vaginale spataderen

Ik ben zwanger en heb last van vaginale spataderen

Onder andere door de invloed van hormonen krijgen zwangere vrouwen te maken met lichamelijke en geestelijke ongemakken, welke ook wel bekend staan als zwangerschapskwaaltjes. Spataderen is zo’n typische kwaal. Deze spataderen verschijnen niet altijd op de benen. Ook op de vagina komen ze wel eens voor. Vaginale spataderen zijn geen pretje, maar gelukkig zijn ze ongevaarlijk en zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten.

Vaginale spataderen door druk op de bloedvaten

Door het hele lichaam lopen bloedvaten; in de benen, het gezicht, de buik, voeten, benen, rug, billen, borsten maar ook door de schaamlippen. Deze bloedvaten kunnen in het begin van de zwangerschap opzetten door hormonale veranderingen. Wat verder in de zwangerschap is het de baarmoeder die druk uitoefent op de bloedvaten in de schaamlippen. Ze voelen daardoor zwaar en gezwollen aan en doen pijn. Vooral vrouwen die al meerdere kinderen op de wereld hebben gezet, blijken hier extra gevoelig voor te zijn.

Zijn ze gevaarlijk?

Vaginale spataderen zijn erg vervelend en gênant, maar gelukkig zijn ze niet gevaarlijk. Ze vormen geen belemmering voor de bevalling en je kunt gewoon geslachtsgemeenschap hebben, mits je echt niet kunt omdat het te pijnlijk aanvoelt vanonder.

Een aantal tips om de pijn te verzachten

 • Leg de benen regelmatig omhoog tijdens rustmomenten
 • Sta niet te lang achter elkaar
 • Eet vezelrijke voeding en drink veel water; dat vergemakkelijkt de stoelgang
 • Draag strak ondergoed
 • Koel met een washandje met ijsklontjes erin
 • Leg een bevroren maandverbandje in je onderbroek
 • Na de bevalling verdwijnen ze weer

  Vaginale spataderen verdwijnen meestal vrij snel na de bevalling; vaak binnen een paar weken al. Soms blijven ze wat langer zitten.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *