wanneer zwangerschapstest doen

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Wachten is een van de moeilijkste dingen als je bezig bent met zwanger worden. De periode na de ovulatie frustreert zelfs de meest geduldige vrouw op aarde. Hoeveel geduld moet je eigenlijk hebben? Met andere woorden: wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Met de geavanceerde technieken die we nu kennen is het mogelijk om een zwangerschap op te sporen nog voordat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Hoe vroeg je kunt testen, hangt af van het soort zwangerschapstest dat je wilt gebruiken.

Wanneer zwangerschapstest doen

Bijna alle urinetesten geven een een betrouwbaar resultaat vanaf de dag dat je normaal ongesteld moet worden – zo ongeveer twee weken na de ovulatie. Met een vroege of extra vroege zwangerschapstest kun je al vier tot zes dagen voor de verwachte menstruatie testen.

Met welke zwangerschapstest testen

De test die je thuis uitvoert, meet de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG in je urine, maar is zal alleen positief zijn als het hCG een bepaalde waarde heeft bereikt. Sommige zwangerschapstesten zijn gevoeliger dan anderen. De gevoeligste testen kunnen  lagere hcg waarden opsporen en dat al een aantal dagen voordat je – al dan niet – ongesteld moet worden. Het nadeel van deze ultra gevoelige zwangerschapstesten is dat je ‘vals’ positief zou kunnen testen terwijl je later toch gewoon ongesteld blijkt te worden. Je menstruatie is dan een vroege miskraam, wat je niet had geweten als je niet zo vroeg had getest. Bekijk hier ons handig overzicht met de gevoeligheid van zwangerschapstesten. Hier zie je direct wanneer je met een bepaalde zwangerschapstest kunt testen.

Te vroeg testen

Hou er rekening mee dat wanneer je een vroege zwangerschapstest wilt doen, het kan zijn dat de hoeveelheid hCG in je urine toch nog niet hoog genoeg is om een positief resultaat te bekomen. Je kunt dan wel zwanger zijn, terwijl de test negatief is. Om het risico op een onnodige teleurstelling te voorkomen, kun je misschien beter het geduld opbrengen en wachten met testen tot je overtijd bent.

38 reacties op “Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?”

 1. sabtjen

  Hallo,

  Ik heb mijn regels de 22ste juli gekregen, nu heb normal gisteren of vandaag men regels maar heb men regels nog niet?? Maar heb vandaag ook een zwangerschapstest gedaan maar is ook negatief??

 2. Thiska

  Hallo Ik ben thiska 20 jaar en heb en vraagje ik moest

  2september ongestelt worden nu dat is gebeurd maar pas 2september op 3
  Dat was licht roze en donderdag morgen dus 4september was het donkerbruin dus bruinbloed is het nu innestelings bloed of wat moet er nu uit maken heb ook simtomen van en zwangerschap maar heb schrik dat het tussen mijn oren is kan iemand mij helpen

  1. je bent iet zwanger is gewoon oud bloed dit bruin bloed en die symptomen komen vast van je regels tzijn ongeveer dezelfde

   1. Thiska

    Blijkbaar toch zwanger dus dat van als je uw regels heb ben je niet zwanger is en fabeltje je kan zwanger zijn en nog uw regels krijgen

    Mvg

 3. Petit Bateau

  Hallo

  Ik ben 26 jaar en heb een dochter van 15 maanden. Ik ben gestopt met de pil (zouden graag voor tweede kindje gaan) op 25.10.2014 en kreeg dag nadien meteen regels (normaal), deze hebben zo’n 4 dagen geduurd. Op 27.11.2014 kreeg ik terug mijn regels, zo’n 12 dagen lang. Klopt het dan dat ik een cyclus heb gehad van 33 dagen? Nu ben ik nog steeds aan het wachten op mijn regels, dag 34 vandaag. Natuurlijk hoop dat ze niet komen 🙂 Volgens Sensitest e.a. mag ik vanaf vandaag testen, maar is dat niet wat snel? Want idd, mss is mijn cyclus totaal nog niet genormaliseerd.

  Groetjes

 4. aisha

  Hallo,
  Mijn laatste menstruatie was 14 februari 2015.
  Ik heb 27 februari gemeenschap gehad met mij man.
  Ik zou vandaag ongestelt moeten worden maar dat is niet het geval.
  Wanneer is het beste om een test te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *