stoppen met de pil

Stoppen met de pil om zwanger te worden (ontpillen)

De anticonceptiepil bevat hormonen die de eisprong onderdrukt. De kans op een zwangerschap is daardoor heel klein, want zonder eisprong kun je niet zwanger worden. Als je wilt stoppen met de pil om zwanger te worden, dan lees je hier alles wat je moet weten.

Stoppen met de pil

Wanneer je graag zwanger wilt worden, kun je op ieder gewenst moment stoppen met de pil. Dit kun je doen gedurende de pilstrip, maar ook als je de volledige strip hebt opgebruikt. De keuze is aan jou. Na het stoppen met de pil, krijg je zoals gewoonlijk een onttrekkingsbloeding. Het is belangrijk om foliumzuur te slikken van zodra je stopt, want dit verkleint de kans op een kindje met een hazenlip of een open ruggetje.

Moet ik wachten met zwanger worden?

Het is niet nodig om een wachtperiode in te lassen na het stoppen met de pil, ook niet als je de pil heel lang hebt geslikt. Je kunt gewoon veilig zwanger worden van zodra je deze niet meer gebruikt. Het geeft geen enkel risico voor jezelf of voor je kindje. De meeste huisartsen adviseren vaak wel om een menstruatie af te wachten. De reden hiervoor is om de verstoorde hormoonspiegels de kans te geven om weer in balans te raken. Medisch gezien is er geen enkel bezwaar om direct zwanger te worden na de pil.

Ontpillen – wanneer komt de eisprong komt op gang

Na het stoppen met de pil kan het wel even duren voordat je lichaam weer voor een eisprong zorgt en je weer vruchtbaar bent. In de volksmond wordt dit ook wel ontpillen genoemd. Je lichaam was al die tijd gewend aan de hormonen van de pil die de eisprong onderdrukten. Vanaf nu moet je lichaam hard aan het werk om zelf de hormonen te produceren die nodig zijn voor een ovulatie; de eierstok moet door de hormonen in werking worden gezet om een eicel te laten rijpen en vrij te laten. Sommige vrouwen hebben geluk en ovuleren binnen 1 of 2 weken, terwijl het bij anderen enkele maanden duurt. De eisprong kan wat langer op zich laten wachten wanneer je voor het pilgebruik een onregelmatige menstruatiecyclus had. Hét teken dat je weer geovuleerd hebt, is dat je weer ongesteld bent geworden. Een menstruatie ontstaat ongeveer 14 dagen na de eisprong; de niet bevruchtte eicel word dan samen met het baarmoederslijmvlies afgestoten.

Gemiddeld duurt de periode van ontpillen ongeveer één tot drie maanden. In die tijd krijgt een vrouw weer een eisprong en is ze weer vruchtbaar. Soms komt de eisprong wat eerder na het stoppen met de pil, soms kan het langer duren.

Een uitblijvende menstruatie

Bij een uitblijvende menstruatie – in medische termen amenorroe genoemd – is een zwangerschap het eerste wat in je opkomt. Als je na een tijdje na het stoppen met de pil nog niet ongesteld bent geworden, kan dat twee dingen betekenen. Of je bent zwanger (doe een zwangerschapstest) of je hebt nog geen eisprong gehad. Zelfs als je nog geen menstruatie gehad hebt na het stoppen met de pil, is er een kans dat je zwanger bent. Je ovulatie komt voor je menstruatie, en je weet niet of je al een eisprong hebt gehad. Een zwangerschapstest kan je vertellen of je zwanger bent of niet. Een negatieve zwangerschapstest – zeker als deze een week later nog eens herhaald word – betekent gewoonlijk dat je niet zwanger bent.

De kans op een zwangerschap verhogen na het stoppen met de pil

Om je kansen op een zwangerschap te verhogen na het stoppen met de pil, kun je de volgende dingen doen:

 • hou de ovulatie symptomen in de gaten
 • of beter nog, maak gebruik van ovulatietesten om er zeker van te zijn dat je deze belangrijke dag niet mist
 • heb regelmatig seks, om de andere dag tijdens je vruchtbare dagen en op de dag van de ovulatie een keer extra
 • lees onze zwanger worden tips ook eens door
 • Naar de dokter?

  Als je na een drietal maanden nog steeds niet ongesteld bent geworden of je een een zeer lange en onregelmatige cyclus hebt, kun je beter even langs de huisarts gaan. Er wordt dan misschien wel een medicijn voorgeschreven om je cyclus te regulariseren.

  11 reacties op “Stoppen met de pil om zwanger te worden (ontpillen)”

  1. Mijn echtgenote is sinds begin november vorig jaar gestopt met de pil. Ze heeft tot op heden nog geen menstruatie gehad. We zijn al langs de gynecoloog gegaan. Door het ontpillen, daalt er nog geen eitje, omdat ze te weinig vrouwelijke hormomen zou hebben (ze heeft 11 jaar de pil / laatste 2 jeer de ring genomen). Zou dit door dit komen dat ze nog niet vruchtbaar is?
   Hoe kunnen we ervoor zorgen dat haar vrouwelijke hormonen terug in orde zijn?
   We hebben namelijk een grote kinderwens.

   ALvast bedankt!

   X

  2. Pingback: Onregelmatige menstruatie en zwanger worden

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *