zwanger worden lukt niet

Zwanger worden lukt niet.

Zwanger worden lukt niet. Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Je wilt graag een baby en het liefst zo snel mogelijk, maar zwanger worden lukt niet. Iedereen om je heen is zwanger of loopt achter de kinderwagen. Het is dan ook een enorme teleurstelling dat uitgerekend jij maand na maand met een negatieve zwangerschapstest in je handen staat. Steeds weer zakt de aarde vanonder je voeten weg. En dat gevoel is volkomen terecht. Als zwanger worden lang duurt, begin je nu eenmaal je geduld te verliezen. Je wordt hartstikke onzeker en je vraagt jezelf af wat de oorzaak kan zijn.

Enkele feiten

Een vrouw is op haar vruchtbaarst tussen de achttien en dertig jaar. Vanaf het vijfendertigste levensjaar neemt haar vruchtbaarheid af. De eicellen die al vanaf de geboorte aanwezig zijn in de eierstokken verouderen en velen zijn niet meer geschikt om bevrucht te worden; de hoeveelheid goede eicellen verminderen. Van alle stellen met een kinderwens is ongeveer 30 procent binnen drie maanden zwanger. Bij 70 procent is dat al binnen het half jaar en 80 procent is binnen het jaar zwanger.

Zwanger worden lukt niet: naar de huisarts

In Nederland is het een algemene regel dat je na een jaar proberen pas naar de huisarts gaat. Tijdens dit bezoek zal hij je vragen naar je menstruatiecyclus, hij zal wellicht een sperma onderzoek voor je partner aanvragen en je bloed laten testen op zaken die een zwangerschap in de weg kunnen zitten, zoals problemen met de schildklier of een te hoog prolactinegehalte, hij kan je vragen om te beginnen met ovulatietesten. De huisarts kan je ook doorverwijzen naar de gynaecoloog als hij dat noodzakelijk acht. Woon je in België? Dan kun je direct een afspraak maken met de gynaecoloog.

Toch zou je ook best wat eerder aan de alarmbel kunnen trekken. Als je zelf al redenen kan bedenken waardoor een zwangerschap eventueel uitblijft, zoals een hoge leeftijd of een zeer onregelmatige menstruatiecyclus, wacht dan niet langer en bespreek dit direct met je dokter.

Zwanger worden lukt niet. Vruchtbaarheidsproblemen?

Het hoeft helemaal niet te betekenen dat je na een jaar proberen te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen. Die mogelijkheid bestaat natuurlijk wel. Vruchtbaarheidsproblemen komen bij ongeveer tien procent van de koppels met een kinderwens voor. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Het probleem hoeft niet speciaal bij jou te liggen. Mannen kunnen ook te kampen hebben met vruchtbaarheidsproblemen. Soms komt er geen zwangerschap tot stand door een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Oorzaken

Vrouwelijke vruchtbaarheidsproblemen

De oorzaken van vrouwelijke vruchtbaarheidsproblemen zijn erg verschillend van aard. Een probleem dat regelmatig voorkomt is het ontbreken van de ovulatie door een hormonale disbalans dat PCOS veroorzaakt. Afwijkingen aan de eileiders of endometriose kunnen een zwangerschap in de weg zitten.

Mannelijke vruchtbaarheidsproblemen

Vruchtbaarheidsproblemen van mannelijke oorsprong hebben bijna altijd te maken met zijn zaadcellen: er zijn er te weinig, ze vertonen afwijkingen of ze zijn niet mobiel genoeg. De oorzaken hiervan zijn heel divers.

Onmacht

In sommige situaties kunnen de zaadcellen zich geen weg banen door het baarmoederslijm. Ze zullen hier uiteindelijk sterven, waardoor er geen bevruchting tot stand kan komen.

De meeste oorzaken van problemen met de vruchtbaarheid bij zowel de man als vrouw kunnen behandeld worden en hoeven geen reden te zijn tot onvruchtbaarheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *