Varentest speekseltest eisprong ovulatie

Varentest: wat speeksel over je vruchtbare dagen vertelt

Waarschijnlijk weet je wel al dat je je vruchtbare dagen op verschillende manieren kunt traceren, bijvoorbeeld door de ovulatie symptomen in de gaten te houden of door de cervixslijm methode toe te passen. Een van de minder bekende manieren die toch op veel websites en fora besproken wordt, is de varentest – ook wel een speekseltest genoemd. Deze test is een microscoop in zakformaat en is te koop bij een aantal drogisterijen in de vorm van een lippenstift. Bekende merken zijn de Donna Ovulatietest en de Ovatel.

Varen patroon in opgedroogd speeksel

De bedoeling van de varentest is dat is dat je een druppel speeksel op het glasplaatje van de microscoop aanbrengt en dit even laat drogen. Als je deze opgedroogde substantie vervolgens onder de microscoop bekijkt, vertoont het een varen patroon als je vruchtbaar bent. Hoe dichter je tegen de eisprong aanzit, hoe duidelijker het patroon wordt. Het patroon ontstaat onder invloed van het hormoon oestrogeen welke in ook in het speeksel terug te vinden is en stijgt als de eisprong eraan komt.

Varenstructuur speekseltest ovulatie

Betrouwbaarheid

Nu zijn er al veel onafhankelijke onderzoeken gedaan naar de relatie tussen de varenstructuur in het opgedroogd speeksel en de eisprong. In veel gevallen klopt het ook dat het speeksel tijdens de vruchtbare dagen lijkt op de bladeren van de varen. Toch is de uitkomst niet zo overtuigend dan de fabrikanten van dit soort testen je willen laten geloven. Ze stellen dat de varentest 98% betrouwbaar als je hem strict volgens de gebruiksaanwijzing uitvoert en dat dit wetenschappelijk onderbouwd is (eigen onderzoek?). Echter tijdens onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken, waaronder één gepubliceerd in het Amerikaanse fertility en sterility blad waren er juist veel vrouwen waarbij er geen varen patroon te zien was, terwijl ze toch hun ovulatie hadden. En daarbij kwam ook uit de bus dat zelfs mannen ‘positief’ testten. Daarom kan er worden aangenomen dat de varentest een niet al te betrouwbare methode is om het moment van de vruchtbare dagen en ovulatie vast te stellen, wat ook nog eens wordt bevestigd door het Radboud universitair ziekenhuis in Nijmegen in hun patiëntenfolder voortplantingsgeneeskunde.

Negatieve verhalen

Er zullen wel degelijk vrouwen zijn waarbij de speekseltest helpt of geholpen heeft. Desalniettemin lezen we toch veel negatieve verhalen van gebruiksters. Omdat deze test vrij duur is en niet betrouwbaar genoeg, is het toch een afrader. De reguliere ovulatietest op basis van urine blijft de betrouwbaarste manier om het moment van de eisprong te weten te komen.

Heb jij ervaring met de Donna ovulatietest, die van Ovatel of een ander merk ovulatietest op basis van speeksel? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

1 reactie op “Varentest: wat speeksel over je vruchtbare dagen vertelt”

  1. Mijzelf

    Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de betrouwbaarheid van deze speekseltesten. Alle wetenschappelijke onderzoeken over meer dan 20 jaar duiden erop dat de varen of speekseltest een zeer slechte manier is om de (on)vruchtbare dagen vast te stellen. De betrouwbaarheid waar de leverancier mee schermt is verkregen door een onderzoek vanuit de fabrikant zelf. Onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat de betrouwbaarheid lager is dan 30%. Zelfs mannen hebben een positieve uitslag gekregen met dergelijke testen. Als methode om de vruchtbare dagen aan te tonen is alleen een ovulatietest in urine betrouwbaar. Als anticonceptie methode is de pil, het spiraal of de condoom een (veel) beter alternatief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *