Sushi en zwanger; mag ik sushi eten tijdens de zwangerschap ?

Sushi is een populair Japans voorgerecht. Het bestaat uit een combinatie van rijst, zeewier, groenten en rauwe vis. Het is erg gezond door de omega 3-vetzuren, vitaminen en mineralen die het bevat; alle elementen die nodig zijn voor gezonde en evenwichtige voeding. Maar nu je zwanger bent, moet je voorzichtig zijn met wat je eet en drinkt, ook al is het gezond. Van sommige voedingsmiddelen kan je baby iets ernstigs oplopen. Hoort sushi daar ook bij? Kortom, mag ik sushi nu ik zwanger ben?


Sushi & zwanger: mag ik sushi nu ik zwanger ben?

Vis is goed voor de gezondheid. Het advies is zelfs om één keer per week vis op het menu te zetten. Maar geen rauwe vis in die zin van dat het niet verhit is geweest, wat het geval is bij de vis die bij sushi gebruikt wordt.

Sushi tijdens de zwangerschap, kans op Listeriose
Sushi eten als je zwanger bent is geen goed idee. De rauwe vis waar sushi onder andere van gemaakt wordt, geeft een risico op listeriose. Dat is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de listeriabacterie. Deze bacterie zit meestal in voedsel, maar kan ook op groenten, in water, in de grond of in dieren zitten. Een besmetting geeft griep-achtige verschijnselen: futloosheid, koorts, hoofdpijn, verminderde eetslust, hoofdpijn en soms diarree met buikpijn.

Gevolgen
Zwangere vrouwen zijn gevoeliger voor een listeria-besmetting en de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn voor je baby: bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, vroeggeboorte of zelfs overlijden in de baarmoeder zijn de gevolgen van een infectie met de listeriabacterie. Het is heel belangrijk dat je listeriose voorkomt en daarom mag je geen sushi eten tijdens de zwangerschap en moet je andere voorzorgsmaatregelen treffen om zo min mogelijk risico te lopen.

Het is niet alleen de rauwe vis in de sushi dat een risico op Listerise vormt, ook gerookte, vacuümverpakte vis kun je om die reden ook beter laten staan tijdens de zwangerschap. Zorg er altijd voor dat de vis goed doorbakken of verhit is geweest voordat je het eet. Vis uit blik of pot kun je direct eten, want dat is al voldoende verhit geweest.

Vissen met schadelijke stoffen

Verder bevat sommige vis, zoals tonijn, merlijn, makreel, paling, zwaardvis, snoekbaars of haai een verhoogd gehalte aan schadelijke, giftige stoffen (kwik en dioxine). Dit heeft verder niets te maken met listeriose, maar als je als zwangere vrouw teveel kwik en dioxine binnen krijgt, kan dat evengoed erg schadelijk zijn voor jou en je kindje. Het is kankerverwekkend, het kan leiden tot ernstige ontwikkelingsproblemen, latere problemen bij de voortplanting en schade aan het imuunsysteem.

Zwanger, welke vis niet eten (in het kort)

  • Rauwe vis, of zaken die met rauwe vis gemaakt zijn, zoals sushi
  • Vacuümverpakte, gerookte vis uit de koeling, denk aan gerookte zalm, markeel en forel
  • Tonijn en markreel (ook niet uit blik), merlijn, paling, zwaardvis, snoekbaars en haai

Welke vissoorten kun je wel eten?

Vette vis zoals zalm, sardines, makreel en forel (zolang ze maar voldoende verhit worden) leveren een belangrijke bijdrage aan omega-3 vetzuren en dat is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Minder vette vissoorten, zoals zeetong, kabeljauw en koolvis bevatten minder of weinig omega-3 maar zijn zeker niet minder gezond. Schaal- en schelpdieren zoals kreeft, garnalen, mosselen zijn ook een belangrijke bron van vitaminen en mineralen en kun je gewoon eten als je zwanger bent, mits ze gekookt of gebakken zijn.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *