spinale anesthesie keizersnede

Spinale anesthesie: de verdoving bij een keizersnede

De ruggenprik bij een keizersnede wordt een spinale anesthesie of spinale verdoving genoemd. Deze vorm van verdoving lijkt erg veel op de klassieke ruggenprik die als pijnbestrijding tijdens een vaginale bevalling gegeven wordt. Deze ruggenprik heet een epidurale anesthesie. Alhoewel de spinale anesthesie en de epidurale anesthesie op dezelfde manier “geprikt” worden, verschillen ze in een aantal opzichten van elkaar.

Spinale anesthesie zetten

Een spinale anesthesie wordt altijd gezet door een anesthesist. Eerst wordt de huid ontsmet en krijg je een plaatselijke verdoving op de plaats waar de uiteindelijke ruggenprik gezet gaat worden. De anesthesist vraagt je om op de rand van het bed gaan zitten en je rug goed bol te houden. Je mag dan echt niet bewegen, want anders kan hij verkeerd prikken met alle gevolgen van dien. Met een lange, dunne naald prikt de anesthesist tussen twee wervels, doorboort het harde hersenvlies en en eindigt in de spinale ruimte, welke gevuld is met ruggenmergvloeistof. Daar spuit hij direct een verdovende vloeistof in. Deze hele ‘operatie’ duurt niet lang en is ook niet pijnlijk.

spinale anesthesie keizersnede

Wanneer werkt de spinale anesthesie

Enkele ogenblikken na de inspuiting van de verdoving, worden je benen en billen warm en beginnen wat te tintelen. Even later is het volledige onderlichaam vanaf je navel tot je tenen verdoofd. De been- en bekkenspieren kunnen niet meer gebruikt worden en daarom moet je in bed blijven liggen. Je bloeddruk, hartslag en de hoeveelheid zuurstof in het bloed worden steeds in de gaten gehouden. Het duurt ongeveer twee tot zes uur voordat je weer gevoel krijgt in je onderlichaam.

Bijwerkingen spinale anesthesie

Net als bij elk ander medicijn, kan een spinale anesthesie bijwerkingen geven. Een lichte daling van de bloeddruk komt vrij vaak voor. Je kunt je dan niet zo lekker gaan voelen. Je algehele conditie wordt heel goed in de gaten gehouden en er zullen direct maatregelen getroffen worden als dat nodig moest zijn. Sommige vrouwen klagen over hoofdpijn na de keizersnede. Dit komt omdat er tijdens de verdoving een klein gaatje geprikt wordt in het vlies rond het ruggenmerg. Daardoor kan er wat ruggenmergvocht lekken en een symptoom hiervan is het optreden van hoofdpijn. Dit is een vrij onschuldige complicatie. Het gaatje geneest doorgaans gewoon spontaan. Alhoewel het helemaal niet de bedoeling is van een spinale anesthesie, komt het wel eens voor dat het bovenlichaam per ongeluk ook verdoofd wordt, waardoor je niet meer zelfstandig kunt ademen. Je krijgt dan direct een volledige narcose om beademd te kunnen worden. Gelukkig gebeurt dit maar zelden.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

1 reactie op “Spinale anesthesie: de verdoving bij een keizersnede”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *