Vanaf wanneer een zwangerschapstest doen?

Waneeer een zwangerschapstest doen? Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar? De dag na het vrijen? Op de dag dat je je menstruatie mist? ‘s Morgens met de eerste ochtendurine? Of ‘s middags of ‘s avonds? We leggen het je uit.


Wanneer zwangerschapstest doen?

Moeilijk om te geloven, maar de meeste vrouwen zitten ernaast qua timing wat betreft het juiste moment van een zwangerschapstest doen. Uit een onderzoek blijkt dat ongeveer 6 op de 10 vrouwen niet goed weten wanneer ze een zwangerschapstest moeten doen. Velen denken dat ze betrouwbaar kunnen testen ruim vóór de menstruatiedatum en 2% denkt zelfs dat dat direct na een vrijpartij is. Weet jij precies wanneer je een zwangerschapstest moet doen?

Op welk moment in mijn cyclus kan ik een zwangerschapstest doen?

Zowat alle thuistesten op basis van urine zijn zo gemaakt dat je op de dag waarop je ongesteld moet worden een betrouwbaar resultaat krijgt.

Als je het een huisarts, verloskundige of gynaecoloog zou vragen, zullen ze altijd aanraden om pas ten minste 14 dagen na de onbeschermde vrijpartij een zwangerschapstest te doen. Dat is vanaf het moment dat je niet ongesteld wordt, vanaf het uitblijven van je menstruatie. Pas als je echt overtijd bent, heeft een zwangerschapstest een betrouwbaarheid van meer dan 99%.

Regelmatige menstruatiecyclus
Als je een vrij regelmatige menstruatiecyclus hebt, weet je meestal wel wanneer die dag is en anders kun je hem ook makkelijk berekenen als je weet wanneer je ovulatie heeft plaatsgevonden; zo’n 14 dagen na je ovulatie kun je een zwangerschapstest doen.

Onregelmatige menstruatiecylcus
Vanaf wanneer zwangerschapstest doen bij onregelmatige cyclus of als je niet weet wanneer je ovulatie was? Het wordt iets moeilijker om te bepalen wanneer je een zwangerschapstest kunt doen als je een onregelmatige cyclus hebt. Je weet vaak niet wanneer je ovuleert en je hebt ook geen idee wanneer je je menstruatie verwacht. Doe de test pas op de dag van je langst mogelijke cyclus in het geval van een onregelmatige cyclus. Dat voorkomt een ‘vals’ negatieve test: wanneer de zwangerschapstest aangeeft dat je niet zwanger bent terwijl dit wel zo is. Je kunt wel al eens testen als je ondertussen een aantal zwangerschapsverschijnselen hebt. Weet je precies wanneer je eisprong is geweest omdat je bijvoorbeeld ovulatietesten hebt gebruikt of omdat je de eisprong hebt gevoeld? Tel dan precies twee weken op bij je ovulatiedatum.

Hoe werkt een zwangerschapstest

De zwangerschapstesten die te koop zijn in de winkel zijn gebaseerd op het aantonen van een vooraf bepaalde hoeveelheid hormoon dat wordt afgegeven door het vruchtje (embryo): het hcg hormoon. Hoewel het hCG zwangerschapshormoon al op de 8e dag na de bevruchting wordt uitgescheiden, vanaf het moment van de innesteling, is de hoeveelheid op dat moment meestal nog te klein om door een zwangerschapstest te worden opgespoord. Als je te vroeg test, bestaat het risico dat de zwangerschap niet voldoende van het hormoon detecteert en je een negatief resultaat geeft, terwijl je toch zwanger bent. De test is dan vals negatief. Daarom wordt er over het algemeen geadviseerd om te wachten met testen tot de dag dat je je menstruatie verwacht. Op die dag zit er meestal wel voldoende van het hcg hormoon in de urine en heeft een zwangerschapstest een hoge betrouwbaarheid.


Vroege zwangerschapstest
Sommige zwangerschapstesten zijn gevoeliger dan anderen. Deze gevoeligste, vroege testen kunnen lagere hCG waarden opsporen. Dit wil zeggen dat je met een vroege zwangerschapstest al eerder kunt testen dan met de gewone testen. Op z’n vroegst kun je 6 tot 4 dagen voor je menstruatie zo’n zwangerschapstest doen. Er kleeft wel een nadeel aan testen met een gevoelige test. Je kunt vals positief testen terwijl je iets later toch gewoon ‘ongesteld’ blijkt te worden. Veel zwangerschappen gaan tijdens of vlak na de innesteling mis. In feite is dit geen menstruatie maar een vroege miskraam. Dit had je niet geweten als je niet zo vroeg had getest.

Nu gaat een zwangerschap in de meeste gevallen wel gewoon goed na een positieve test, dus het is aan jou of je echt wilt wachten tot je overtijd bent of dat je met een vroege zwangerschapstest je kans waagt.

Op welk moment van de dag moet ik mijn zwangerschapstest doen?

Nadat je hebt bepaald wat voor jou de beste dag is waneer je een zwangerschapstest kunt doen (+/- 14 dagen na de vermoedelijke ovulatie), kies je het beste tijdstip van de dag. Er wordt vaak aanbevolen – vaak ook in de bijsluiter van de zwangerschapstest – dat je ‘s morgens moet testen met ochtendurine. Dit komt omdat urine ‘s morgens geconcentreerder is en meer van het hCG hormoon bevat.

Zwangerschapstesten kunnen ook op een ander moment van de dag gedaan worden, zeker als je van te voren niet al te veel gedronken hebt, waardoor het niveau van het hormoon in de urine verminderd zou kunnen zijn. Maar ‘s morgens na het opstaan blijft het betrouwbaarste restulaat geven.

Wanneer zwangerschapstest doen na Pregnyl?

Pregnyl is een medicijn dat de eisprong stimuleert. Het medicijn bevat hCG. Omdat een zwangerschapstest reageert op hCG, moet de pregnyl eerst uit het lichaam zijn verdwenen voordat je kunt testen. Wanneer je een zwangerschapstest kunt doen na Pregnyl ligt aan de dosis dat je gekregen hebt. Voor 10.000 eenheden Pregnyl duurt het ongeveer 12 dagen voordat het uit het lichaam verdwenen is. Voor 5000 eh is dat na ongeveer 8-9 dagen. Test zeker pas 14 dagen na de injectie voor een betrouwbaar resultaat.

Wanneer testen met Predictor, Clearblue, Kruidvat, Action, Etos, … zwangerschapstest

Bekijk hier ons handig overzicht met de gevoeligheid van zwangerschapstesten. Hier zie je direct wanneer je met een bepaald merk zwangerschapstest kunt testen, zoals Predictor, Clearblue, Kruidvat, Action zwangerschapstest, Etos en meer.

Opnieuw testen na een negatieve zwangerschapstest

Heb je een negatieve zwangerschapstest en je denkt toch dat je zwanger bent omdat je menstruatie uitblijft? Dat kan. Soms zit er net nog te weinig hCG in de urine op het moment van het testen. De zwangerschapstest is dan negatief, terwijl je toch zwanger bent. Drie dagen na de negatieve test kun je nog eens opnieuw testen.


You may also like...

40 reacties

 1. sandra schreef:

  Goeden Morgen,

  Ik heb een vraagje waar ik al heel lang mee zit.
  Ik ben al vanaf januari aan het sukkelen met mijn gezondheid..misselijk, duizelig,hoofdpijn, humeur die me af en toe in de steek laat, en moe…erg moe! Ik heb een test gedaan in maart, maar niet zwanger. Toch dezelfde cyntomen blijven houden. Mijn man is gesteraliseert al 8 jaar en nu hoor ik steeds meer dan 1 op de 5500 mannen het weer aangroeit! Ik heb al 2 kids van 10 en 13! Ik ben vandaag naar dokter geweest en heb pijn in de zijkanten van mijn buik en een heel vol gevoel! En af en toe gerommel in mijn buik, test gedaan vanmorgen, maar niet zwanger!!! Maar nu hoorde ik dat je na een bepaalde tijd zwanger te zijn niet meer die hormonem aanmaakt als in het begin van een zwangerschap, dus kan het zijn dat ik toch al 6 maanden zwanger ben!!! Morgen krijg ik een echo, hopen dat alles dan duidelijk word! Maar ik kan nergens op internet vinden of een test na 6 maanden ook aangeeft dat je zwanger bent???? Weet iemand hier misschien mijn vraag??? Ik hoop dat het een zwangerschap is en niet iets anders een tumor of gezwel!!!! Please help!!!!

  • petra schreef:

   hoi Sandra,

   weet je al wat meer?
   ik heb geen antwoord op je vraag maar ik weet wel dat je d.m.v. een bloedtest ongeacht hoelang je zwanger bent kunt kijken of en hoelang je zwanger bent… en als je dat niet vertrouwd kun je natuurlijk altijd een echo laten maken.

   groetjes petra

 2. laura schreef:

  hoi sandra,

  bij mijn dochter kwam ik er pas nu 30 weken en 5 dagen achter dat ik zwanger was, toen kon ik voor het eerst mijn broek niet meer aan, getest en op de laaaaatste sec gaf hij aan dat ik zwanger was.

  nu heb ik zelf weer zn twijfel…. ben 8 dagen overtijd, al een tijdje spanningen gehad, maar sicles bleef gewoon, nu niet en mijn borsten zijn voller, blauwe aderen, opgezette buik, misselijk hele dag.. beetje wehig… ,en zwangerschaps testen zeggen dat ik het niet ben…..
  zo minder leuk die twijfels…..
  succes

  • Nasa schreef:

   ik moest sinds 2 maart ongesteld worden en ben het nog ssteeds niet terwijl ik januari 4 dagen ver tijd ben en vorige maand had ik op tijd en nu is het al een week voor bij en heb helemaal geen sex gehad de laatste keer dat ik onveilig had gedaaan was 20 december een dag na me eisprong wie heeft ervaring

 3. Sanne schreef:

  ik ben niet overtijd, en ben ook nog maagd. Maar heb alleen gevingerd. Ben bang dat ik het toch ben. Is dit raar? Kan dit? Want ik heb een blaasontsteking en mn antibiotica helpen niet, ik heb chronisch blaasontsteking. Bij de laatste blaasontsteking had ik obstipatie, dat is dat ik ontlasting in mn darmen heb. En nu heb ik weer blaasontsteking en heb ook de hele tijd aan de zijkante pijn aan mn buik. En de laatste tijd andere smaak in mn mond. Kunnen jullie mij a.u.b helpen?! Ik weet niet wat ik moet doen? Ik ben nog maagd en gew ongesteld…

 4. Eline schreef:

  hallo allemaal, ik zit met een probleem… ik ben misschien zwanger! ik ben een meisje van 14 jaar en heb laatst voor t eerst sex gehad… onveilig. :$

  De “sympthomen” die ik heb zijn:
  – af en toe misselijk
  – hele kleine bloeding gehad… Echt maar een streepje bloed
  – gevoelige borsten
  – hoofdpijn
  – en raar gevoel in mn buik

  kan iemamd mij vertellen of ik zwanger ben??
  Mvg,
  Eline

 5. Nasa schreef:

  ik moest sinds 2 maart ongesteld worden en ben het nog ssteeds niet terwijl ik januari 4 dagen ver tijd ben en vorige maand had ik op tijd en nu is het al een week voor bij en heb helemaal geen sex gehad de laatste keer dat ik onveilig had gedaaan was 20 december een dag na me eisprong wie heeft ervaring

 6. Anoek schreef:

  heej iedereen.

  hier iets gelijkaardigs, ik ben al van dec niet meer ongesteld geworden. ondertussen al verschillende testen gedaan allemaal negatief. Ook bloedtest was negatief, maar ik blijf sukkelen met de symptomen, enorm moe altijd heel de dag en nacht door, steken in buik en rug en borsten, qua eetgewoontes ineens veel verschillende niet bijeen passende zaken willen hebben , dingen die ik normaal niet wil hebben. ook ineens eetbuien of ineens totaal geen honger. hoofdpijn etc duizelig misselijk maagzuur etc . tot nu nog steeds geen ms is er dan toch een mogelijkheid?

  mvg,

 7. kathleen schreef:

  Gmiddag ik heb een vraagje. Is het wel gezond als je ongested word tijdens een zwangerschap?

 8. diana schreef:

  hej ik zit met een vervelende situatie ik heb namelijk vorige maand men regels niet gekregen en heb zowat zwangerschapsfaaltjes zoals misselijk moe buikpijn enz.. ik heb gisteren en vandaag een testje gedaan maar op een streepje ziet het er heel lichtje s uit zou het zwangerschap kunnen zijn ik heb namelijk al twee kids van 3 en 2 kan er iemand me helpen ? groetjes

 9. Anita schreef:

  Ik had een vraag.

  Ik hebop 28ste onveilig gedaan daarna 5 dagen later weer. 1 dag later (6e dag) heb ik een zwnagerschapstest gekocht en er kwam negatief maar ik werd toen 2 dagen later (8e dag) ongesteld..
  Mijn vraag, was het te vroeg om te testen omdat je niet zo snel zwanger kan raken of juist goed omdat ik ongesteld werd?..
  En moet ik nu testen?? Iemand enig idee?
  Bedankt

 10. melanie schreef:

  hallo, ben net bij de huisarts geweest en heb zwangerschapstest gedaan maar was negatief. ben in onderzoeken geweest voor mijn darmen omdat ik vorige week zondag hevige pijn in mijn onderbuik kreeg zo erg dat ik niet meer kon lopen of staan of liggen, en hoesten en lachen en zo ging ook niet meer. ben 2 weken geleden ongesteld geweest en nu is die 5 dagen al weg heb vanmorgen ook overgegeven en ben misselijk en duizelig. de vraag is of ik zwanger zou zijn omdat bij de huisarts het negatief is maar ze zeggen als je in een vroeg stadium bent dat je het nog niet kan zien.

 11. Silke schreef:

  hey ik heb een vraagje! ik heb al 2x nadat ik mijn menstruatie heb gehad last van zwangerschaps-symptonen: hoofdpijn, misselijkheid, vaak plassen, humeur,..
  maar nooit voor mijn menstruatie. ik heb er nu weer ontzettende last van en mijn buik heeft ook al een vorm, maar heb al 2x een test gedaan, en 2x negatief, mag ik de test ook nu doen? mijn menstruatie is pas gedaan van zaterdag 14/09/13 ??

 12. Marlies schreef:

  Ik ben al bijna een week overtijd. Kan ik dan al testen? Ik wil het wel graag weten of ik zwanger ben

 13. manuela schreef:

  wij hebben vorige week zaterdag via zelf insiminatie sperma ingebracht nu voel ik wel menstruatie buikpijn maar er komt geen bloed wel voel ik dat er van alles in mijn buik gebeurt alleen weet ik niet of ik die dingen voel omdat ik zwanger ben of ??
  ik heb al een test gedaan maar die was negatief maar men zegt dat dit komt omdat ik te vrog getest heb

 14. bloem schreef:

  Ik moet 10 februari ongesteld heb afgelopen vrijdag test gedaan en was positief heb dr inmiddels al 5 gedaan en nog steeds positief betekent et dan echt dat ik zwanger ben of kan het nog veranderen?

  Hoor graag wat van jullie x

 15. esther schreef:

  Ik heb met mijn vriend besloten om tot zaterdag te wachten met testen. Had afgelopen zondag ongesteld moeten worden maar we willen nog even wachten. Straks wordt ik alsnog ongesteld..
  Mijn cyclus duurt gemiddeld 28/29 dagen. Dus vind t wel apart dat ik nog niet ongesteld ben maar kan het me andere nog niet voorstellen..
  Ben 5 januari voor t laatst ongesteld geweest.
  Voel ook nog geen symptomen maar ook geen krampen van ongesteldheid.

 16. Vlinder schreef:

  Bloem!

  Volgens mij ben jij zwanger! Als het echt zo is! Ben ik super blij voor je!!

 17. Claudia schreef:

  Ik ben een lastige. April 2013 gestopt met de pil vanwege hormonen. 4x ongesteld geweest laatste was 22 november.
  10 februari seks gehad zonder voorbehoedsmiddel.
  Sinds 2 dagen zere tepels.
  Het klinkt onmogelijk dat ik zwanger ben, maar stel dat ik toevallig 23 februari as ongesteld ging worden, dan kan je toch zwanger zijn?
  En wanneer test je zoiets. Las over 19 dagen na de onveilige seks, maar ik heb al 71 dagen geleden mijn laatste cyclus gehad. Kan ik dan serieus pas testen over 71 dagen?

  Hoop dat iemand hetzelfde heeft mee gemaakt of een antwoord heeft

 18. ramcharan schreef:

  Met soraya k heb januari 13 menstruatie gehad en deze maand februari nog niet.wel vandag op 18 februari getest ia negatief.any advies.heb wel lichte buikpijn

 19. kim schreef:

  Hallo ik had een vraag ik gebreukte de pil en ben daarmee gestopt ik moest 3 weken lang menstrueren de vierde week kreeg ik gewoon enkele druppels maar niet volop twee weken gestop en dan weer gemenstrueerd hoe lang kan ik dan wachten voordat ik uiteindelijk zwanger kan raken?

 20. bloem schreef:

  Vlinder

  ik ben inderdaad zwanger 13 maart mijn eerste echo 🙂

 21. Maya schreef:

  Hallo ik zit met een vraagje
  Ik wil graag een tweede kindje
  En ik had 5 maart ongeveer me ovulatie gehad en die dag en dagen er voor en er na ook seks gehad ik moet de 20e ongesteld worden maar stel dat ik zwanger raak word ik dan ook niet meer de 20e ongesteld?

 22. Ikke schreef:

  Natuurlijk word je dan niet meer ongesteld. Zwanger is zwanger.

 23. Kim schreef:

  nee das logisch toch dat je dan niet meer ongesteld wordt…

  9 maanden menstruatie vrij 😉

 24. kim schreef:

  hey
  ik heb m’n regels nu gekregen maar der voor dees week heb ik al 3 keer seks gehad maak ik dan nog kans om zwanger te worden of niet?

 25. . schreef:

  Hoi.
  ik heb een soort van onveilige seks gehad gister. Vandaag moest ik eigenlijk ongesteld worden, maar het is er nog niet. Wel ben ik niet vruchtbaar nu, want dat is toch nooit zo een dag voordat je ongesteld moet worden? en ik zou eigenlijk voor de zekerheid een test willen doen, maar dat heeft vast geen nut? :S

 26. sabtjen schreef:

  Hallo,

  Ik heb mijn regels de 22ste juli gekregen, nu heb normal gisteren of vandaag men regels maar heb men regels nog niet?? Maar heb vandaag ook een zwangerschapstest gedaan maar is ook negatief??

 27. Thiska schreef:

  Hallo Ik ben thiska 20 jaar en heb en vraagje ik moest

  2september ongestelt worden nu dat is gebeurd maar pas 2september op 3
  Dat was licht roze en donderdag morgen dus 4september was het donkerbruin dus bruinbloed is het nu innestelings bloed of wat moet er nu uit maken heb ook simtomen van en zwangerschap maar heb schrik dat het tussen mijn oren is kan iemand mij helpen

 28. Petit Bateau schreef:

  Hallo

  Ik ben 26 jaar en heb een dochter van 15 maanden. Ik ben gestopt met de pil (zouden graag voor tweede kindje gaan) op 25.10.2014 en kreeg dag nadien meteen regels (normaal), deze hebben zo’n 4 dagen geduurd. Op 27.11.2014 kreeg ik terug mijn regels, zo’n 12 dagen lang. Klopt het dan dat ik een cyclus heb gehad van 33 dagen? Nu ben ik nog steeds aan het wachten op mijn regels, dag 34 vandaag. Natuurlijk hoop dat ze niet komen 🙂 Volgens Sensitest e.a. mag ik vanaf vandaag testen, maar is dat niet wat snel? Want idd, mss is mijn cyclus totaal nog niet genormaliseerd.

  Groetjes

 29. aisha schreef:

  Hallo,
  Mijn laatste menstruatie was 14 februari 2015.
  Ik heb 27 februari gemeenschap gehad met mij man.
  Ik zou vandaag ongestelt moeten worden maar dat is niet het geval.
  Wanneer is het beste om een test te doen.

 30. Anoniem2 schreef:

  Hallo , ik heb overlaatst seks gehad maar dit zonder condoom. Mijn vriend is niet klaargekomen in mij , maar toch vrees ik voor zijn voorvocht .ik zou dus graag voor de zekerheid een zwangerschapstest doen , mijn vraag was dus na hoeveel dagen zou ik een zwangerschapstest kunnen doen?

 31. Neusje schreef:

  Beste lezer
  Ik heb 2 weken sex gehad (veilig) maar tijdens het doen heeft hij perongeluk denk ik zijn condoom omgedraaid, omdat we toch verder wilde, daarin zat een beetje voorvocht, kan ik hierdoor zwanger zijn??

 32. Froukje schreef:

  Hallo,

  Ik heb afgelopen Juli op vakantie voor het laatst seks gehad . Ik slik wel gewoon netjes elke dag de pil. Maar ik was op vakantie ziekjes en daarna echt 2 weken ziek in bed gelegen. Toen heb ik een keer de pil doorgeslikt want moest die week van 11 augustus ongesteld worden maar daar had ik geen zin in omdat ik toen jarig was. Maar ben nu al een paar weken misselijk, diarree, overgeven, hoofdpijn etc. De huisarts adviseerde mij om een zwangerschapstest te doen maar die was negatief. Maar toch heb ik het gevoel dat ik zwanger ben wat kan ik het beste doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *