Vruchtbaarheidsproblemen bij de man

Verminderde vruchtbaarheid bij de man

In 30% van de gevallen waarbij een zwangerschap langer dan een jaar uitblijft, komt dat door de man die te kampen heeft met een verminderde vruchtbaarheid. De oorzaken hebben bijna allemaal te maken met de kwaliteit van zijn zaadcellen. Het komt maar zelden voor dat een man volledig onvruchtbaar is.


De oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen. Sommigen kunnen eenvoudig verholpen worden en anderen kunnen niet behandeld worden.

Verminderd aantal zaadcellen
De meeste gevallen van een verminderde vruchtbaarheid bij de man zijn te wijten aan een een verminderd aantal zaadcellen. Bij elke zaadlozing komen er per milliliter sperma ongeveer 20 tot 50 miljoen zaadcellen vrij. Als dit aantal minder dan 20 miljoen is speken we van een verminderde hoeveelheid. Dit wil echter niet zeggen dat je partner onvruchtbaar is. Het wordt alleen wat moeilijker om de eicel te bevruchten. Zeker omdat de meeste zaadcellen al sterven voordat ze de eicel hebben kunnen bereiken. ’s Morgens is de concentratie zaadcellen in het sperma op zijn hoogst.

Afwezigheid van zaadcellen
Een (tijdelijk) verminderde aantal zaadcellen kan verholpen worden, maar er bestaat geen behandeling voor een totale afwezigheid van zaadcellen in het sperma.

Zaadcellen hebben een afwijkende vorm
Als er minder dan 30% van de zaadcellen normaal gevormd zijn, vermindert dit de kans op een succesvolle bevruchting. De afwijkende vorm heeft geen enkele invloed op eventuele afwijkingen bij de baby.

De zaadcellen zijn niet mobiel genoeg
De zaadcellen moeten erg beweeglijk zijn, want ze moeten zich eerst een weg zien te banen door het cervixslijm en zich vervolgens verder verplaatsen door de baarmoeder richting de eileiders. Wanneer er sprake is van een verminderde mobiliteit, betekent dit dat het sperma minder dan 25% zaadcellen bevat met snelle voorwaartse beweging. De kans op een zwangerschap verminderd hierdoor.


Andere factoren

Een verminderde vruchtbaarheid bij de man kan ook komen door een erfelijke ziekte (taaislijmziekte), spataderen in de balzak, impotentie, verstopte zaadleiders, schildklierproblemen of een verminderde productie van testosteron. Ook kan een slechte levensstijl het probleem veroorzaken. Denk daarbij aan drugsgebruik, teveel alcohol nuttigen, roken, met veel stress door het leven gaan, te weinig slaap en een tekort aan essentiële vitamines. De spermaproductie kan afnemen als de temperatuur in de balzak te hoog oploopt. Het dragen van te strak ondergoed of veelvuldig met een laptop op schoot zitten zijn zaken die een stijgende temperatuur in de hand kunnen werken.

Met behulp van een eenvoudig uit te voeren thuistest, kun je alvast een indruk krijgen hoe het met zijn vruchtbaarheid gesteld is.


1 reactie op “Verminderde vruchtbaarheid bij de man”

  1. “verminderT dit de kans op een succesvolle bevruchting.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *