Vroege zwangerschapstest: alles over deze extra gevoelige zwangerschapstest

Een vroege zwangerschapstest is niet zoveel anders dan een gewone zwangerschapstest. Het verschil zit hem in het moment waarop je deze test kunt gebruiken. Met een vroege zwangerschapstest kun je, zoals de naam al aangeeft, vroeger weten of je zwanger bent of niet.

Wat is een vroege zwangerschapstest?

Begin jaren `70 kwam de zwangerschapstest op de markt; een test waarmee vrouwen zelf kunnen bepalen of ze zwanger zijn of niet, zonder dat ze daar eerst voor naar de dokter hoeven te gaan.

Een ‘gewone’ zwangerschapstest meet een bepaalde hoveelheid van het hCG hormoon in de urine, ook wel bekend als het zwangerschapshormoon. HCG wordt aangemaakt vanaf het moment dat een bevruchte eicel zich gaat innestelen in de wand van de baarmoeder, ongeveer 8 dagen na de bevruchting.

Als de urine op het moment van het testen 50 micro-eenheden hCG per milliliter urine (50 mIU/mL) of meer bevat zal de zwangerschapstest positief zijn en daarmee dus aantonen dat je zwanger bent. Deze concentraties van het zwangerschapshormoon vind men bij zwangere vrouwen in de urine vanaf het moment dat ze hun menstruatie missen, de dag dat ze overtijd zijn.

Met een vroege zwangerschapstest test je 4 tot 6 dagen eerder

De afgelopen tien jaar is het mogelijk om al een aantal dagen eerder dan de aankomende menstruatiedag te testen: 4 -6 dagen voordat je ongesteld moet worden. Dat kan met een vroege zwangerschapstest, ook wel een gevoelige zwangerschapstest genoemd. Dat is het voordeel van zo’n test, want om een gewone test te gebruiken moet je meestal wachten tot de dag waarop je eigenlijk ongesteld moet worden.

Gevoeliger voor het zwangerschapshormoon

De reden waarom je met een vroege zwangerschapstest al wat eerder kunt testen is dat deze testen gevoeliger zijn voor het zwangerschapshormoon in de urine. Daar waar je bij gewone testen rond de 50 mIU/mL nodig hebt voor een positieve test, reageren vroege, gevoelige zwangerschapstesten al bij 10 – 25 mIU/mL hCG in de urine, afhankelijk van de gevoeligheid van de tests, want ook daar wordt nog onderscheid in gemaakt.

Hoe minder hCG de zwangerschapstest nodig heeft om positief te zijn of met andere woorden, hoe gevoeliger de test hoe eerder je er mee kunt testen. Op de verpakking en de bijsluiter van de test lees je altijd hoeveel dagen voor je menstruatie je hem kunt gebruiken.

Lees ook: overzicht gevoeligheid zwangerschapstesten

Is een vroege zwangerschapstest betrouwbaar?

Net als de gewone test, is een vroege zwangerschapstest 99% betrouwbaar als hij positief is. Het wil zeggen dat er een bevruchting is geweest en dat de innesteling van de bevruchte eicel is begonnen.

Positief resultaat

Een positieve test geeft je enkel aan of er een zwangerschap is ontstaan, maar geen informatie over de zwangerschap zelf. Helaas lopen heel wat zwangerschappen nog voor de te verwachten menstruatie verkeerd af. Het loopt vaak fout bij de innesteling.

Zo’n zeer vroege miskraam zoals dat heet, tussen de innesteling en rond het moment van de verwachte menstruatie lijkt op een menstratiebloeding. Wanneer je in bovenstaand geval een een minder gevoelige zwangerschapstest had gebruikt, dan zou deze negatief zijn en krijg je gewoon te maken met de teleurstelling van het ‘ongesteld’ worden, in plaats van een vroege miskraam te moeten verwerken. Je had het dan immers niet geweten. Dat is dan ook meteen het grote nadeel van vroeg testen.

Vals positief?

Er wordt nogal eens verteld door vrouwen dat hun test een vals positief resultaat heeft aangegeven. Wist je dat vals positief eigenlijk nauwelijks voorkomt bij het correct gebruik van de test? Als de test gebruikt is zoals aangegeven in de bijsluiter en vervolgens positief is, betekent het dat er een zwangerschap is ontstaan.

Waarschijnlijk werden deze vrouwen heel snel (lees: enkele dagen later) na de positieve zwangerschapstest ‘ongesteld’ en dachten ze dat de test niet betrouwbaar was door de in hun ogen vals positieve uitslag. In de werkelijkheid hebben deze vrouwen een zeer vroege miskraam doorgemaakt en is de term vals positief niet correct.

Een vals positief resultaat komt heel soms voor als het om een oude test gaat en na de maximale inwerktijd nog wordt afgelezen. Ook vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen hebben ondergaan waarbij ze medicijnen hebben gebruikt op basis van hCG, kunnen een vals positieve uitslag krijgen als ze een zwangerschapstest doen voordat het medicijn de kans krijgt om uit hun lichaam te verdwijnen. Soms wordt een licht grijs indrooglijntje op sommige testen verschijnen na de afleestijd onterecht aangezien voor een positieve zwangerschapstest.

Negatief resultaat

Een negatieve zwangerschapstest hoeft trouwens niet altijd te betekenen dat je niet zwanger bent. Het is mogelijk dat er nog onvoldoende hCG in de urine aanwezig is. Op lagere referentiewaarden dan waar voor de test gemaakt is, reageert de test niet en geeft daarmee aan dat je niet zwanger bent, terwijl je dat wel kunt zijn.

Het beste wat je kunt doen na een negatieve test is de test zo’n drie dagen later nog eens herhalen. De hCG waarden verdubbelen elke 72 uur ongeveer en als je zwanger bent, zou er dan wel voldoende van het zwangerschapshormoon in de urine moeten zitten voor een positieve test.

Een tip om minder kans te hebben op een test die negatief is: gebruik altijd ochtendurine, ook al staat er in de gebruiksaanwijzing van de test aangegeven dat dit niet hoeft. Ochtendurine is veel geconcentreerder en bevat meer hCG dan urine later op de dag. Zeker als je gedronken hebt, kan de urine zo verdund zijn dat het zwangerschapshormoon amper meetbaar is.

Waar kun je de gevoelige, vroege zwangerschapstesten kopen?

Net als gewone zwangerschapstest kun je de meer gevoelige variant kopen bij de apotheek, in sommige supermarkten, bij de drogist (zoals Etos, Kruidvat, Trekpleister, Di) en zelfs bij de Action. En natuurlijk kun je ze ook gewoon op internet bestellen. Extra vroege zwangerschapstesten zijn iets duurder dan de gewone variant.

Tegenwoordig zijn er heel wat webwinkels en online drogisterijen die jouw testen supersnel verzenden, en je ze de andere dag al in huis hebt. En soms dezelfde dag nog als je voor 11 uur ‘s morgens bestelt, wat bij De Online Drogist vaak het geval is.

Verschillende soorten vroege zwangerschapstesten

Er zijn verschillende soorte vroege testen verkrijgbaar:

Dipstick
De dipstick of de hCG strip welke je een tiental seconden in de urine moet houden die je in een schoon en droog potje hebt opgevangen. Dipstick / hCG strips worden nooit per stuk verkocht, maar meestal per drie stuks en zijn de goedkoopste in zijn soort.

Bestel de Sensitest Dipsticks 3 stuks voor € 3,59

Casette
Dan heb je de cassettes. De casette is een zwangerschapstest waar je met behulp van een pipet een aantal druppels urine op de daarvoor aangewezen plaats op de test moet druppelen.

Bestel de Testjezelf.nu vroege zwangerschapstest casette 3 stuks voor € 5,50

Midstream
De midstream is de meest bekende zwangerschapstest. Het is zo’n test die je in de urinestraal kunt houden. De testen van de bekende merken ClearBlue en Predictor zijn voorbeelden van midstream testen.

Bestel de ClearBlue Digitale zwangerschapstest met conceptie indicator, 1 stuk voor € 10,38

Nu je wat meer achtergrondinformatie hebt over de vroege zwangerschapstest, kun je zelf het voordeel en het nadeel tegen elkaar afwegen en een weloverwogen keuze maken of je snel wilt weten of je zwanger bent of niet of dat je nog even een paar dagen extra geduld opbrengt.

You may also like...

13 reacties

 1. kim schreef:

  Hallo;
  ik heb vandaag een zwangerschapstest gedaan en in mijn testvenster is er een heel licht rood streepje te zien. Ben je dan zwanger? of moet je de test opnieuw doen ??
  Dank u wel!

 2. mariska schreef:

  hoi hoi ik ben mariska

  ik moest zwangerschaptest hallen(huisarts)
  maar ik heb er niet zoveel verstand van.

  ik slik de pil door kan je dan zwangerschaptest doen ja of de neej?

  groetjes van mariska

 3. priscilla schreef:

  ik wilde weten als ik normaal 3 dagen ongesteld bent en maar 1 dag heb gemenstrueert ben ik zwanger?
  kan ik meteen een zwangerschap test doen?

 4. Shan schreef:

  Hoi

  Ik heb een test gedaan 10 dagen voor mijn menstruatie daar kwam een heel licht streepje uit. Nu de dag erna er nog een te doen staat er negatief. Wat nu?
  Heb het wel niet met ochtend urine gedaan.

 5. annelies schreef:

  Beste,

  Ik heb 3 weken geleden gevreeën en ben afgelopen zondag gestopt met de pil, waardoor ik dus nu ongested moet worden (deze week)
  Alleen heb ik wel eens last van kwaaltjes, maar heb soms het gevoel dat het zo is omdat ik me.zorgen maak..is het verstandig om nu een zwangerschapstest te doen?

  Ik heb nadat ik heb gevreeën de volgende dag in de avond uren een morning afterpil ingenomen en mijn vriend is ook niet in mij klaar gekomen

  Maar toch maak ik me zorgen, zal de tesr nu helpen of.moet ik nog wachten?

  Help alsjeblieft

 6. sidonia schreef:

  Ja hebt gelyk

 7. amanda schreef:

  Wat dachten jullie van de zwanverschapstest van de action? Per verpakking van 2, €1,50 dat is ook een midstream test.

 8. liza schreef:

  Welke action mag dat zijn? , heb bij action nog nooit zwangerschaps testen gezienn :0

 9. Valerie schreef:

  In het kruidvat ook betrouwbare en goedkope testen.
  2 stuks voor 5€ met pipet of 2 voor 9.99€ waar je op moet plassen.
  in de action ook nog nooit gezien

 10. Bo schreef:

  Ja bij action heb je zwangerschapstesten.
  heb ze zelf al gebruikt.

 11. Han schreef:

  Hoe zit het met deze vroege testen als je aan de pil bent? Vanaf wanneer kan je dan een test doen? Normaal slik ik twee strips (zes weken) door maar nu heb ik vijftien dagen geslikt en heb ik ineens een lichte bloederige/bruine afscheiding. Wil heel graag een test doen maar liefst zo snel mogelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *