Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Elke vrouw verliest vaginale afscheiding: vloeibaar, slijmerig, doorzichtig, plakkerig wit slijm dat niet sterk ruikt. Tijdens de zwangerschap is dat niet anders. Het is wel zo dat zwangere vrouwen er veel meer last van kunnen hebben. Dat komt door de zwangerschapshormonen die de wand van de vagina aanzetten om meer slijm te produceren. Vaak is het wat dunner en wateriger dan voor de zwangerschap. Soms is de afscheiding niet zoals het hoort. Je kunt dan last van een schimmel of infectie hebben of is wat bloedverlies de reden.


Afscheiding of witte vloed

Vanaf de vruchtbare leeftijd produceert de baarmoederhals cervixslijm en de wand van de vagina vocht. Deze afscheiding, ook wel bekend als witte vloed, komt samen met oude cellen en normale vaginale bacteriën naar buiten. Het heeft niet alleen een reinigende functie, maar het beschermt je vagina ook tegen bacterieën.

De hoeveelheid, de kleur en het uiterlijk van de de afscheiding verandert tijdens de menstruatiecylcus. Tijdens de vruchtbare dagen is deze vaginale afscheiding trouwens heel typisch en vertelt dit cervixslijm iets over wanneer de eisprong eraan komt: het wordt doorzichtig, rekbaar en het lijkt wel op een sliert met slijm.

Afscheiding tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap neemt de vaginale afscheiding toe vanwege de hormomen. Het is de oestrogeenproductie die de slijmvliezen van de vagina extra stimuleert en dat zorgt voor een behoorlijke toename van witte vloed. Het ziet er niet zo doorzichtig en elastisch uit als tijdens de vruchtbare dagen. Meestal is het wit, romig en plakkerig en vaak wat dun en waterig.

Wat kun je er tegen doen?
Je kunt weinig doen aan de vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap. Er is niets wat je kunt doen om het tegen te houden. Je kunt hooguit je onderbroek wat vaker verwisselen of eventueel een inlegkruisje gebruiken. Verwissel het inlegkruisje dan wel zo vaak mogelijk, want het is zo’n plaats waar bacterieën goed groeien en het laaste wat je wilt is een infectie oplopen. Dat je geen tampons of maandverband moet gebruiken, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen!

Mocht je wat vaker een douche nemen om je van die vervelende witte vloed af te geraken of je lokaal wassen, gebruik dan geen zeep en ook geen vaginale zeep die daar juist voor bedoeld lijkt. Het gebruik van (vaginale) zeep kan de ph waarde in je vagina verstoren en daardoor loop je makkelijker een candida infectie op. Je bent daar sowieso al iets gevoeliger voor tijdens de zwangerschap. Je vagina wassen met alleen lauw water volstaat.

Dus ben je zwanger en je hebt veel afscheiding of witverlies, geen zorgen! Het hoort echt bij de zwangerschap.

Wanneer is de afscheiding niet normaal?

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap is normaal gesproken wat wit of roomwit van kleur, doorzichtig, vloeibaar, slijmerig of wat waterig en het heeft niet echt sterke geur. Het kan voorkomen dat jouw witte vloed er anders uit ziet of een andere structuur heeft en dat het vies ruikt of zelfs stinkt. In dat geval kun je beter even de huisarts (verloskundige of gynaecoloog) bellen.


Witte brokkelige of korrelige afscheiding

Je zou een candida infectie kunnen hebben als je last van dikke witte afscheiding hebt die er tevens ook brokkelig of korrelig uitziet. Een candida infectie, ook wel een vaginale schimmelinfectie genoemd, komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Het gebeurt wel eens dat er een verstoring is tussen de hoeveelheid bacteriën en gisten in de vagina, bijvoorbeeld door een antibioticakuur, door de vagina te vaak met zeep te wassen, door vaginale douches, door stress of door de hormonen van een zwangerschap. De gisten krijgen dan de kans om flink te groeien en krijgen de overhand, met een schimmelinfectie als gevolg. Vaak gaat dat gepaard met jeuk en een branderig gevoel, ook tijdens het plassen en het vrijen en je vagina kan er rood en ontstoken uit zien.

Bruine afscheiding

Veel zwangere vrouwen verliezen wel eens wat bruine afscheiding. Zeker aan het begin van de zwangerschap komt dat regelmatig voor. Er is een klein beetje bloed bij de afscheiding gekomen. Mocht je er last van hebben, maak je dan geen zorgen. Meestal is het vrij onschuldig.

In het begin van de zwangerschap kan bruine afscheiding veroorzaakt worden door de innesteling van de eicel. Als daarbij een bloedvaatje geraakt wordt, is er sprake van een innestelingsbloeding. Er ontstaat wat licht bloedverlies, bruine afscheiding (of roze afscheiding). Het is de bedoeling dat deze bruine of lichtbruine afscheiding snel weer overgaat. Als het langer dan een paar dagen duurt en samen gaat met buikpijn en/of andere klachten is het verstandig om even contact op te nemen met de dokter.

Gele of groene afscheiding

Wanneer gewone afscheiding opdroogt krijgt het een wat gelige kleur en gaat het wat zurig ruiken. Bij echt gele of groene afscheiding dat ook nog eens onaangenaam ruikt, is er meestal sprake van een infectie. Het is verstandig om naar de dokter te gaan bij afscheiding die echt geel of groen ziet.

Stinkende afscheiding

Afscheiding ruikt van nature een klein beetje zurig. Stinken doet het echter niet. Als je jezelf ruikt, omdat je stinkende afscheiding hebt, bestaat de kans dat je een infectie hebt. De dokter kan je verder helpen.

Roze afscheiding

Roze afscheiding is eigenlijk een paar kleine druppeltjes bloed vermengt met de witte vloed of slijm. Daardoor gaat het roze zien. Roze afscheiding ontstaat regelmatig tijdens de zwangerschap. De baarmoedermond is goed doorbloed en een adertje is zo geknapt! Persen, hoesten, niezen, vrijen… het kan allemaal de aanleiding zijn van zo’n gesprongen bloedvaatje dat gewoon onschuldig is en vanzelf weer stopt.

Lees ook: bloedverlies tijdens zwangerschap

Vroeg in de zwangerschap, vaak rond of nog voor de menstruatiedag is roze afscheiding niet altijd een teken dat de menstruatie doorzet. Het is ook één van de vroege zwangerschapsverschijnselen, want net zoals bij bruine afscheiding kan licht roze verlies of slijm om een innestelingsbloeding gaan.

Soms is roze afscheiding of roze slijm niet helemaal onschuldig als het overgaat in helderrood bloedverlies. Als dat dan ook nog eens samen gaat met krampen en buikpijn kan het het teken van een (dreigende) miskraam zijn.

Vruchtwater of afscheiding

Voornamelijk in het laatste trimeser van de zwangerschap komt er bij het gros van de zwangere vrouwen zo’n moment dat ze zich afvragen of ze vruchtwater of afscheiding verliezen. Tegen het einde toe kan de afscheiding nogal dun en waterig zijn en dat is de reden dat er twijfel ontstaat.

Wat is nu het verschil tussen vruchtwater en afscheiding?

Afscheiding is dun en waterig en vaak plakt het wat. Vruchtwater plakt eigenlijk niet, mits het niet vermengd raakt met de witte vloed. Vruchtwater heeft een typische zoete geur dat afscheiding niet heeft. Dat ruikt vaak helemaal niet of wat zurig. Vruchtwater ziet er wat licht roze-achtig uit en is doorzichtig.

Tip: blaas eens heel hard op je hand. Als je vliezen gebroken zijn of je een scheurtje in je vliezen hebt en je vruchtwater verliest, voel je het meestal wel uit je vagina lopen als je zo hard op je hand blaast.

Slijmprop

Als je zwanger bent, zorgt het hormoon progesteron voor de vorming van een dikke prop met taai slijm . Deze slijmprop sluit de baarmoeder af en biedt bescherming tegen infecties en bacterieën van buitenaf. Aan het einde van de zwangerschap laat de slijmprop los. Je kunt hem in één keer verliezen, maar vaker komt de slijmprop in stukjes af. Je verliest dan steeds wat kleine beetjes dik, taai slijm met eventueel wat draadjes bloed er mee vermengd.

Het betekent trouwens niet dat de bevalling direct gaat beginnnen, alhoewel het wel mogelijk is. Bij sommige vrouwen wil het wel degelijk zeggen dat het nog een kwestie van een paar dagen is voordat de bevalling begint. Enkele vrouwen verliezen al halfverwege de zwangerschap
(delen van) de slijmprop. Het lichaam maakt dan gewoon weer een nieuwe aan om verdere bescherming te bieden.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *