij een vaginale bevalling. Voor een keizersnede wordt een spinale anesthesie gegeven.

Hoe wordt de ruggenprik of epidurale gezet?

De ruggenprik wordt in de verloskamer gezet waar de anesthesist ter plaatse komt. Er wordt gevraagd om op je zij te gaan liggen of met een bolle rug op de rand van het bed te gaan zitten. Je rug wordt nu gedesinfecteerd en krijg je een spuitje dat de huid verdoofd. Er wordt vervolgens een naald met een klein slangetje (katheter) in de epidurale ruimte rond het ruggenmerg geplaatst. Het is erg belangrijk dat tijdens deze handeling stil zit. Als de katheter eenmaal op de juiste plaats zit, trekt de anesthesist de naald voorzichtig uit de epidurale ruimte en spuit het verdovingsmiddel in. Het duurt ongeveer een kwartier voordat de verdoving zijn werk begint te doen. Indien nodig, kun je tijdens de weeën via de katheter extra verdovingsmiddel toegediend krijgen. Over het algemeen duurt het zetten van een ruggenprik maar een paar minuten. Na de ruggenprik krijg je van de verpleging een infuus aangelegd, want van een epidurale verdoving kan je bloeddruk veranderen. Je bloeddruk en hartslag worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Voordelen van de ruggenprik

 • Je hebt geen pijn of in ieder geval weinig pijn tijdens de weeën en het persen
 • Je kunt wat uitrusten terwijl de baarmoeder zich ontsluit
 • De bevalling verloopt serener
 • Nadelen van de ruggenprik

 • Weeën kunnen afnemen door een daling van de prostaglandine spiegel. De ontsluitingsfase kan dan langer duren.
 • Je hebt minder bewegingsvrijheid, omdat je op bed moet blijven liggen
 • De persdrang kan wel eens wegvallen waardoor het extra moeilijk word om je kindje eruit te persen
 • Een ruggenprik geeft een hogere kans op een kunstverlossing zoals het gebruik van de vacuümpomp of tang
 • Omdat de verdovende medicijnen ook bij je baby’tje komt, kan hij/zij een lagere hartslag hebben
 • Wanneer je een ruggenprik overweegt

  Als je graag een ruggenprik wilt tijdens de bevalling, bespreek dit dan met je verloskundige. Alhoewel deze vorm van pijnbestrijding sinds 2009 in elk Nederlands ziekenhuis voorhanden moet zijn als de bevallende vrouw er om vraagt, blijkt dat dit in de praktijk niet altijd het geval is, omdat er buiten de ‘kantooruren’ geen anesthesist aanwezig is. Je verloskundige kan dan nagaan wat het beleid is ten opzichte van de ruggenprik in het ziekenhuis van jouw keuze. In België kun je altijd een epidurale krijgen als je daar tijdens je bevalling om vraagt. Natuurlijk zijn er ook andere manieren van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Vraag naar de mogelijkheden!

  Zie hoe een epidurale anesthesie gezet wordt

  In onderstaand filmpje zie je hoe een epidurale anesthesie gezet word.


  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *