Zwanger worden – tips om snel zwanger te worden
Je wilt graag zwanger worden. En natuurlijk het liefst snel zwanger worden. Lees dan zeker verder, want in dit artikel bespreken we alles rondom dit onderwerp. Wanneer je zwanger kunt worden bijvoorbeeld. En wat je moet doen én laten als je een kinderwens hebt, en nog vele andere tips en trucs die je op de weg naar een zwangerschap goed van pas komen.

Zwanger worden is foliumzuur slikken

Een heel belangrijk punt bij het zwanger worden is dat je extra foliumzuur moet gaan slikken van zodra je stopt met anticonceptie. Foliumzuur, ook wel vitamine B11 (of B9 in sommige landen) is een vitamine die voornamelijk voorkomt in peulvruchten, groene groenten, granen en eieren. Het draagt bij tot de juiste werking van het immuunsysteem, het centrale zenuwstelsel en bij de vorming van rode bloedcellen en DNA. Foliumzuur speelt ook een sleutelrol bij de celdeling. Daarom is het zo belangrijk bij de zwangerschap, omdat juist in het begin van de zwangerschap, vlak na de bevruchting de celdeling begint; van 2 cellen die zich delen naar 4, 8, 16 enzovoorts.

Tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap

Een tekort aan foliumzuur tijdens de conceptie en de eerste tien weken van de zwangerschap kan kan ernstige afwijkingen veroorzaken aan het zenuwstelsel van het embryo. Daardoor kan een neurale-buis defect of een open ruggeteje, ook wel spina bifida genoemd, of een open schedel, een hazenlip (schisis) of een open gehemele ontstaan.

De juiste dosis foliumzuur

Het is onmogelijk om de aanbevolen dosis foliumzuur uit de voeding te halen. Vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen worden om die reden aangeraden om 400 µg/dag extra foliumzuur in te nemen om de kans op afwijkingen bij de baby te verkleinen. Je kunt het kopen in tabletvorm bij de drogist, apotheek of kruidvat, etos, … Als je tien weken zwanger bent, mag je er mee stoppen.

Stoppen met de pil en andere anticonceptie

Misschien overweeg je om te stoppen met anticonceptie om zwanger te worden of ben je pas gestopt. Vanaf het moment dat je niet meer beschermd bent, kun je uiteraard zwanger raken. Maar hoe snel dat gaat, hangt onder andere af van welke vorm van anticonceptie je gebruikt hebt.

Stoppen met de pil om zwanger te worden

De hormonen van de pil onderdrukt de eisprong en maakt het baarmoederslijmvlies ontoegankelijk voor een innesteling van een bevruchte eicel. Na het stoppen met de pil zijn je hormoonspiegels nog verstoord. Je lichaam moet dit zelf oplossen en de eisprong weer op gang zien te krijgen. Soms kan de vruchtbaarheid zich in sneltreintempo herstellen na het stoppen met de pil. Er zijn best wat vrouwen die direct zwanger worden, ook al hebben ze de pil jaren aan een stuk geslikt.

Je kunt op elk moment stoppen met de pil. Je hoeft daarvoor niet eerst je volledige strip met pillen op te maken. Door de plotselinge stop, ontstaat eerst een kunstmatige menstruatie of ontrekkingsbloeding, net zoals in je stopweek. Daarna krijg je als het goed is weer een ovulatie.

Sommige vrouwen hebben veel geluk en ovuleren al vrij snel. Dat kan al binnen één of twee weken zijn, terwijl het bij anderen enkele maanden duurt. Het teken dat je weer opnieuw vruchtbaar bent, is dat je weer ongesteld bent geworden. Had je voor het pilgebruik een ongergelmatige cylcus dan heb je veel kans dat het nu ook weer het geval zal zijn.

Tip: breng een bezoekje aan de huisarts als je menstruatie meer dan 3 maanden uitblijft.

Nuvaring

De nuvaring (merknamen NuvaRing en Circlet) is vaginale ring van doorzichtig plastic die je elke maand in je vagina inbrengt. Zo’n ring bevat dezelfde hormonen als de pil. Wat betreft het zwanger worden: voor vrouwen die de nuvaring gebruik(t)en, gelden dezelfde regels en adviezen als vrouwen die de pil gebruik(t)en.

Implanon

Ook de implanon, een hormoonstaafje dat onder de huid wordt aangebracht, verstoort net zoals de pil en de nuvaring de hormoonlevels. Na het verwijderen kan (hoeft niet) het even duren voordat je weer vruchtbaar bent.

Prikpil

Bij sommige vormen van anticonceptie kun je snel zwanger worden meestal wel vergeten en duurt het lang voordat je weer vruchtbaar bent. Dat is bij de prikpil het geval. De hormonen van de prikpil blijven nog lang in je lichaam en het kan negen maanden tot een jaar duren voordat de natuurlijke menstruatiecylcus weer op gang komt en je weer zwanger kunt worden.

Spiraal

In tegenstelling tot de anticonceptiepil en zijn aanverwanten, heeft een spiraaltje of spiraal geen of heel weinig invloed op de werking van de menstruatiecyclus.

 • Hormoonspiraal: de hormoon spiraal, bekend als de Mirena spiraal geeft wel iets van hormonen (levonorgestrel) af, maar de ovulatie en de cylcus gaan gewoon door. De beschermende factor: verdikt slijm in de baarmoederhals waardoor zaadcellen niet of nauwelijks binnen geraken. Levonorgestrel remt ook de aanmaak van baarmoederslijmvlies. Dat voorkomt een innesteling van een bevruchtte eicel.
 • Koperspiraal: een koperspiraal bevat geen hormonen. Het koper tast de zaadcellen aan waardoor ze de eicel niet meer kunen bevruchten. Een andere werking van het koperspiraal is een verandering van het baarmoederslijmvlies, net zoals bij de hormoonspiraal. Een innesteling wordt dan quasi onmogelijk.

Nadat je een koperspiraal of hormoonspiraal laat verwijderen, kun je direct zwanger raken want je bent meteen weer vruchtbaar.


Zwanger worden tips

Als jullie eenmaal besloten hebben om jullie kinderwens in vervulling te laten gaan, wil je niets liever dan snel zwanger worden. Het onderstaande overzicht met tips is absoluut het lezen waard, want deze adviezen – voor hem en haar – helpen de vruchtbaarheid verhogen en zo gezond mogelijk zwanger te worden. Tips over het ontdekken van je ovulatie en vruchtbare dagen of vruchtbare periode, vrij tips, tips voor een gezonde levensstijl en voedingsgewoonten en do’s en dont’s op het gebied van zwanger worden.

 • 1. Wanneer kun je zwanger worden? Weet wanneer je vruchtbare dagen zijn en ovulatie is!

  Wat erg belangrijk is bij het zwanger worden is dat je weet wanneer je zwanger kunt worden. Met andere woorden: je zou moeten weten wanneer je vruchtbaar bent. Als tijdens deze vruchtbare dagen of vruchtbare periode vrijt, heb je de meeste kans op een zwangerschap.

  Je hebt maar een beperkt aantal dagen per menstruatiecylcus dat je effectief zwanger kunt raken. Dat is ongeveer 4-5 dagen voor de eisprong tot 12 – 24 uur na de eisprong. Alleen tijdens deze dagen heeft een zaadcel de mogelijkheid om de eicel te bevruchten. Het zou zonde zijn als je deze dagen zou missen, want een gemiste kans, betekent dat je weer moet wachten tot de volgende vruchtbare periode.

  Nu wil je natuurlijk graag weten wanneer jouw vruchtbare periode en ovulatie is. Deze periode is afhankelijk van de duur van jouw menstruatiecyclus. Bij het zwanger worden is het dus handig dat je eerst weet hoeveel dagen je cyclus duurt om te weten wanneer je vruchtbaar bent.

  Duur cyclus uitrekenen
  De duur van je cyclus is het aantal dagen tussen twee menstruaties in. Begin te tellen op de eerste dag van je menstruatie, op de dag dat je echt ongesteld wordt en de bloeding goed doorzet en nog niet op het moment dat je bruine afscheiding verliest, tenzij dat op dezelfde dag is. Markeer deze dag als dag 1. Tel verder tot je de dag voor je weer opnieuw ongesteld wordt. Het aantal dagen dat je hebt geteld is de lengte of duur van jouw cyclus.

  Wanneer is de ovulatie
  De ovulatie vindt bij elke vrouw ongeveer 14 dagen voor haar volgende menstruatie plaats. Het wil zeggen dat je ca. 14 dagen voor je menstruatie je eisprong hebt gehad. Bij een menstruatiecylcus van 28 dagen valt de eisprong op dag 14, gerekend vanaf de eerste dag van je menstruatie. Dat is de dag waarop de bloeding goed doorzet. Bij een cyclus van 22 dagen is dat op dag 8 en bij een cyclus van 34 dagen valt de eisprong ongeveer op dag 20.

  Met een aantal methoden en hulpmiddeltjes kun je er vrij eenvoudig achter komen wanneer jouw eisprong en vruchtbare dagen zijn. We hebben al deze manieren voor je op een rijtje gezet in het overzicht: wanneer ben ik vruchtbaar.

 • Ovulatie berekenen

  Een van de manieren om te weten te komen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn, is het gebruik van de ovulatie calculator waarmee je het moment van de ovulatie berekenen kunt. Deze rekentool geeft je snel een redelijke indicatie van je vruchtbare dagen en eisprong als je een mooie, regelmatige menstruatiecyclus hebt. Bij een onregelmatige cyclus gebruik je de calculator liever niet, omdat de uitkomst niet betrouwbaar is.

  Gebruik ovulatietesten

  Bij zwanger worden draait alles om de eisprong. Daarom zou je die niet mogen missen. Wil je zeker zijn wanneer je eisprong is, gebruik dan ovulatietesten. Deze test spoort een piek in het LH hormoon op, welke vlak voor de eisprong stijgt. Het gebruik van ovulatietesten is de betrouwbaarste manier om de eisprong mee vast te stellen.

  ovulatietesten dipstick

  Herken de ovulatie symptomen

  Het herkennen van de ovulatie symptomen is een andere manier om je vruchtbare periode en eisprong te weten te komen. Moeder natuur heeft het goed geregeld, wanneer je vruchtbaar bent, geeft je lichaam een aantal duidelijke signalen af. Deze signalen worden ook wel de eisprong of ovulatie symptomen genoemd.

  Zwanger worden: Cervixslijm – Billings ovulatiemethode

  Een van de duidelijkste ovulatie symptomen is dat er tijdens de vruchtbare dagen meer slijm uit de vagina komt. Dit slijm wordt cervixslijm genoemd en het uiterijk is zeer specifiek tijdens de vruchtbare dagen; het ziet er doorzichtig uit en is zeer rekbaar. Hierdoor kunnen zaadcellen zich makkelijker voortbewegen.

  Met een beetje oefening kun je aan het cervixslijm zien wanneer je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Deze manier van je vruchtbare dagen ‘berekenen’ heet de cervixslijm methode of de de Billings ovulatiemethode. Lees hier meer uitleg over de cervixslijm – Billings ovulatiemethode.

  Lees ook: Alle artikelen over zwanger worden

  De eisprong voelen (ovulatiepijn)

  Nog zo’n ovulatie symptoom is ovulatiepijn. Veel vrouwen voelen hun eisprong. Dat is een welkome gift als je graag een baby wilt. Misschien heb jij ook wel al eens last gehad van ovulatiepijn, maar ben je je er niet bewust van geweest. Wij geven je meer uitleg over ovulatiepijn oftewel de eisprong voelen.

 • 2. Tips bij het vrijen

  Dat je regelmatig moet vrijen om zwanger te worden, hoeven we je niet uit te leggen. Hieronder een aantal zwanger worden tips die betrekking hebben op het vrijen zelf.

 • Wanneer en hoe vaak kun je het beste vrijen?

  Natuurlijk is het erg belangrijk om regelmatig te vrijen als je graag zwanger wilt raken. Dat wil niet zeggen dat je vanaf nu drie keer per dag aan de slag hoeft. Integendeel… hoe vaker een man ejaculeert, hoe harder de kwaliteit van zijn zaadcellen er op achteruit gaan. Om de andere dag vrijen is ideaal; zo blijft er steeds een voorraadje zaadcellen in de vagina aanwezig, zonder dat de kwaliteit van de zaadcellen verminderd. Of beter nog: een aantal keer tijdens de vruchbare dagen

  Standjes die je helpen om zwanger worden

  Sommige standjes kunnen je helpen om het zwanger worden te vergemakkelijken. Een theorie is dat bij standjes met een diepe penetratie, bijvoorbeeld doggy style (man op knieën achter vrouw) de zaadcellen dichter bij de baarmoedermond komen, waardoor ze een kortere afstand moeten overbruggen. Het is bewezen dat de missionaris houding (man boven, vrouw onder) een conceptie bevoerderend standje is.

  Direct opstaan na of even blijven liggen na het vrijen?

  Volgens veel vrouwen is één van de beste zwanger worden tips dat je even blijft liggen na het vrijen. Een bekend fenomeen is dat sperma direct uit de vagina lekt wanneer een vrouw opstaat na de geslachtsgemeenschap. En dat zou je moeten voorkomen als je zwanger wilt worden. Blijf dus even lekker liggen om de zaadcellen de kans te geven om richting de eileiders te ‘zwemmen’. Met bijvoorbeeld een kussen onder je billen met je benen omhoog. Een grappig gezicht, maar echt, het zou het verschil kunnen maken.

  Vermijd grondige wasbeurten direct na het vrijen

  Als je niet zo fris voelt en je je liever direct wilt wassen na het vrijen, was dan alleen het gebied rond de schaamstreek. Ga zeker niet meteen in bad of reinig jezelf niet té grondig. Je kunt hiermee als het ware wat sperma wegwassen met als gevolg dat er veel minder zaadcellen overblijven. En minder zaadcellen is een kleinere kans op zwanger worden. Vaginale douches zijn uit den boze!

  Geniet van elkaar

  Als je te hard probeert om zwanger te worden en er dag en nacht mee bezig bent, zal dit stress opleveren. Stress helemaal niet goed voor het lichaam, het kan zelfs van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Door al dat gedenk en getob kan een zwangerschap juist uitblijven. Geniet van de seks met je partner, ontspan en probeer het zwanger worden los te laten. Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan.

 • 3. Tips voor een gezonde levensstijl

  Gezond eten, weinig alcohol en niet teveel cafeine drinken, niet roken, geen drugs gebruiken, weinig stress hebben en een gezond gewicht nastreven is goed voor zowel de vrouwelijke als de mannelijke vruchtbaarheid.

  Door er een zeer slechte levensstijl op na te houden, kunnen vruchtbaarheidsproblemen onstaan. Bij jou als vrouw kan de cyclus op hol slaan; je kunt zeer onregelmatig ongesteld worden. Een bijkomend gevolg van de hormonale disbalans die een slechte levensstijl veroorzaakt, is het uitblijven van de eisprong. Zonder eisprong kun je natuurlijk niet zwanger worden. Bij mannen heeft een slechte levensstijl een negatieve invloed op de hoeveelheid en de kwaliteit van zijn zaadcellen.

 • Gezond eten om zwanger te worden

  Gezonde voeding en de juiste vitaminen helpt de concentratie van mannelijke zaadcellen te verhogen. En bij de vrouw zorgt het voor een goede ovulatie. Eet veel groene groenten en vermijd zo veel mogelijk suikers en slechte vetten. Vanaf nu staat er elke dag voldoende vitamine C en voedsel rijk aan anti-oxidanten op het menu. Slik desnoods een multivitamine die speciaal aangepast is de behoeften van vrouwen die zwanger willen worden. Zo weet je zeker dat je de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt voor een optimale vruchtbaarheid.

  Vruchtbaarheids-bevorderende vitamines voor mannen

  Dat een koppel moeite heeft met zwanger worden, is in 30% van de gevallen te wijten aan de man. Het is bewezen dat bij mannen met een te laag zink gehalte de hoeveelheid zaadcellen vermindert. En laat de hoeveelheid zaadcellen nou juist zo belangrijk zijn bij het zwanger worden. Niet alleen zink, maar ook vitamine C, vitamine E, foliumzuur en selenium zijn vitamines en mineralen die zijn vruchtbaarheid een boost geven.

  Rook niet en vermijd en rokerige ruimtes

  Dat roken én meeroken (passief roken) slecht voor de gezondheid is, weten we allemaal. Maar dat roken ook een negatieve invloed heeft op de vruchtbaarheid en problemen kan veroorzaken bij het zwanger worden, daar is niet iedereen van op de hoogte. Roken is niet goed voor de vruchtbaarheid van de man en ook niet voor de vrouw. De feiten liegen er niet om:

  • Bij mannen: roken remt de productie van zaadcellen. Het sperma van rokendende mannen bevat niet alleen minder zaadcellen, ze zijn ook nog eens van mindere kwaliteit. Zaadcellen vertonen vaker afwijkingen waardoor ze minder capaciteit hebben om de eicel te bevruchten.
  • Bij vrouwen: vrouwen die roken zijn minder vruchtbaar. Roken heeft een negatieve invloed op alle stadia van het zwanger worden. De nicotine uit sigaretten remt de aanmaak van het geslachtshormoon en hindert het rijpingsproces van de eicellen. Bovendien gaat het bij de innesteling vaker mis; er onstaat vaker een miskraam en het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is hoger. Door de aantasting van de kwaliteit van de eicellen komen rokende vrouwen gemiddeld vier jaar eerder in de overgang.
  Stoppen met roken

  Nu je een kinderwens hebt, is het juiste moment misschien aangebroken om te stoppen met roken. Zwanger worden of de zwangerschap zelf is een goede reden. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan om af te rekenen met die verslaving, maar echt, het is één van de beste beslissingen die je voor jezelf en voor je toekomstige baby kunt maken.

  Er zijn verschillende manieren die je kunnen helpen om van je rookverslaving af te geraken. Vraag eventueel hulp aan je huisarts, hij of zij legt je graag uit welke methode het best bij jou past.

  Vermijd stress, relax als het kan

  Stress is één van de hoofdoorzaken van hormonale schommelingen. De menstruatiecyclus van vrouwen met veel stress kan daardoor helemaal in de war raken. De eisprong kan uitgesteld worden of er komt helemaal geen eisprong meer. Ook voor mannen is stress niet goed. Dit kan tijdelijk voor een verminderde zaadproductie zorgen. Blijf allebei dus zo relaxed mogelijk als zwanger worden op de planning staat.

  Drink met mate

  Alcohol is een veroorzaker van hormonale schommelingen bij zowel mannen als vrouwen. Teveel alcohol drinken kan de vrouwelijke cyclus behoorlijk op zijn kop zetten. Bij mannen is het bewezen dat teveel alcohol een negatieve invloed heeft op de beweeglijkheid, de hoeveelheid en de kwaliteit van de zaadcellen.

  Zeg nee tegen drugs

  Druggebruik vermindert de kans op een zwangerschap. Bij sommige drugs blijven er lange tijd schadelijke en chemische stoffen achter in het lichaam. Mocht je in de tussentijd zwanger worden, dan is dit zeer schadelijk voor de ontwikkeling van het embryo.

  Overdrijf niet met koffie

  Ook koffie en andere cafeïne-houdende dranken hebben een negatief effect op de vruchtbaarheid. Als je geen stevige koffiedrinker bent, hoef je je niet zoveel zorgen te maken. Je hoeft namelijk je kopje koffie niet volledig te bannen. Aangeraden wordt om de grens van 4 kopjes per dag niet te overschrijden.

 • 4. Andere zwanger worden tips

 • Gebruik geen gewoon glijmiddel, maar een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel

  Laat het glijmiddel in je nachtkastje liggen nu je een kinderwens hebt. Het gebruik van gewoon glijmiddel is erg slecht voor de zaadcellen. Ze worden er minder beweeglijk van en kunnen er zelfs vroegtijdig van doodgaan, waardoor een bevruchting uiteraard moeilijker wordt. Zoals de naam je al doet vermoeden, kun je wel kiezen voor een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel (bijvoorbeeld Conceive Plus) wanneer je last hebt van vaginale droogheid. Zo’n glijmiddel heeft in tegenstelling tot de commerciële, ‘niet-zaaddodende’ glijmiddelen geen negatief effect op de zaadcellen.

  Omdat zwanger worden een complex proces is dat van meerdere factoren afhankelijk is, kunnen we natuurlijk niet garanderen dat je na het volgen van deze tips direct met een positieve zwangerschapstest in je handen staat. Maar één ding is wel zeker: je benut alle kansen op een zwangerschap.

Zou ik zwanger kunnen zijn?

De innesteling en innestelingsbloeding

Wanneer de eicel bevrucht wordt door een zaadcel, gaan de nieuw gevormde cellen op weg naar de baarmoeder. Daar gaan ze op zoek naar een plekje om zich in te nestelen. Dit proces heet de innesteling. Soms gaat dit gepaard met wat bloedverlies: een innestelingsbloeding. Vanaf het moment van de innesteling begint de aanmaak van het zwangerschapshormoon hcg en ben je echt zwanger. Wil je hier meer over weten? Lees alles over de innesteling en innestelingsbloeding.

De eerste zwangerschapsverschijnselen

Voel je je wat misselijk? Of misschien ben je niet vooruit te branden? Doen je borsten pijn of barst je om het minste of geringste in huilen uit? Dat zijn typische zwangerschapssymptomen of zwangerschapsverschijnselen. Sommige vrouwen ervaren een hele waslijst van die symptomen, terwijl bij anderen de alarmbellen pas gaan rinkelen als ze niet ongesteld zijn geworden. Bekijk hier de lijst met de eerste zwangerschapsverschijnselen waar pril zwangere vrouwen last van kunnen hebben.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen

Met behulp van een zwangerschapstest kun je te weten komen of je zwanger bent of niet. Maar wat is nu het beste moment om een zwangerschapstest te doen? Wanneer je een zwangerschapstest kunt doen, ligt aan je cyclus. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je je dat doen op de dag dat je overtijd bent. Met een vroege zwangerschapstest zelfs al een aantal dagen eerder! Heb je een onregelmatige cyclus, dan wordt het wat lastiger om te bepalen wanneer je nu echt overtijd bent en wanneer je kunt testen. In dit artikel wanneer zwangerschapstest doen lees je er meer over plus een aantal handige tips.

Zwanger worden shop

In onze shop vind je producten en items voor als je zwanger wilt worden, waaronder een groot aanbod ovulatietesten, zwangerschapstesten, vitaminen voor man en vrouw, vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel en meer.

Ovulatietesten
Zwangerschapstesten
Vitamines & Vruchtbaarheid


You may also like...

6 reacties

 1. JamieKic schreef:

  Hey. I sent a screenshot. Did you get it?

 2. piopyu2111115l schreef:

  Жаль, что сейчас не могу высказаться – нет свободного времени. Но вернусь – обязательно напишу что я думаю.

 3. Ramon lalry schreef:

  Where to directive in search yourself most excellently barometer stair railing in your apartment

 4. putnik_rusBip schreef:

  Лучшие места для путешествий

 5. DarioZoove schreef:

  Подойдёт к такому домофон? Трубка УКП-66

 6. DarnellTon schreef:

  Домофон=домоффон

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *