Symptomen van de ovulatie

Ovulatie symptomen: zo herken je jouw eisprong of ovulatie

Het moment waarop er een rijpe eicel de eierstok verlaat, is het moment van de ovulatie. Op dit moment in de cyclus ben je het meest vruchtbaar en heb je dus de meeste kans om zwanger te worden. Het aanbreken van de vruchtbare dagen en de ovulatie gaat gepaard met een aantal duidelijke signalen. Herken de ovulatie cq. eisprong symptomen.

Veranderingen aan de baarmoedermond

Direct na de menstruatie ligt de baarmoedermond vrij laag.  De baarmoedermond is gesloten en voelt hard aan. Als de ovulatie eraan komt, veranderd de stand van de baarmoedermond. Hij ligt hoger in de schede, waardoor je hem moeilijker kunt voelen. Hij opent zich een beetje en voelt zacht aan. Na de eisprong sluit de baarmoedermond weer opnieuw en wordt weer hard. Je kunt de baarmoedermond voelen met je vinger(s).

Het cervixslijm verandert

Tijdens de cyclus verandert de hoeveelheid en structuur van het cervixslijm dat uit de vagina komt. Net na de menstruatie is er meestal niet zoveel slijmverlies. Naarmate de eisprong nadert, verlies je meer slijm en je kunt daardoor wat nat aanvoelen vanonder. Je meest vruchtbare periode uit zich door het verlies van slijm dat op vloeibaar eiwit lijkt. Van dit slijm kun je draden trekken. Na de eisprong verminderd de hoeveelheid en structuur van het slijm weer en wordt wit tot gelig en voelt kleverig of brokkelig aan, net zoals de periode na de menstruatie. De aanwezigheid van het draderige cervixslijm is één van de duidelijkste eisprong symptomen.

De lichaamstemperatuur stijgt

Als je bekend bent met de temperatuurmethode om het moment van de eisprong te bepalen, zul je opmerken dat je basale lichaamstemperatuur met minimaal 0,2 graden gestegen is net na de eisprong.

Meer zin in seks

Veel vrouwen merken op dat ze plotseling een verhoogd libido hebben zo rond de ovulatie periode. Dit kan samengaan met gevoelige of zelfs wat pijnlijke borsten. De stijging van de hormoonlevels is hoogstwaarschijnlijk de reden dat je meer zin in seks kunt hebben rond de eisprong.

Het luteïniserend hormoon (LH) neemt toe

Het luteïniserend hormoon is verantwoordelijk voor het het rijpen van de eicel in de eierstok en uiteindelijk voor de ovulatie. Dit hormoon is altijd in het lichaam aanwezig. Zo’n twee dagen voor de ovulatie stijgt dit hormoon en is wel twintig keer hoger dan het normale niveau. Dit noem je de LH piek. Dit moment kun je opsporen met een ovulatietest.

Ovulatiepijn

Ongeveer 20% van de vrouwen die zwanger willen worden, voelen de ovulatie. Dit wordt ovulatiepijn genoemd of ook wel Mittelschmerz. Deze pijn kan omschreven worden als een scherpe pijn onder in de buik ter hoogte van de eierstokken, wat een paar uur tot een hele dag kan aanhouden.

Ovulatiebloeding

Sommige vrouwen hebben zo nu en dan wat last van bloedverlies rond het moment van de eisprong. Dit bloedverlies oftewel een ovulatiebloeding, kenmerkt zich door zeer licht bloedverlies of wat bruin- of paarskleurige afscheiding. Een ovulatiebloeding gaat soms gepaard met ovulatiepijn.

Varenstructuur van speeksel

Een ander minder bekend eisprong symptoom is dat opgedroogd speeksel een varenstructuur heeft als je het onder de microscoop zou bekijken. Dit wordt de varentest of de speekseltest genoemd. De varentest is echter niet zo betrouwbaar.

49 reacties op “Symptomen van de ovulatie”

 1. esmee

  Hallo,
  Tijdje terug ben ik gestopt met de pil omdat we graag een kind willen. 2 dagen terug was mijn eisprong en hebben we onbeschermd gemeenschap gehad. Nu (2 dagen na mn eisprong dus) heb ik last van licht bruin slijmverlies. Dit heb ik nooit eerder gehad. En vraag me af of het door de eisprong kom of dat het een teken van zwangerschap is.
  Op sommige plekken lees ik over oud bloed maar dat is het niet. Het is net alsof je je neus hebt gesnoten (zo slijmerig) en dan lichtbruin van kleur.. het is nog te vroeg om een test te doen maar wil toch graag weten wat dit zou kunnen zijn.

  Groetjes,

  Esmee

 2. Laura

  Ik heb ook een slijm prop met soms bloed en weeën pijn maar niet zwanger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *