Baby ligt in stuitligging: draaipoging, stuitbevalling of keizersnede?

Het ongeveer 3% van de baby’s ligt aan het einde van de zwangerschap in een stuitligging. Dit betekent dat de baby met het hoofdje aan de bovenkant van de buik ligt en met de billen naar onderen. Dit bemoeilijkt een natuurlijke, vaginale bevalling. Toch is een stuitbevalling niet onmogelijk!

Stuitligging: verschillende posities

Je baby kan in één van de vier verschillende posities liggen bij een stuitligging:

volkomen stuitligging

Volkomen stuitligging

Bij een volkomen stuitligging liggen de billetjes naar beneden, de onderbenen gekruist en de bovenbeentjes gestrekt langs het lichaam. De voetjes liggen naast de billen.

 

onvolkomen stuitligging

Onvolkomen stuitligging

Bij een onvolkomen stuitligging liggen de billetjes van je baby naar beneden en de beentjes omhoog naast het lichaam. De voetjes bevinden zich dicht bij zijn hoofdje.

 

half onvolkomen stuitligging

Half onvolkomen stuitligging

Bij een half onvolkomen stuitligging ligt er een beentje gestrekt naar boven zoals bij een onvolkomen stuitligging. Het andere beentje ligt, zoals bij een volkomen stuitligging, naar beneden toe.

 

voetligging

Voetligging

Bij een voetligging ligt de baby ligt met één of allebei de beentjes gestrekt naar beneden. Eén of twee voetjes liggen onder zijn billetjes. Het lijkt alsof hij in de baarmoeder staat.

 
Stuitligging: externe draaipoging (versiepoging)

Om je baby in de juiste positie te laten draaien, kan er een manoeuvre op je buik uitgevoerd worden: de externe draaipoging of versiepoging. Deze techniek, waarbij de gynaecoloog zijn handen op de billen van de baby plaatst en de andere rond het hoofdje en hem zo voorzichtig probeert te draaien, wordt in het ziekenhuis uitgevoerd. Zo’n versiepoging gebeurt meestal rond de 36e week van de zwangerschap. Jammer genoeg heeft deze techniek niet altijd het gewenste effect. Je bent zelf vrij in je keuze of je al dan niet een versiepoging wil laten uitvoeren.

Natuurlijke bevalling of keizersnede?

Het betekent niet automatisch dat je een keizersnede moet ondergaan wanneer je baby in stuitligging ligt. Je kunt altijd nog natuurlijk bevallen, maar dat hangt wel af of je bekken groot genoeg is om een baby in stuitligging de doorgang te verschaffen. Een radiografie van het bekken en een extra echografie ter controle van het gewicht van je baby zal uitsluitsel geven. Als blijkt dat je baby er door kan en de gynaecoloog een vaginale bevalling verantwoord vind, mag je op deze manier bevallen. Heb je liever een keizersnede? Geen probleem! De keuze is hierbij aan jou. Bespreek je keuze uitvoerig met de gyneacoloog, zodat je de voor- en nadelen van een stuitbevalling en een keizersnede tegen elkaar op kunt wegen.

Stuitbevalling

Net zoals een gewone bevalling, verloopt een stuitbevalling in dezelfde drie fasen: de ontsluitingsfase, de uitdrijvingsfase en de periode na de geboorte. De kracht van de weeen zorgt ervoor dat de baarmoedermond opent. Het hartje van je baby wordt ondertussen steeds gecontroleerd. Bij een volledige opening (tien centimeter ontsluiting) dalen de billetjes of beentjes verder in en kun je mee gaan persen. Het persen verloopt ook op dezelfde manier als een gewone bevalling. Omdat er aan een stuitbevalling toch een aantal risico’s kleven, krijg je een medische indicatie. Thuis bevallen zit er in dit geval niet in; je moet in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog, een kinderarts en een anesthesist. Er wordt een operatiekamer beschikbaar gehouden voor een eventuele keizersnede.

Complicaties stuitbevalling

De kans op complicaties bij de mama is gelijk als bij een baby in een natuurlijke ligging. Er is wel meer kans dat de gyneacoloog de beslissing neemt om alsnog een keizersnede uit te voeren. De complicaties bij de baby is groter bij een stuitbevalling dan een keizersnede. Er is tien keer zoveel kans dat je baby naar de couveuseafdeling moet ten opzichte van een keizersnede.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *