zwanger en nu

Zwanger en nu?

Yes, eindelijk zwanger! Je hebt een positieve zwangerschapstest. En nu? Je zou het fantastische nieuws direct van de daken kunnen schreeuwen, – nou ja, bijna dan – want in het begin houden veel zwangere dames het goede nieuws nog even voor zich. Het zinnetje “Ik ben zwanger” spookt de eerste dagen in repeat mode door je hoofd, totdat je min of meer wat gewend raakt aan het feit dat je over 9 maanden moeder wordt. Als je in iets rustiger vaarwater terecht gekomen bent en de emoties onder controle hebt, is het tijd om een aantal zaken te doen en te regelen.

Zwanger en nu?

Zwanger en nu? Wat moet je doen en wat moet je regelen? Zeker als je zwanger bent van je eerste kindje weet je niet goed wat er nu allemaal op je pad komt. Op zich valt er in het begin niet zo heel veel te regelen.

En nu… een afspraak maken met de verloskundige

Het is echt niet nodig om langs de huisarts te gaan om je zwangerschap te bevestigen. Je kunt direct een afspraak maken met een verloskundige* bij jou in de buurt. Omdat de meeste verloskundigen er een drukke agenda op na houden, maak je de afspraak zo snel mogelijk. De eerste controle omvat een termijnecho en vindt plaats wanneer je ongeveer 8-9 weken zwanger bent.

*Woon je in België? Dan kun je een afspraak maken met een gynaecoloog naar keuze.

Op je eetgewoontes en levensstijl letten

Nu je zwanger bent, moet je extra goed op je eetgewoontes en levensstijl letten. Het is belangrijk dat je gezond leeft en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt voor een goede ontwikkeling van je baby; hij haalt alle voedingsstoffen uit hetgeen jij eet en drinkt. Zorg voor je dagelijkse portie vitamines en mineralen. Vanaf nu staat er elke dag groenten en fruit, brood, pasta en/of peulvruchten, vlees, vis of ei, zuivel, vetten of olie op het menu. Roken en alcohol drinken zijn nu uit den boze. Slik je medicijnen, neem dan contact op met je arts. Het zou kunnen dat deze niet veilig zijn tijdens de zwangerschap. Slik foliumzuur tot de tiende week van de zwangerschap of beter nog, een multi-vitamine speciaal aangepast aan de behoeften van de zwangere vrouw. Hier zit sowieso de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur in.

Risicovolle voedingsmiddelen

Een aantal voedingsmiddelen kun je nu beter laten staan, want ze brengen een risico met zich mee. Rauwmelkse kazen (au lait cru) en bepaalde vacuümverpakte vissoorten, zoals gerookte zalm uit de supermarkt geven een verhoogd risico op listeriose. Slecht doorbakken vlees, filet american en andere rauwe vleeswaren kunnen toxoplasmose veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Tip: Gratis babydozen aanvragen

Ouders van Nu boxen 468x60 gif

Vraag alvast de gratis babydozen aan boordevol leuke cadeautjes voor mama en baby en tijdschriften (alleen voor NL)

Een foto van je buik maken

pregnancy time lapseNiets is leuker om een foto’s te hebben van je (blote) zwangere buik. Ondanks dat je in het begin nog helemaal niets ziet, is het maar al te leuk voor later om een foto te hebben van je buik toen je ontdekte dat je zwanger was. Hou eventueel de positieve zwangerschapstest vast. En als je van plan bent om elke maand een foto te maken om de groei van je buik bij te houden, dan heb je nu alvast de eerste foto. Tip: maak elke maand een foto in dezelfde kleding voor een leuk effect.

Zwanger en nu: aanmelden voor Moeders voor Moeders (als je dat wilt)

Moeders voor Moeders is een organisatie die de urine van zwangere vrouwen inzamelt en dat vanaf de 6e tot en met de 16e zwangerschapsweek. Uit deze urine wordt het zwangerschapshormoon hCG gewonnen. Vervolgens worden daar medicijnen voor vruchtbaarheidsbehandelingen voor gemaakt. Door mee te doen met Moeders voor Moeders help je koppels met vruchtbaarheidsproblemen.

Wat deed jij als eerste toen je ontdekte je zwanger was? Had je direct zoiets van: yes, zwanger en nu? Of liet je alles meer op z’n beloop?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *