termijnecho

Termijnecho

De termijnecho is een echografie die in het begin van de zwangerschap wordt uitgevoerd. Het hoofddoel van deze echo is om te bekijken hoe lang je zwanger bent. Tevens worden er nog een aantal andere dingen bekeken. Over het algemeen wordt de termijnecho uitgevoerd tussen de 10 en de 11 weken zwangerschap.

Het doel van de termijnecho

Elke baby groeit en ontwikkelt zich in de eerste weken van de zwangerschap op dezelfde manier. Vanaf de 14e week groeien baby’s op hun eigen manier; er kunnen er verschillen ontstaan in de lengte. En laat de lengte van de baby nou net de belangrijkste factor zijn bij het bepalen van de zwangerschapsduur. Tijdens het onderzoek wordt de lengte van de foetus opgemeten van de kruin tot de stuit. De computer berekent vervolgens aan de hand van zijn lengte hoe oud hij is. Daaruit kan ook vrij nauwkeurig (op een paar dagen na) afgeleid worden wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden en wanneer de bevallingsdatum zal zijn. De termijnecho is een secuur werkje, want een millimeter verschil in de metingen kan een verschil van een week opleveren.

Ook wordt er tijdens deze echo bekeken of het hartje van je baby klopt, of je zwanger bent van één kindje of het er misschien toch meer zijn en of de zwangerschap zich in de baarmoeder ontwikkelt. Soms kan de zwangerschap zich buiten de baarmoeder bevinden (buitenbaarmoederlijke zwangerschap) met alle gevolgen van dien.

Waar kan ik de termijnecho laten uitvoeren

Meestal wordt de termijnecho bij je verloskundige gemaakt. Als dit daar niet kan, omdat ze bijvoorbeeld niet over de apparatuur beschikt dan krijg je een verwijsbrief voor het ziekenhuis.

Inwendige echo of via de buik?

Als je korter dan 10 weken zwanger bent of een dikke buikwand hebt, moet je op een inwendige echo / vaginale echo rekenen. Hier voel je weinig van en pijn doet het absoluut niet. Bij een inwendige echo zijn de beelden mooier en duidelijker omdat de echoscopiste dichter bij de baarmoeder kan komen. Drink van te voren niet te veel, want een volle blaas duwt te baarmoeder verder weg. Ben je langer zwanger, dan gaat de echo via de buik. Dan is het wel belangrijk dat je veel drinkt en met een volle blaas komt.

Wat als er iets mis is

Soms wordt er tijdens de termijnecho duidelijk dat er iets mis is met je kindje. Bijvoorbeeld dat je baby’tje geen hartactiviteit heeft of dat er een afwijking gezien wordt. De echoscopiste, verloskundige of gynaecoloog zal dan met je bespreken wat het beste is en wat je verder te wachten staat.

Vergoeding van de termijnecho

De termijnecho zit in Nederland inbegrepen in het basispakket van je zorgverzekering. Je krijgt deze dus vergoed en je betaalt geen eigen risico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *