samenlevingstest

Samenlevingstest of post-coïtustest

Een samenlevingstest is een vruchtbaarheidsonderzoek dat soms wordt uitgevoerd bij stellen die na een jaar proberen nog steeds niet zwanger zijn. Bij de samenlevingstest – in medische termen post-coïtustest of Sims-Hühnertest – wordt gekeken of zaadcellen door het baarmoederhalsslijm kunnen dringen.

Wat wordt er onderzocht?

Door een samenlevingstest uit te voeren moet duidelijk worden of er beweeglijke zaadcellen in het baarmoederhalsslijm van de vrouw aanwezig zijn. Na de zaadlozing, moeten de zaadcellen zich een weg banen door het slijm van de baarmoederhals om vervolgens verder te zwemmen door de baarmoeder richting de eileiders, waar de conceptie zal plaatsvinden. Tijdens de vruchtbare dagen is de samenstelling van het baarmoederhalsslijm, ook wel cervixslijm genoemd, zeer gunstig voor zaadcellen; ze kunnen er makkelijk doorheen. Maar soms gaat dit niet, omdat het cervixslijm bijvoorbeeld te taai is of de zuurgraad niet in orde is.

Samenlevingstest, hoe, waar en wanneer?

Jullie moeten geslachtsgemeenschap hebben tijdens de vruchtbare dagen, zo dicht mogelijk bij het moment van de ovulatie, wanneer de kwaliteit van het baarmoederhalsslijm optimaal is. Dit kan op de avond voor het onderzoek of op de dag van het onderzoek zelf. Tijdens het onderzoek wordt er bij de vrouw er wat slijm weggehaald. Het wordt onder de microscoop bekeken. Er wordt onderzocht hoeveel levende zaadcellen er in het slijm aanwezig zijn en hoe deze zich voortbewegen.

Uitslag van de samenlevingstest

Positief

 • Er zijn normale hoeveelheden zaadcellen gevonden
 • De zaadcellen bewegen voorwaarts door het baarmoederhalsslijm
 • De zaadcellen klonteren niet samen
 • Het baarmoederhalsslijm rekt minimaal 5 cm uit
 • Negatief

 • Het baarmoederhalsslijm rekt niet minimaal 5 cm uit
 • Er zijn geen of een grote hoeveelheid dode zaadcellen gevonden
 • De zaadcellen klonteren samen
 • Het is lastig om verdere conclusies uit een negatief testresultaat te trekken. Het probleem kan aan de zaadcellen liggen, maar ook aan het cervixslijm dat tijdens het moment van de test niet optimaal was. Ook kunnen de zaadcellen antistoffen bevatten. Bij een negatieve post-coïtustest wordt er vaak een tweede test voorgesteld. Of een verder onderzoek naar de aanwezigheid van anti-stoffen, zeker als het sperma-onderzoek (semenanalyse) wel positief is.

  Het belang van het juiste moment van de test

  Toch zegt de uitslag van de samenlevingstest niet altijd alles. Een juiste timing van de test is cruciaal. Wanneer de test niet op het juiste moment, dus rond het moment van de ovulatie werd uitgevoerd, kan de testuitslag negatief zijn. Voor de vruchtbare dagen en na de eisprong is het baarmoederhalsslijm slecht toegankelijk voor zaadcellen. Er hoeft dus helemaal niets mis te zijn.

  Varianten op de samenlevingstest

  Sperma-mucus test

  De sperma-mucus test is een variant op de samenlevingstest. Het baarmoederhalsslijm van de vrouw en het sperma van de man worden in het laboratorium samengebracht. Na een paar uur wordt er onderzocht of de zaadcellen goed in het slijm zijn doorgedrongen.

  Gekuiste sperma-mucus test

  Om meer te weten te komen over de kwaliteit van het cervixslijm en de zaadcellen afzonderlijk, kan er een gekruiste sperma-mucustest worden uitgevoerd. Er wordt gekeken hoe de zaadcellen van je partner in het baarmoederhalsslijm van een andere vrouw beweegt of hoe het zaad van een andere man in jouw slijm beweegt.

   

  1 reactie op “Samenlevingstest of post-coïtustest”

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *