Soms gaat het mis

Tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap komt bloedverlies vaak voor. Het bloeden stopt spontaan na enkele dagen bij de helft van de vrouwen. Er is blijkt verder niets aan de hand. De andre helft van de zwangere vrouwen blijft last hebben van bloedverlies. De zwangeschap kan dan eindigen in een miskraam. Een miskraam wil zeggen dat het vruchtje wordt afgestoten door je lichaam.

Symptomen van een miskraam

Het risico dat een aanstaande mama een miskraam krijgt is groot. Ongeveer één op de tien zwangerschappen eindigt voor de twaalfde zwangerschapsweek en dit aantal is zeker aan de lage kant. Veel prille zwangerschappen eindigen al voordat de vrouw überhaupt weet dat ze zwanger is. Deze hele vroege miskraam, oftewel missed abortion wordt dan als menstruatie aangezien en daarom liggen de reële miskraam cijfers veel hoger. Hier lees je de miskraam symptomen.

Miskraam zonder symptomen: missed abortion

Het gebeurt regelmatig dat de zwangerschap niet meer in tact is, terwijl de miskraam niet op gang komt. In medische termen heet dat een missed abortion. De typische symptomen van een miskraam, zoals bloedverlies en krampen in de onderbuik ontbreken. Daardoor heb je niet door dat er iets mis is. Bij een missed abortion denk je dat je zwanger bent en dat alles goed gaat, terwijl dat niet het geval is. Dit gebeurt meestal tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en heel soms tijdens het tweede trimester. Lees alles over de missed abortion.

Een leeg vruchtzakje

Als de zwangerschap zich goed ontwikkeld, wordt er een vruchtzak met daarin een embry, navelstreng en placenta gevormd. Soms gaat er iets verkeerd bij die ontwikkeling en ontstaat er enkel een vruchtzakje zonder embryo. Een zwangerschap waarbij er een leeg vruchtzakje – ook wel windei of blighted ovum genoemd – is ontstaan, eindigt helaas altijd in een miskraam. Een leeg vruchtzakje of windei is de belangrijkste oorzaak van een vroege miskraam. Lees meer over een leeg vruchtzakje

Miskraam opwekken

Wanneer tijdens een echografie blijkt dat het kleintje in je buik geen hartactiviteit meer vertoont en vastgesteld werd dat de zwangerschap beëindigd is, kun je er zelf voor kiezen om de miskraam op te wekken. Een miskraam opwekken kun je met medicijnen of door middel van een curettage. Lees meer over een miskraam opwekken.

Zwanger worden na een miskraam

Je kunt weer opnieuw zwanger worden wanneer je lichaam hersteld is van een miskraam. Alhoewel er geen wachttijd is tussen een miskraam en een nieuwe zwangerschap, is het toch beter om je eerste menstruatie af te wachten voordat je er weer voor gaat. Lees alles over zwanger worden na een miskraam.