Blij, boos, verdrietig… zwanger en stemmingswisselingen

Een zwangerschap is een periode van enorme veranderingen. Door al deze lichamelijke en geestelijke veranderingen kan je humeur ineens omslaan. Op het ene moment voel je je goed, terwijl je het andere moment in tranen uitbarst. Maak je hierover echt niet ongerust. Je bent zeker niet de eerste die dit ervaart. Het is behoorlijk normaal om op hol slaande emoties en stemmingswisselingen te ervaren tijdens de zwangerschap.

stemmingswisselingen zwanger zwangerschap

Van zielsgelukkig naar donkere wolk

Het ene moment ben je zielsgelukkig met het feit dat je een kindje krijgt, terwijl je je op het andere moment weer afvraagt waar je aan begonnen bent. Ook al is je kindje nog zo gewenst, je kunt plotseling het gevoel hebben alsof er een donkere wolk boven je zwangerschap hangt. Het zou kunnen zijn dat je je ineens zorgen maakt over je relatie, over de gezondheid van je baby of over financiële zaken. Sommige zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid kunnen je ook wat prikkelbaarder maken.

Vooral in de eerste twaalf weken

De stemmingswisselingen komen het vaakst voor in de eerste twaalf weken van de zwangerschap. Als je lichaam eenmaal gewend is aan de hormonale veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt, zullen ze langzamerhand wat minder frequent optreden.

Slecht humeur? Weg ermee!

Als je je emotioneel of boos voelt, doe dan iets wat je blij maakt. Probeer bijvoorbeeld wat te slapen, maak een wandeling, lees een goed boek of zet een leuke film op waar je vrolijk van wordt. De beste therapie is trouwens nog altijd praten! Dus heb het er eens over met je partner of een vriendin. Je zult merken dat je je daarna opgelucht en stukken beter voelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *