sperma-onderzoek semenanalyse

Sperma-onderzoek : de vruchtbaarheid van de man testen

Zwanger worden gaat niet bij ieder koppel even gemakkelijk. Als een zwangerschap langer dan een jaar uitblijft, is het een reden om contact op te nemen met de huisarts of gyneacoloog. Er kan een (tijdelijk) probleem met de vruchtbaarheid zijn wat een zwangerschap in de weg staat. Dit probleem kan aan de vrouw liggen, maar ook aan de man. Vaak wordt er bij een uitblijvende zwangerschap voorgesteld om bij de man een sperma-onderzoek te laten uitvoeren. Een sperma-onderzoek heet in medische termen semenanalyse.

Hoe gaat een sperma-onderzoek in zijn werk

Voor het sperma-onderzoek moet de man zijn sperma verkregen door masturbatie opvangen in een steriel potje of tijdens de geslachtsgemeenschap ejaculeren in een speciaal vervaardigd condoom voor sperma analyse. Binnen het uur na de zaadlozing moet de spermastaal ingeleverd worden bij het (fertiliteits)laboratorium van het ziekenhuis. Tijdens het transport moet het sperma op kamertemperatuur gehouden worden. Omdat de korte tijd tussen de productie en het inleveren van de spermastaal niet altijd haalbaar is, kan het spermastaal in het ziekenhuis geproduceerd worden. Veel ziekenhuizen hebben een speciale masturbatie ruimte voorzien waar de man ter plekke zijn potje kan vullen en afgeven.

Voor een betrouwbare uitslag van het onderzoek is het belangrijk dat er voorafgaand aan het onderzoek 2 tot 7 dagen geen zaadlozing heeft plaatsgevonden.

Belangrijke zaken die meegedeeld moeten worden bij het afgeven van de spermastaal

Om een betrouwbaar resultaat te krijgen, is het belangrijk dat het laboratorium op de hoogte is van een bepaald aantal zaken: of de man in de drie maanden voorafgaand aan het sperma-onderzoek koorts heeft gehad, medicijnen heeft gebruikt zoals paracetamol en/of asprines, onder narcose is geweest, of last heeft van hooikoorts, eczeem, netelroos of astma. Mocht er per ongeluk wat sperma naast het potje terecht zijn gekomen, vertel dit dan ook!

Sperma-onderzoek: welke zaken worden onderzocht?

Om te weten te komen hoe het met de vruchtbaarheid van de man gesteld is, wordt het sperma onderzocht op verschillende zaken. Het onderzoek vind plaats op basis van bepaalde criteria die vastgelegd werden door de Wereldgezondheidsorganisatie.

 • Volume van het zaadvocht: minimaal 1,5 ml
 • Concentratie zaadcellen in het zaadvocht: minimaal 15 miljoen per ml
 • Totale aantal zaadcellen per zaadlozing: minimaal 39 miljoen
 • pH-waarde (zuurtegraad): minimaal 7.2
 • Vervloeiing binnen 60 minuten
 • Mobiliteit (beweeglijkheid) van de zaadcellen: meer dan 32% progressief beweeglijk
 • Vitaliteit van de zaadcellen: meer dan 58% moeten levend zijn
 • Witte bloedcellen:  minder dan 1 miljoen per ml
 • Morfologie:  meer dan 4% van de zaadcellen moet een normale vorm hebben
 • Antistoffen – immunobeadtest:  minder dan 50% van de mobiele zaadcellen bevat aangehechte deeltjes
 • Antistoffen – MAR test: minder dan 50% van de mobiele zaadcellen bevat aangehechte deeltjes
 • De uitslag van de semenanalyse

  Blijkt uit de eerste semenanalyse dat er een afwijkend resultaat is, wil dit niet meteen zeggen dat de man verminderd vruchtbaar of helemaal onvruchtbaar is. Het onderzoek wordt dan na een maand herhaald. De juiste diagnose kan soms pas na drie afwijkende semenanalyses gesteld worden.

  De kans op een spontane zwangerschap is bijna onmogelijk als uiteindelijk het totale aantal mobiele zaadcellen minder dan één miljoen is wanneer de volgende formule gehanteerd word: Volume x Concentratie x percentage Mobiliteit.

  Spermatest is een momentopname

  De kwaliteit van de zaadcellen is afhankelijk van meerdere factoren en niet altijd constant. Als de man bijvoorbeeld koorts heeft gehad, kunnen de zaadcellen de komende drie maanden van slechtere kwaliteit zijn. De spermatest is eigenlijk een momentopname. Als de uitslag negatief blijkt, wordt er altijd een tweede sperma-test uitgevoerd.

  Samenlevingstest

  Ook bij een samenlevingstest oftewel post-coïtumtest (een onderzoek na geslachtsgemeenschap) kan een spermamonster worden verkregen. Dan moet de vrouw binnen 1 à 2 uur na de geslachtsgemeenschap naar het laboratorium, waar de vloeistof uit haar baarmoederhals wordt gehaald.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *