Wanneer verloskundige bellen tijdens de zwangerschap

Wanneer verloskundige bellen? Zeker als je voor de eerste keer zwanger bent, weet je soms niet goed wat je moet verwachten tijdens de zwangerschap. Je bent soms bang en de twijfels slaan al heel snel toe. Natuurlijk kan dat ook bij een tweede of volgende kindje het geval zijn, want zwangere vrouwen zijn nou eenmaal onzeker over vanalles en nog wat. Diep van binnen bel je liever niet voor het minste of geringste naar de de verloskundige. Daarom leggen wij je uit wanneer en in welke situaties je de verloskundige moet bellen.

Wanneer verloskundige bellen ?

Als je je zorgen maakt over je eigen gezondheid of die van je baby of denk je misschien dat de bevalling begonnen is? Twijfel is altijd een reden om de verloskundige te bellen. Ze is er voor om je gerust te stellen als je ergens mee zit.

Redenen om de verloskundige te bellen tijdens de zwangerschap

Er zijn altijd aanleidingen om te verloskundige te bellen tijdens de zwangerschap. Het zijn alarmsignalen dat er mogelijk iets aan de hand is en waar verder onderzoek voor mogelijk is, bijvoorbeeld bij helderrood bloedverlies, als je baby veel minder beweeglijk is, als je vliezen breken, als je regelmatige weeën hebt en de bevalling begint.

Bij helderrood bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan veel oorzaken hebben. Een paar druppeltjes helderrood bloedverlies kan veroorzaakt worden door een gesprongen adertje. Tijdens de zwangerschap is er een veel betere doorbloeding en een bloedvaatje kan dan makkelijk knappen, vooral na het vrijen, na niezen, of persen op het toilet.

Als je echter zo veel bloedverlies hebt waar je zeker maandverband voor nodig hebt, dan is het een reden om de verloskundige te verwittigen. Veel, helderrood vaginaal bloedverlies kan het teken zijn van een zwangerschapscomplicatie, zoals een dreigende vroeggeboorte of een probleem met de placenta, zoals een voorliggende placenta. Twijfel niet als je een serieuze bloeding hebt; je verloskundige bellen is nu belangrijk. Er moet gecontroleerd worden waar het bloedverlies vandaan komt en of jij en je baby in orde zijn.

Aanhoudende, zware hoofdpijn

Door de hormonen is het normaal dat zwangere vrouwen zo nu en dan eens last hebben van hoofdpijn. Als je echter last krijgt van aanhoudende, zware hoofdpijn kan dat een teken zijn dat er iets anders aan de hand is. Zwangerschapsvergiftiging bijvoorbeeld veroorzaakt langdurige, hevige hoofdpijn al dan niet in combinatie met een wazig zicht, sterretjes of lichtflitsen zien, vochtophoping in je gezicht, voeten of enkels en een aangespannen band gevoel onder je ribben. Als je hoofdpijn maar blijft duren en/of je ook één of meerdere van deze klachten heb, bel dan meteen de verloskundige.

(Hoge) koorts

Aanhoudende hoge koorts kan gevaarlijk zijn voor je baby. Tussen de 37,5 en 39 graden koorts, zonder dat je kunt zeggen waar het vandaan komt, moet altijd even onderzocht worden. Bel haar op tijdens kantooruren. Maar als je meer dan 39 graden koorts hebt, dan moet je haar direct bellen, ook al is dat ‘s nachts. Hoge koorts kan schadelijk zijn voor je kleintje.

Baby beweegt minder

Je baby trappelt er de gehele zwangerschap vrolijk op los. Maar zo tegen het einde toe beweegt je baby minder dan eerst. Er is steeds minder ruimte om vrij te bewegen, je baby heeft minder plaats. Het zal je wel al opgevallen zijn dat je baby op sommige momenten actiever is dan anders. Mocht je merken dat hij voor jouw gevoel al te lang niets meer van zich heeft laten horen, neem dan even je rust. Ga op je linkerzij in bed liggen. De eerstvolgende twee uur observeer je de bewegingen. Tel je minder dan tien bewegingen, dan bel je de verloskundige op. Grote kans dat er niets aan de hand is en dat je baby het gewoon even rustig aan doet, maar je kunt toch beter op safe spelen als je het niet helemaal vertrouwt.

Vuistregel: vanaf 28 weken zwangerschap moet je je baby elke dag voelen bewegen.

Gebroken vliezen, vruchtwaterverlies

Gebroken vliezen waardoor je vruchtwater verliest is altijd een reden om je verloskundige te bellen. Als dit ‘s nachts gebeurt, is het niet nodig om haar direct te bellen. Je wacht dan tot de volgende morgen als je verder nog helemaal geen heftige weeen hebt. Ben je nog geen 37 weken zwanger, dan bel je haar meteen.

Bruin of groen vruchtwater
Je baby heeft in het vruchtwater gepoept als de kleur van het vruchtwater niet heel licht rozig is, maar bruin of groen is. Door dit meconiumhoudend vruchtwater, zoals dat genoemd wordt, kan je baby het benauwd krijgen als dat in zijn longetjes terecht komt. Bruin of groen vruchtwater is een reden om onmiddelijk de verloskundige op te bellen. Ook ‘s nachts!

Weeën, het begin van de bevalling

De bevalling begint bij de meeste vrouwen met krampen in de onderbuik (weeën) en niet met gebroken vliezen. Zo kun je weeën herkennen: in het begin lijken weeën op menstruatiepijn. Je hebt regelmatig wat kramp in je buik en die krampen komen zo nu en dan eens terug. Langzaam maar zeken worden ze wat heftiger en ze gaan ook meer pijn doen. Wanneer je het idee hebt dat die krampen, waarbij je buik van onder naar boven helemaal hard wordt, doorzetten en pijnlijker worden en regelmatig elke 5 minuten terugkomen, ongeveer een minuut aanhouden en dat gedurende één uur, dan is het tijd om de verloskundige te bellen.

De verloskundige zal aan de hand van je verhaal beslissen of ze je naar je toe komt. Een vaginaal onderzoek waarbij ze met haar vingers aan de baarmoedermond voelt of er ontsluiting is, zal waarschijnlijk uitwijzen of de bevalling begonnen is.

Bellen bij een tweede, derde, … kindje
De bevalling bij een volgende kindje gaat vaak sneller. In dat geval moet je de verloskundige eerder bellen. Als de weeën regelmatig om de 7 minuten komen is het moment om contact op te nemen.

Vuistregel: regelmatige weeën (elke 5 minuten bij eerste kind, elke 7 min. bij volgende kind) die ca. 1 minuut aanhouden en alleen als dit al (meer dan) één uur gaande is.

Bij elk vermoeden van weeën en een beginnende bevalling voor de 37 weken zwangerschap moet je direct de verloskundige bellen.

Wanneer niet bellen

Wanneer je tegen de uitgerekende datum veel slijm vermengd met een beetje bloed verliest, is dit hoogstwaarschijnlijk de slijmprop of een deel daarvan. Het verlies van deze gelei- achtige prop met taai slijm kan betekenen dat de bevalling in zicht is, maar het kan evengoed ook nog enkele dagen of zelfs langer duren. Het is geen reden om te bellen!

Harde buiken zijn ook geen reden om te bellen, alleen als je er meer dan 6-7 per uur hebt en ze niet weggaan door rust te nemen.

De verloskundige bellen voor niet-dringende vragen is uiteraard iets wat je zeker niet moet doen. Vragen zoals, mag ik garnalen tijdens de zwangerschap, mag ik brie, ….. eten enzovoorts, zulke vragen stel je beter pas tijdens een controle afspraak en anders kijk je even op de website van het voedingscentrum waar heel wat adviezen te vinden zijn omtrent voeding en zwangerschap. Tip: schrijf al je vragen even op voor je volgende afspraak, zo vergeet je niets!

We willen je op het hart drukken dat je bij twijfel of ongerustheid over iets altijd de verloskundige mag bellen. Liever een keer te veel dan te weinig. Ook bij zeer dringende vragen mag je de verloskundige bellen, maar in dat geval niet ‘s nachts uiteraard. Bij niet-dringende vragen wacht je tot je weer op controle gaat.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *