Zwanger of ongesteld: verschil symptomen menstruatie en zwangerschap

Zwanger of ongesteld? Sommige van de symptomen van een prille zwangerschap zijn bijna identiek aan de klachten en symptomen die je kunt hebben als je ongesteld moet worden. Juist omdat deze symptomen zoveel op elkaar lijken, is het niet altijd makkelijk om het verschil tussen deze twee aan te tonen.


Hieronder staat een overzicht met de verschillende tekenen die je vertellen dat je menstruatie nadert en ook de symptomen die er op kunnen wijzen dat je zwanger bent. Ook vind je een lijstje met symptomen die niet voorkomen als je ongesteld moet worden, maar juist wel typisch zijn voor een (prille) zwangerschap. Hoe moeilijk het ook is om onderscheid te maken tussen een aankomende menstruatie en een zwangerschap, misschien kun je aan de hand van deze lijst wel al een klein idee hebben of je zwanger bent of niet. Natuurlijk geeft enkel een zwangerschapstest uitsluitsel.

Wanneer komen de eerste symptomen van een zwangerschap opzetten?

De eerste symptomen van een zwangerschap kunnen soms al een week na de de bevruchting verschijnen. Dat is ongeveer een week voor de dag waarop je normaal gezien ongesteld zou moeten worden. Het embryo begint dan met de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG en daar kan (hoeft niet) een reactie van je lichaam op komen in de vorm van verschillende kleine kwaaltjes: de eerste zwangerschapsverschijnselen.

Zwanger of ongesteld? Symptomen van menstruatie én zwangerschap

Gevoelige of pijnlijke borsten

Veel vrouwen hebben last van pijnlijke of gevoelige borsten als ze ongesteld moeten worden, maar hebben dat ook als ze zwanger zijn. Gevoelige, pijnlijke borsten is de meest gehoorde klacht bij een aankomende menstruatie en van een prille zwangerschap. Ben jij iemand die altijd last heeft van je borsten als je menstruatie er aan komt, en heb je het deze keer toevallig al wat sneller last dan normaal het geval is? Of heb je normaal helemaal geen last van je borsten en nu ineens wel, dan zou je misschien wel zwanger kunnen zijn.

Pijnlijke borsten – ongesteld

In de dagen voorafgaand aan de menstruatie klagen veel vrouwen over gevoelige of pijnlijke borsten. De borsten voelen gespannen aan en doen pijn als ze aangeraakt worden. Dit wordt veroorzaakt door de schommeling in hormonen tijdens de cyclus en dan met name het overschot van oestrogenen is de boosdoener. Van zwelling en pijn kun je ook nog last hebben als je ongesteld bent, maar als dat eenmaal over is, dan ben je ook van deze klachten af.

Pijnlijke borsten – zwanger

Onder invloed van het zwangerschapshormoon wordt de bloedtoevoer naar de borsten verhoogd en daar kun je gespannen, gevoelige, opgewollen en/of pijnlijke borsten van krijgen. Sommige vrouwen hebben hier zo’n last van dat de minste aanraking of zelfs het dragen van een BH te veel pijn doet. Van dit zwangerschapssymptoom kun je al snel last krijgen, de meeste vrouwen hebben al last van de borsten nog voor ze weten dat ze zwanger zijn. Eens het lichaam aan de toename van het zwangerschapshormoon hCG gewend is geraakt, zal de pijn een stuk minder worden of volledig verdwijnen. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, er zijn vrouwen die de hele zwangerschap last blijven houden van hun borsten.

Vermoeidheid

Vermoeidheid komt zowel voor bij een aankomende menstruatie als in het begin van de zwangerschap. Bij een menstruatie gaat de vermoeidheid snel over eens je ongesteld bent. Bij zwangere vrouwen duurt de extra behoefte aan slaap een stuk langer en gaat geleidelijk over rond het einde van het eerste trimester van de zwangerschap.

Vermoeidheid- ongesteld

Vermoeidheid rondom de menstruatie, veel vrouwen hebben hier last van. Enerzijds (wéér) door de hormonale veranderingen die menstruatie teweeg brengt, anderzijds door het bloedverlies tijdens de menstruatie.

Vermoeidheid – zwanger

Het gros van de zwangere vrouwen klaagt aan het begin van de zwangerschap over vermoeidheid. Door al die veranderingen die het lichaam plots doormaakt, verbruikt het lichaam meer energie en kun je je zelfs na een goede nachtrust nog moe voelen. Vermoeidheid steekt bij de meeste vrouwen al heel snel de kop op en is samen met de pijnlijke borsten één van de vroegste zwangerschapssymptomen.

Buikpijn

Buikpijn en lichte krampen zijn normaal als je ongesteld moet worden of het bent. Maar menstruatatiepijn, zoals dat noemt, is ook typisch tijdens het begin van de zwangerschap. Het is daarom lastig om onderscheid te maken of de zeurende menstruatiepijn nu komt omdat je zwanger bent of omdat je menstruatie op komst is. Het is wel zo dat er bij een prille zwangerschap meestal geen echte krampen gevoeld wordt.

Buikpijn – ongesteld

Van buikpijn en krampen in de buik of van onder in de rug heeft bijna elke vrouw wel wat last vlak voor en tijdens de menstruatie. Deze klachten zijn het gevolg van de spiersamentrekkingen (krampen) in de baarmoeder.

Buikpijn – zwanger

Menstruatiepijn of het typische gevoel dat je ongesteld moet worden is vaak ook een teken van een zwangerschap. Door de groei van de baarmoeder worden de banden (spieren) waar de baarmoeder aan vast zit opgerekt. Dat veroorzaakt de menstruatie-achtige pijn.

Veranderingen van de huid (puistjes of acné)

Puistjes zijn een pré-menstrueel syndroom. Maar ze kunnen ook al vroeg in de zwangerschap ontstaan. Heb je anders nooit last van acné en lijkt nu je hele gezicht, rug en borst onder de kleine pukkeltjes te staan, dan zou je wel eens zwanger kunnen zijn.

Puistjes of acné – ongesteld

Vlak voor de menstruatie dalen de hormoonspiegels en als je daar als vrouw gevoelig voor bent, kunnen er puistjes, pukkeltjes of acné ontstaan.

Puistjes of acné – zwanger

Vooral tijdens het prille begin van de zwangerschap kunnen puistjes de kop op steken. Door de extra hormonen worden de vetkliertjes in de huid gestimuleerd waardoor er sneller pukkeltjes ontstaan op je rug, decolleté en in het gezicht.

Stemmingswisselingen

Vrouwelijke hormonen hebben een grote invloed op het gevoelsleven. Van zodra er veranderingen in deze hormonen zijn, kan het humeur helemaal omslaan. Veel vrouwen hebben een korter lontje, zijn neerslachtig, chagerijnig of emotioneel en kunnen gaan huilen om een scheet als ze bijna ongesteld moeten worden. Bij een zwangerschap is dit niet veel anders. Het kan wel net allemaal wat heftiger zijn.

Stemmingswisselingen – ongesteld

In de periode tussen de eisprong en de menstruatie, wanneer de schommeling van de hormonen het grootst is, kan het humeur volledig veranderen. Het is zeker niet zo dat elke vrouw minder lekker in haar vel zit als ze ongesteld moet worden, maar de meesten kunnen hier echt wel over meespreken. Van zodra de menstruatie doorbreekt is gedaan met die vervelende moodswings.

Stemmingswisselingen – zwanger

Ook bij een zwangerschap, en dan met name door de stijging van de hormonen oestrogeen en progesteron kan je emotionele toestand veranderen. Veel vrouwen voelen zich anders als ze net zwanger zijn. Ze hebben meer last van emoties dan normaal, ze huilen makkelijker en zijn prikkelbaarder.


Lees ook: ongesteld en toch zwanger

Welke symptomen horen NIET bij een menstruatie maar WEL bij een zwangerschap

De onderstaande symptomen horen enkel bij een zwangerschap en hebben niets te maken met het feit dat je ongesteld moet worden.

Verhoogde basale lichaamstemperatuur

Als je jouw menstruatiecyclus bijhoudt met behulp van de temperatuurmethode, zal je opmerken dat je basale lichaamstemperatuur niet zakt aan het einde van je cyclus, zoals dat wel het geval is als je ongesteld moet worden. De lichaamstemperatuur blijft verhoogd – op het zelfde niveau van na de eisprong – als er sprake is van een zwangerschap.

Een innestelingsbloeding

Vlak na de conceptie ‘reist’ de bevruchte eicel door de eileider op weg richting de baarmoeder. Daar zoekt het een plaatsje in het slijmvlies van de wand van de baarmoeder om zich in te nestelen. Tijdens deze innesteling kan er een klein bloedvaatje worden geraakt en wat bloedverlies ontstaan. Zo’n bloeding heet een innestelingsbloeding. Zo’n bloeding wordt soms wel eens voor een menstruatie aangezien, omdat het in dezelfde periode gebeurt dan dat je ongesteld zou moeten worden. Het verschil is dat het bloedverlies van een innestelingsbloeding minder lang duurt en veel minder heftig is.

Heb je in de periode rondom je menstruatie wat licht bloedverlies, of verlies je ineens wat oud bloed of roze of paarsachtig slijmverlies bij het afvegen na het toiletbezoek, dan is meestal geen teken dat je ongesteld bent of moet worden, maar van een zwangerschap.

Veranderingen aan de tepelhof

Rond de tepelhof zitten kleine, witte bultjes. Dat zijn de kliertjes van Montgomery. Deze kliertjes hebben een ook een functie: ze scheiden een olie-achtige substantie af, waardoor de tepels soepel blijven en niet uitdrogen. Deze bultjes kunnen al heel snel na de bevruchting in aantal toenemen en wat groter worden. De tepelhof en tepels zelf kunnen ook verkleuren; ze worden donkerder. Als je ongesteld moet worden, heb je van dit symptoom helemaal geen last.

Meer vaginale afscheiding (witte vloed)

Rondom het moment dat je ongesteld moet worden, is er meestal niet zoveel vaginale afscheiding aanwezig. Tijdens de zwangerschap gaat de oestrogeenproductie omhoog en dat zorgt voor meer witte, melkachtige afscheiding of witte vloed.

Vaker plassen

Veel plassen is een typische zwangerschapskwaal. Door een combinatie van hormonen, meer bloed dat rond moet circuleren en nieren die harder werken, kun je het gevoel hebben dat je steeds moet plassen. Meestal zijn het maar kleine beetjes. Het gevoel hebben dat je continu naar het toilet moet, hoort niet bij een aankomende menstruatie maar wel bij een zwangerschap.

Vieze smaak in de mond

Sommige vrouwen ervaren een vieze smaak in de mond, zoals een bloed, metaal- of ijzersmaak. Deze smaak kan na het eten optreden of soms zelfs een hele dag aanwezig zijn. Heb je verder een goede mondgezondheid en kan je verder geen reden bedenken voor die aanhoudende, vreselijke smaak, dan zou het goed kunnen dat je een baby verwacht.

Uitblijven van de menstruatie, je bent overtijd

Dat je niet ongesteld bent geworden is uiteraard een duidelijk signaal dat je zwanger bent. Vrouwen die een regelmatige menstruatiecyclus hebben, weten meestal precies de dag waarop ze ongesteld moeten worden en wanneer ze overtijd zijn. Bij vrouwen die er de klok niet op gelijk kunnen zetten, ligt dat wat anders. Ze hebben meer moeite om te vast te stellen wanneer de menstruatie moet komen. Als je wel weet wanneer je geovuleerd hebt, omdat je bijvoorbeeld ovulatietesten hebt gebruikt of omdat je één of meerdere ovulatie symptomen hebt opgemerkt, dan kun je te weten komen wanneer je overtijd gaat door 14 dagen op te tellen bij de vermoedelijke dag van de ovulatie.

Ongesteld of zwanger?

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weten of je zwanger bent of dat die ‘rode duivels’ doorkomen. Door de bovenstaande lijst met symptomen heb je misschien wel al een idee, maar de enige manier om je twijfels weg te nemen is een zwangerschapstest te doen. Een gevoelige of vroege zwangerschapstest kun je al een paar dagen (3-4) voordat je ongesteld zou moeten worden gebruiken.


You may also like...

1 reactie

  1. Jessica schreef:

    Normaal ben ik rond 18 ongesteld ik nu week te vroeg ben ongesteld geword 7 daar voor ben ik misselijk weest en nu en buik pijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *