Wanneer ben ik vruchtbaar ?
Wanneer ben ik vruchtbaar? En wanneer zijn mijn vruchtbare dagen en hoe kan ik deze herkennen? Wij leggen het je hieronder uit.

Een vrouw is elke menstruatiecyclus maar een beperkt aantal dagen vruchtbaar. Dit wil zeggen dat ze alleen tijdens die specifieke dagen zwanger kan worden. De vruchtbare dagen zijn de 4-5 dagen voor de eisprong, het moment van de eisprong zelf en 12 uur tot maximaal 24 uur erna.

Het is niet zo moeilijk om erachter te komen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn en wanneer je zwanger kunt raken. Dit kan op drie verschillende manieren.

In het kort: Wanneer is een vrouw het meest vruchtbaar? De vruchtbare dagen van een vrouw zijn ongeveer 4-5 dagen voor de ovulatie tot maximaal 24 uur erna. Jouw vruchtbare dagen kun je te weten komen door de ovulatie symptomen in de gaten te houden, door het gebruik van ovulatietesten of met behulp van de ovulatie calculator (deze laatste alleen als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt)

Wanneer vruchtbaar? Let goed op de signalen van je lichaam.

Als je je afvraagt wanneer jouw vruchtbare dagen zijn, let dan eens op de duidelijke signalen van het lichaam waar moeder natuur ons vrouwen mee gezegend heeft als de eisprong eraan komt. Onder invloed van verschillende hormonen, zoals progesteron, oestrogeen en het luteïniserend hormoon zullen er een aantal dagen voor de ovulatie een aantal lichamelijke veranderingen plaatsvinden.


Veranderingen in het lichaam

Baarmoederhalsslijm verandert

Je kunt aan je cervixslijm (ook wel baarmoederhalsslijm, witverlies, witte vloed of afscheiding genoemd) dat je gedurende de cyclus verliest, zien of je vruchtbaar bent. Dit slijm verandert als de vruchtbare dagen en de eisprong eraan komt. Het verandert van plakkerig en wit / gelig naar doorzichtig en rekbaar. Het vruchtbaar slijm kun je vergelijken met rauw eiwit of een snottebel. Dit specifieke slijm helpt de zaadcellen een handje; ze kunnen zich hier erg makkelijk door voort bewegen.

Stand van de baarmoedermond verandert

Wanneer je vruchtbaar bent, is de stand van de baarmoedermond anders dan dat je niet vruchtbaar bent. Tijdens de vruchtbare dagen ligt de baarmoedermond hoog in de vagina en voelt zacht aan. Je voelt duidelijk een kleine opening. Deze opening in de baarmoedermond geeft toegang tot de baarmoederhals, waar de zaadcellen door moeten gaan om de baarmoeder en vervolgens de eileiders te bereiken. Met een beetje oefening kun je aan de baarmoedermond voelen wanneer je vruchtbaar bent.

Het luteïniserend hormoon stijgt (LH piek)

Door het luteïniserend hormoon rijpt de eicel in de eierstok. Een dag of twee voor de eisprong wordt er ineens veel meer van dit hormoon aangemaakt. Door deze plotselinge stijging wordt de eisprong in gang gezet. De verhoogde waardes van het luteïniserend hormoon in het lichaam heet de LH piek. Deze LH piek kun je aantonen met een ovulatietest.

Een hoger libido

Veel vrouwen hebben onbewust meer zin om te vrijen als ze vruchtbaar zijn. Toch hoeft dit niet persé een teken te zijn van een naderende ovulatie, want er zijn altijd wel periodes wanneer je meer zin hebt of juist minder zin. Toch zou je het eens in de gaten kunnen houden of dit bij jou van toepassing is.

Al deze lichamelijke veranderingen tijdens de vruchtbare dagen noemen we de eisprong symptomen.

Vruchtbare dagen berekenen

De eisprong vind bij elke vrouw ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats, ongeacht de lengte van je menstruatiecyclus.  Om het je gemakkelijk te maken, kun je gebruik maken van onze ovulatie berekenen calculator waarmee je kunt berekenen op welke datum je vruchtbare dagen en de ovulatie zal zijn. Deze manier is erg betrouwbaar als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Heb je een onregelmatige cyclus dan is het resultaat van de calculator minder betrouwbaar.

Wanneer vruchtbaar? Gebruik ovulatietesten!

ovulatietesten bestellen
Een ovulatietest is dan wel niet de goedkoopste manier om je te vertellen wanneer je precies vruchtbaar bent, maar het is wel de meest effectieve en betrouwbare methode. Zeker als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. De ovulatietest die je gewoon thuis uit kunt voeren, spoort een verhoogde concentratie van het luteïniserend hormoon (LH) in de urine op dat aanwezig is vlak voor de eisprong. Als je een positieve ovulatietest in je handen hebt, volgt de eisprong tussen de 24 en 48 uur.


You may also like...

24 reacties

 1. rachel sante schreef:

  Wanneer ben ik vruchtbaar

 2. rachel sante schreef:

  Me laatste dag van me menstruatie was op 3okto
  ber

 3. jaleesa huur schreef:

  ik heb me menstruatie 6 oktober gehad en heb omgang vandaag 24oktober gehad zonder condomm,dus wil weten als ik zwanger ben

 4. j schreef:

  ik heb mn laatste menstruatie eind nov gehad rond 26 nov 2012

  ik heb vorige weekwoensdag een test gedaan en 23-1-2013 ook en ze waren allebij positief ik heb de 1e x 2 streepjes gehad en de laatste test heb ik een durdere test gekocht die berekent hoever je ongeveer bent ik ben nu 6 a7 weken zwanger het is niet gepland en weet ook niet precies wanneer ik nu uit gerekent ben na mijn berekening ben ik uit gerekent rond eind aug begin sept. ik heb een onregelmaatige cuclus die hoe kan ik nou echt weten hoe ver ik echt ben. moet ik al naar de vloskundige of eerst naar eigen huisarts?

  heeft er iemand een idee? alvast bedankt

 5. N.W. schreef:

  Als precies wilt (leren) weten je ovulatie / piek te herkennen, verdiep je dan eens in NFP of Fertility Care. Werkt bij ons super!

 6. Miep schreef:

  7sept was mijn eerste dag van mijn menstruatie, 23sept onveilige sex gehad.Volgens mij wel cervixslijm gehad..
  Nu “raar” gevoel in onderbuik, betekend dit iets?

 7. Miep schreef:

  ps lijkt ook wel of ik steeds iets voel “lekken” daar beneden…

 8. Karin schreef:

  Hoi,
  Ik ben sinds april gestopt met de pil toen ongesteld geworden en een maand later weer. Ik ben nu pas weer ongesteld en weet niet wanneer ik het uberhaubt moet worden. Ik heb een 2 dagen voor ik ongesteld moest worden ovulatietest gedaan zonder dat ik wist dat ik ongesteld zou worden. Maar nu kwam die negatief uit. Ikben wat onzeker over het hele gebeuren en wil graag zwanger worden. Heb ik het niet goed gedaan of ben ik onvruchtbaar? Ben al bij dokter geweest maar die zei dat als het over een jaar a anderhalfjaar bnog niet gelukt is ik dan terug moet komen.

  Gr.

 9. brunette schreef:

  Hallo.
  Ik heb altijd mn pil netjes ingenomen.
  Nu heb ik 5 weken geleden in mn stop week onveilige seks gehad. Terwijl ik de pil deze keer 2 keer ben vergeten.
  Daarna die zelfde week een lichte bloeding bijna geen menstruatie te noemen.
  Nu moest ik inmiddels afgelopen week ongesteld worden maar ben dit nog niet geworden.
  Heb een test gedaan en die was negatief.
  Heb ik een kans om überhaupt zwanger te kunnen raken omdat het in mn stop week is?

  Groetjes

 10. Anoniem schreef:

  Ik heb het gedaan toen ik ongesteld was kan je dan zwanger worden helpp

 11. Sh schreef:

  Hallo.
  Ik ben eind juni gestopt met mijn pil… Gisteren
  2 keer een positieve test gehad. ( getest met een minder merk en getest met predictor
  Van apotheek >> predictor was 1 dat je kon gebruiken 4 dagen voor dat je je menstruatie moet hebben)

  Zou het nu echt zo zijn..zo vlug al na het stoppen
  Met mijn pil??
  . Volgende week naar dokter.

 12. Truusje schreef:

  Beste
  Ik heb een vraagje , ik ben de 19e bevallen van mijn dochter.
  Wij hebben vorige week onveilig sex gehad . Ik moest na 1 week van de bevalling weer de pil slikken . Deze strip afgemaakt en 5 dagen gestopt . Nu slik ik de pil weer maar ben van plan door te slikken. Deed voorheen altijd 3mmd. Wanneer moet ik een zwangerschaptest doen en kan dat met doorslikken wel?
  Alvast bedankt.

 13. Wanie schreef:

  Hallo wie zou mij kunnen helpen
  Ik ben vanaf 2 oktober tot 7 oktober ongesteld geweest.
  Ik wil nu mijn vruchtbaar periode bereken. Maar ik snap niet op hoeveel dagen ik me Cyclus moet typen 28/23 /22 kan iemand mij hiermee helpen wanneer zou mijn vruchtbaar periode nu zijn ; ( Hoe breken jullie dat.

 14. jeffrey lemmens schreef:

  geachte mensen

  Ik ben Jeffrey Lemmens het is op te vragen mijn vriendin wil een kindje maar ze heelt schrik om er met mensen over te spreken het is om te vragen van waneer dat je zwanger kunt geraken na dat je de pil niet meer neemt

  groetjes Jeffrey Lemmens

 15. Claudia schreef:

  Hoi ik ben op 24 april voor laatst ongesteld.

  Maar ik ben al 6 maanden bezig om zwanger te worden maar lukte steeds niet.
  Ik wil zo graag snel Wangen worden.

  Claudia

 16. Chantal schreef:

  Hallo

  Ik ben 31 juli gestopt met de pil na 1 jaar.
  En ben deze maand (augustus) nog niet ongestelt geworden. Ik zou 24 augustus ongestelt moeten worden.

  Zou het kunnen dat ik zwanger kan zijn?
  Heb wel wat symptomen ervan.

  Gr chantal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *