De risico’s van een besmetting met toxoplasmose tijdens de zwangerschap

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die voornamelijk in de onlastlasting van de kat zit: de toxoplasma gondii. Een infectie kan normaal gezien geen kwaad, maar tijdens de zwangerschap wel. Als een zwangere vrouw die niet immuun is voor toxoplasmose besmet wordt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de baby. Toxoplasmose voorkomen kun je door een aantal eenvoudige maatregelen te treffen.


Toxoplasmose besmetting

De parasiet die toxoplasmose veroorzaakt komt voor in kattenpoep. Eitjes van de parasiet komen in de darm en komen via de ontlasting in de buitenwereld terecht (gras, tuin, groenten). De mens kan besmet geraken door contact met uitwerpselen van de kat, bijvoorbeeld door de kattenbak te verschonen of door in de tuin te werken, door het eten van ongewassen of slecht gewassen groenten en door het eten van rauw vlees en/of niet goed gebakken of gekookt vlees. Er is geen besmetting van mens op mens.

zwanger toxoplasmose besmetting zwangerschap

Zwanger, pas op voor toxoplasmose!
Hoewel toxoplasmose in de meeste gevallen goedaardig is, kan het bij zwangere vrouwen heel gevaarlijk zijn. De parasiet kan via de placenta en de navelstreng tot bij de baby geraken en hem of haar besmetten. Ongeveer 8 op 10 vrouwen is niet immuun voor toxoplasmose. Van immuniteit is wel sprake als de ziekte al eens doorgemaakt werd. In dat geval hoef je je geen zorgen te maken om een mogelijke besmetting, want je bent levenslang beschermd.

Bloedafname op antistoffen tegen toxoplasmose
Het zou ideaal zijn dat elke zwangere vrouw getest zou worden op antistoffen tegen toxoplasmose. In tegenstelling tot andere landen zoals België en Frankrijk waar er meerdere keren per zwangerschap gescreend wordt op risicovolle infectieziektes zoals toxoplasmose en CMV, is dat in Nederland niet gebruikelijk. Dit geldt trouwens niet voor zwangere vrouwen die door hun beroep blootgesteld worden aan extra risico’s, zoals in de vleesverwerkende industrie, dierenverzorging en groenvoorziening; zij worden wel gescreend op toxoplasmose.

Risico’s van een toxoplasmose besmetting

Hoe vroeger de besmetting plaatsvindt in de zwangerschap, hoe kleiner de kans is dat je baby besmet raakt, maar hoe groter de kans is op een ernstige afloop. De kans dat de parasiet bij de baby terecht komt na een besmetting van de moeder is:

10% in de eerste trimester van de zwangerschap
25 – 30% in het tweede trimester
60 – 70% in het derde trimester


Mogelijke gevolgen voor de baby

In het begin van de zwangerschap is er een minder kans op transmissie dan in het tweede en derde trimester, maar de gevolgen zijn meestal veel groter. Baby’s die besmet raken, hebben het vaakst last van slechtziendheid en blindheid, maar ook mentale achterstand, een waterhoofd of een hoofdje dat juist te klein is, kan voorkomen. In meer ernstige gevallen een miskraam of vroeggeboorte (overlijden van de baby) als gevolg.

Een infectie tijdens de zwangerschap hoeft niet automatisch te betekenen dat de baby er iets ernstigs aan overhoudt. Uiteindelijk krijgt 90% van de zwangere vrouwen die toxoplasmose hebben opgelopen tijdens de zwangerschap een gezonde baby.

Toch onwikkelt ongeveer de helft van deze gezonde baby’s alsnog letsels aan de ogen voordat ze twintig jaar zijn. Kinderen die een besmetting hebben opgelopen in de baarmoeder, dragen de rest van hun leven de infectie bij zich die bijvoorbeeld weer kan opflakkeren bij een mindere weerstand, met alle gevolgen van dien.

Symptomen van toxoplasmose tijdens de zwangerschap

De incubatietijd van toxoplasmose is 10 tot 14 dagen; de tijd tussen de infectie en de eerste symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn pijnlijke en opgezwollen klieren in de liezen, hals en oksels, koorts, spierpijn en vermoeidheid mogelijke klachten. Meestal gaat de infectie gewoon onopgemerkt voorbij. Griepachtige verschijnselen tijdens de zwangerschap zijn altijd reden om zich te laten onderzoeken op toxoplasmose.

Toxoplasmose voorkomen

Toxoplasmose kun je voorkomen door een goede hand- en voedselhygiëne. Volg de volgende adviezen op ter preventie:

  • Was altijd je handen voor het bereiden van een maaltijd en voordat je gaat eten.
  • Eet geen rauw vlees; enkel vlees dat goed doorbakken is of lang genoeg gekookt is en ook geen rauwe eieren. Dit wil zeggen dat je ook geen filet americain (préparé), steak tartare, rood of medium gebakken biefstuk, rosbief mag. De lijst met ‘verboden voedingmiddelen’ is zeker nog langer in verband met listeriose.
  • Was je handen en het keukengerei na contact met rauw vlees
  • Was je handen na het contact met katten
  • Was alle groenten en fruit goed en schil het bij voorkeur
  • Draag handschoenen tijdens het tuinieren en was daarna de handen.

Zwanger en een kat in huis
Het is niet nodig om je kat uit huis te doen, maar je moet wel vermijden dat je in aanraking komt met de uitwerpselen. Klusjes zoals de kattenbak schoonmaken kun je nu beter aan anderen overlaten.

Zwanger en besmet met toxoplasmose

Als je zwanger bent en een toxoplasmose-besmetting hebt opgelopen, zal je zo snel mogelijk behandeld worden met antibiotica. Pas vanaf de 15e zwangerschapsweek zal na een vruchtwaterpunctie duidelijk worden of de toxoplasmose ook overgedragen werd op je baby. Indien de resultaten van het onderzoek op een besmetting wijzen, zal je een intensievere behandeling met antibiotica en andere medicatie moeten volgen tot het einde van de zwangerschap. Er kan mogelijk een afbreking van de zwangerschap worden voorgesteld als er tijdens een echografie een ernstige afwijking aan het licht komt.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *