zwanger worden borstvoeding

Kan ik zwanger worden terwijl ik borstvoeding geef?

Je zult vast wel al eens horen zeggen hebben dat een vrouw die borstvoeding geeft niet zwanger kan worden. Hoe zit dit precies? Beschermt borstvoeding volledig tegen een nieuwe zwangerschap of kunnen borstvoedende vrouwen toch gewoon zwanger worden in de periode dat ze hun baby voeden?

Minder vruchtbaar

De meeste vrouwen die na de bevalling volledige borstvoeding op vraag geven, dus overdag ongeveer elke 2-3 uur met een maximaal van 4 uur tussen twee voedingen en dit ook ’s nachts voortzetten, zijn de eerste maanden veel minder vruchtbaar en hebben weinig kans om opnieuw zwanger te worden. Het hormoon dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van moedermelk, prolactine, onderdrukt de eisprong. De verhoogde prolactinespiegels bij moeders die op deze manier borstvoeding geven, is de reden dat de menstruatie de eerste maanden na de bevalling nog niet terugkeert.

De vruchtbaarheid herstellen

Al is de kans klein dat je toch zwanger wordt bij het geven van volledige borstvoeding op vraag, beschermt dit toch niet helemaal tegen een nieuwe zwangerschap. Net als bij zoveel andere dingen bestaat er hier ook een uitzondering op de regel. Er zijn genoeg vrouwen die ondanks de volledige borstvoeding op vraag zwanger bleken, terwijl ze hier eigenlijk niet op gerekend hadden. Dit kwam achteraf gezien vaak door plotselinge veranderingen in het borstvoedingsschema. Wil je dus graag zwanger worden terwijl je borstvoeding geeft en je bent na de bevalling nog niet ongesteld geworden, dan kan een abrupte aanpassing in het borstvoedingsschema van je baby je helpen om je vruchtbaarheid te herstellen.

Hoe komt de eisprong weer op gang?

Borstvoeding werkt via het vraag en aanbod principe. Wanneer er na verloop van tijd wat meer tijd tussen twee voedingen gaat zitten, bijvoorbeeld als je baby ineens doorslaapt of wanneer de baby al dan niet gedeeltelijk overschakelt op kunstvoeding en/of bijvoeding krijgt, zal de melkproductie dalen omdat er minder vraag is. Omdat de melkproductie daalt, dalen de prolactinespiegels gelijktijdig en wordt over het algemeen de eisprong niet langer onderdrukt. Door het aantal voedingen te verminderen, help je de menstruatiecyclus en de bijbehorende eisprong weer op gang. Er is geen peil op te trekken hoe lang het duurt voordat er weer een eisprong optreed. Hou ook in je achterhoofd dat niet elke vrouw uniek is. Sommige (langdurige) borstvoedende moeders kunnen nog steeds geen menstruatie gehad hebben; ze zijn pas weer vruchtbaar als ze volledig gestopt zijn met borstvoeding.

Als je nog steeds borstvoeding geeft én je weer een menstruatiecyclus hebt, kun je zwanger worden. Je kunt je vruchtbare dagen herkennen aan het eiwit-achtige slijmverlies dat uit je vagina komt tijdens de ovulatie periode of aan één of meerdere van de andere ovulatie symptomen welke je ongeveer twee weken voor de aankomende menstruatie kunt opmerken.

Ik wil niet zwanger worden

Alhoewel het geven van borstvoeding vaak als een natuurlijke anticonceptiemethode wordt gezien, kun je beter maar het zekere voor het onzekere nemen en anticonceptie gebruiken als je niet op een volgende baby zit te wachten. Anticonceptie helpt veel beter om een nieuwe zwangerschap te voorkomen. Je huisarts of gynaecoloog zal je graag helpen en bepalen welke vorm van anticonceptie voor jou het beste is.


 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *