wanneer vruchtbaar

Wanneer ben ik vruchtbaar ? Herken je vruchtbare dagen

Wanneer ben ik vruchtbaar? Per menstruatiecyclus heb je maar een beperkt aantal dagen dat je vruchtbaar bent – een aantal dagen voor de eisprong tot en met een dag erna. Met een aantal handige hulpmiddeltjes kun je vrij eenvoudig te weten komen wanneer je vruchtbaar bent.

Wanneer vruchtbaar? Let op je lichaam!

Als je je afvraagt wanneer je vruchtbare dagen zijn, let dan eens op de duidelijke signalen van ons lichaam waar moeder natuur ons vrouwen mee gezegend heeft als de eisprong eraan komt.  Zo kan het cervixslijm (baarmoederhalsslijm) dat je gedurende de cyclus verliest je al heel wat onthullen. Naarmate de eisprong nadert, verandert de kleur en structuur van dit slijm – het wordt doorzichtig en rekbaar. Je kunt het vergelijken met rauw eiwit.  Ook verandert de stand van de baarmoedermond, stijgt je lichaamstemperatuur en kun je meer zin in sex hebben wanneer je vruchtbaar bent. Lees hier alles over deze  eisprong symptomen.

Vruchtbare dagen berekenen

De eisprong vind bij elke vrouw ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats, ongeacht de lengte van je menstruatiecyclus.  Om het je gemakkelijk te maken, kun je gebruik maken van onze ovulatie calculator waarmee je kunt berekenen op welke datum je vruchtbare dagen en de ovulatie zal zijn. Deze manier is erg betrouwbaar als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Heb je een onregelmatige cyclus dan is het resultaat van de calculator minder betrouwbaar.

Gebruik ovulatietesten

Een ovulatietest is dan wel niet de goedkoopste manier om je te vertellen wanneer je precies vruchtbaar bent, maar het is wel de meest effectieve en betrouwbare methode. Zeker als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. De ovulatietest die je gewoon thuis uit kunt voeren, spoort een verhoogde concentratie van het luteïniserend hormoon (LH) in de urine op dat aanwezig is vlak voor de eisprong. Als je een positieve ovulatietest in je handen hebt, volgt de eisprong tussen de 24 en 48 uur.

Online ovulatietest

Onze online ovulatietest is een simpele vragenlijst gebaseerd op de eerdergenoemde eisprong symptomen en geeft je een indicatie of je op dat moment vruchtbaar bent. Leuk om te doen, maar kan in geen enkel geval een echte ovulatietest vervangen.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

18 reacties op “Wanneer ben ik vruchtbaar ? Herken je vruchtbare dagen”

 1. Miep

  7sept was mijn eerste dag van mijn menstruatie, 23sept onveilige sex gehad.Volgens mij wel cervixslijm gehad..
  Nu “raar” gevoel in onderbuik, betekend dit iets?

 2. Miep

  ps lijkt ook wel of ik steeds iets voel “lekken” daar beneden…

 3. Karin

  Hoi,
  Ik ben sinds april gestopt met de pil toen ongesteld geworden en een maand later weer. Ik ben nu pas weer ongesteld en weet niet wanneer ik het uberhaubt moet worden. Ik heb een 2 dagen voor ik ongesteld moest worden ovulatietest gedaan zonder dat ik wist dat ik ongesteld zou worden. Maar nu kwam die negatief uit. Ikben wat onzeker over het hele gebeuren en wil graag zwanger worden. Heb ik het niet goed gedaan of ben ik onvruchtbaar? Ben al bij dokter geweest maar die zei dat als het over een jaar a anderhalfjaar bnog niet gelukt is ik dan terug moet komen.

  Gr.

 4. brunette

  Hallo.
  Ik heb altijd mn pil netjes ingenomen.
  Nu heb ik 5 weken geleden in mn stop week onveilige seks gehad. Terwijl ik de pil deze keer 2 keer ben vergeten.
  Daarna die zelfde week een lichte bloeding bijna geen menstruatie te noemen.
  Nu moest ik inmiddels afgelopen week ongesteld worden maar ben dit nog niet geworden.
  Heb een test gedaan en die was negatief.
  Heb ik een kans om überhaupt zwanger te kunnen raken omdat het in mn stop week is?

  Groetjes

 5. Anoniem

  Ik heb het gedaan toen ik ongesteld was kan je dan zwanger worden helpp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *