Wanneer ben ik vruchtbaar ? Herken je vruchtbare dagen

wanneer vruchtbaar

Wanneer ben ik vruchtbaar? Per menstruatiecyclus heb je maar een beperkt aantal dagen dat je vruchtbaar bent – een aantal dagen voor de eisprong tot en met een dag erna. Met een aantal handige hulpmiddeltjes kun je vrij eenvoudig te weten komen wanneer je vruchtbaar bent.

Wanneer vruchtbaar? Let op je lichaam!

Als je je afvraagt wanneer je vruchtbare dagen zijn, let dan eens op de duidelijke signalen van ons lichaam waar moeder natuur ons vrouwen mee gezegend heeft als de eisprong eraan komt.  Zo kan het cervixslijm (baarmoederhalsslijm) dat je gedurende de cyclus verliest je al heel wat onthullen. Naarmate de eisprong nadert, verandert de kleur en structuur van dit slijm – het wordt doorzichtig en rekbaar. Je kunt het vergelijken met rauw eiwit.  Ook verandert de stand van de baarmoedermond, stijgt je lichaamstemperatuur en kun je meer zin in sex hebben wanneer je vruchtbaar bent. Lees hier alles over deze  eisprong symptomen.

Vruchtbare dagen berekenen

De eisprong vind bij elke vrouw ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats, ongeacht de lengte van je menstruatiecyclus.  Om het je gemakkelijk te maken, kun je gebruik maken van onze ovulatie calculator waarmee je kunt berekenen op welke datum je vruchtbare dagen en de ovulatie zal zijn. Deze manier is erg betrouwbaar als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Heb je een onregelmatige cyclus dan is het resultaat van de calculator minder betrouwbaar.

Gebruik ovulatietesten

Een ovulatietest is dan wel niet de goedkoopste manier om je te vertellen wanneer je precies vruchtbaar bent, maar het is wel de meest effectieve en betrouwbare methode. Zeker als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. De ovulatietest die je gewoon thuis uit kunt voeren, spoort een verhoogde concentratie van het luteïniserend hormoon (LH) in de urine op dat aanwezig is vlak voor de eisprong. Als je een positieve ovulatietest in je handen hebt, volgt de eisprong tussen de 24 en 48 uur.

Online ovulatietest

Onze online ovulatietest is een simpele vragenlijst gebaseerd op de eerdergenoemde eisprong symptomen en geeft je een indicatie of je op dat moment vruchtbaar bent. Leuk om te doen, maar kan in geen enkel geval een echte ovulatietest vervangen.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

18 reacties

 1. rachel sante schreef:

  Wanneer ben ik vruchtbaar

 2. rachel sante schreef:

  Me laatste dag van me menstruatie was op 3okto
  ber

 3. jaleesa huur schreef:

  ik heb me menstruatie 6 oktober gehad en heb omgang vandaag 24oktober gehad zonder condomm,dus wil weten als ik zwanger ben

 4. j schreef:

  ik heb mn laatste menstruatie eind nov gehad rond 26 nov 2012

  ik heb vorige weekwoensdag een test gedaan en 23-1-2013 ook en ze waren allebij positief ik heb de 1e x 2 streepjes gehad en de laatste test heb ik een durdere test gekocht die berekent hoever je ongeveer bent ik ben nu 6 a7 weken zwanger het is niet gepland en weet ook niet precies wanneer ik nu uit gerekent ben na mijn berekening ben ik uit gerekent rond eind aug begin sept. ik heb een onregelmaatige cuclus die hoe kan ik nou echt weten hoe ver ik echt ben. moet ik al naar de vloskundige of eerst naar eigen huisarts?

  heeft er iemand een idee? alvast bedankt

 5. N.W. schreef:

  Als precies wilt (leren) weten je ovulatie / piek te herkennen, verdiep je dan eens in NFP of Fertility Care. Werkt bij ons super!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *