zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes en wat je er tegen kunt doen

Zwangerschapskwaaltjes… de meeste zwangere vrouwen krijgen vroeg of laat te kampen met één of meerdere zwangerschapskwaaltjes. Ze zijn erg vervelend en lastig, maar gelukkig kunnen ze geen kwaad voor jouw of je baby’s gezondheid. We bespreken de meeste voorkomende kwalen en wat je er aan kunt doen om ze te verminderen.

De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Misselijkheid

De bekendste der zwangerschapskwaaltjes: misselijkheid. Vanaf het begin van de zwangerschap tot en met het einde van de derde maand kun je je misselijk voelen en daardoor gaan overgeven. Sommige geuren lijk je niet meer te kunnen verdragen, waar je misselijk van wordt. Misselijkheid komt vaak ’s ochtends voor, vandaar de term ochtendmisselijkheid. Toch is dit wat achterhaald, want veel vrouwen voelen zich de ganse dag niet lekker. Een aantal tips: eet iets lichts voordat je opstaat; een cracker met een kopje thee. Eet niet te vet en liever veel kleine maaltijden dan drie maal per dag een grote maaltijd. Sommige vrouwen hebben baat bij het zuigen op een lolly of een snoepje. Gember is een natuurlijk remedie tegen misselijkheid en is zowel vers verkrijgbaar als in capsules.

Veel plassen

Een van de zwangerschapskwaaltjes waar bijna elke zwangere vrouw mee van doen krijgt, is veel plassen. Vaak begint dit al in het prille begin van de zwangerschap onder invloed van hormonen. Soms is je blaas nog niet eens vol en hup, je moet weeral richting toilet. Wat later in de zwangerschap drukt je baby op de blaas, waardoor je steeds veel aandrang hebt. Van koffie, thee, cola en andere cafeïne houdende dranken moet je meer gaan plassen, drink deze dranken dus zeker met mate. Hou wel goed in het oog dat je geen branderig gevoel hebt wanneer je plast. Je hebt dan waarschijnlijk een blaasontsteking die behandeld moet worden. Breng in dat geval even een bezoekje aan je huisarts.
zwangerschapskwaaltjes zwanger

Vermoeidheid

Voel je dat je totaal geen energie hebt, futloos en een verschrikkelijke behoefte aan extra slaap? Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap is dit heel gewoon. Vermoeidheid is één van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je lichaam is hard aan het werk en aan het veranderen; je maakt een baby en dit proces kost veel energie. Wanneer het mogelijk is, rust dan uit. Je verzetten tegen de vermoeidheid heeft geen enkele zin. De man met de hamer komt sneller langs dan je denkt!

Bandenpijn

Je baarmoeder zit aan beide kanten vast aan een soort ophangbanden. Deze rekken op wanneer je baarmoeder groeit en dat geeft een pijnlijk gevoel onder in de buik. De pijn straalt vaak uit richting de liezen, vagina en soms zelfs richting de onderrug. Wanneer bandenpijn de kop opsteekt, probeer dan te ontspannen in een lekker warm bad of leg een warme kruik of kersenpitkussen op de pijnlijke plaats. Heb je vaak last van bandenpijn en heb je niet voldoende baat bij de eerdergenoemde methoden, dan kun je beter een ondersteunende buikband dragen die de pijn helpt te verminderen.

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen aders die rond en in de anus voorkomen. Ze ontstaan vaak tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap en tijdens de bevalling door de druk van het persen. Probeer vet, pikant en gekruid eten te vermijden, want daar kunnen bestaande aambeien erger van worden. Ook te hard drukken tijdens de ontlasting is geen goed idee. Normaal gesproken hoef je er niets aan te doen, want ze verdwijnen vanzelf. Wanneer de aambeien te pijnlijk zijn, kun je ze behandelen met een pijnstillende en ontstekingsremmende crème. Vraag altijd advies aan je huisarts, verloskundige, gynaecoloog of apotheker voordat je een geneesmiddel gebruikt.

Brandend maagzuur

Een van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes is brandend maagzuur. Brandend maagzuur ontstaat door hormonale veranderingen; de spieren van de slokdarm verslappen en daardoor stroomt het maagzuur terug naar boven. Tegen de laatste maanden van de zwangerschap is de baarmoeder zo groot geworden dat het de maag verdrukt. Ook daardoor komt het maagzuur terug de slokdarm in. Scherp, gekruid en te vet voedsel, rauwkost, koffie en koolzuurhoudende dranken kun je nu beter laten staan. Als je ’s nachts last hebt van brandend maagzuur, leg je bovenlichaam dan wat hoger. Een extra kussen onder je hoofd kan al soelaas bieden. Mochten alle tips tegen brandend maagzuur niet helpen, dan mag je hier iets tegen nemen. Gaviscon, Riopan en Rennie zijn anti-maagzuur medicijnen die je zonder doktersrecept kunt kopen en veilig zijn tijdens de zwangerschap. Wel even de bijsluiter doorlezen! Omeprazol helpt ook goed tegen maagzuur, maar dit medicijn is alleen op voorschrift verkrijgbaar.

Constipatie

Door het hormoon progesteron functioneren de darmen minder goed tijdens de zwangerschap, waardoor constipatie een vaak voorkomend probleem vormt. Je zult iets makkelijker naar het toilet kunnen gaan als je veel groene groenten en salades nuttigt en magnesium-rijk mineraalwater drinkt. Er zijn vrouwen die zweren bij een glas lauw water vlak na het opstaan om de ontlasting op gang te laten komen.

Meer vaginale afscheiding

Zwangere vrouwen hebben door de hormoonproductie meer vaginale afscheiding. Dit kan absoluut geen kwaad. Gebruik liever geen inlegkruisjes en was je vagina na elk toiletbezoek met wat lauwwarm water. Gebruik geen zeep! Wanneer je jeuk en een branderig gevoel hebt down-under, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van een candida-infectie (schimmelinfectie). Dit komt vaak voor bij zwangeren en is erg vervelend, maar onschuldig. Ga even langs de huisarts voor een voorschrift voor medicijnen zodat je de schimmelinfectie kunt behandelen.

Slecht slapen

In het laatste trimester van de zwangerschap kun je de slaap soms maar moeilijk vatten. Je baby draait, beweegt en schopt. Zijn bewegingen houden je uit je slaap. Je droomt ook veel meer dan voorheen en deze dromen zijn erg levendig en daar wordt je vaak wakker van. Ontspan je goed voordat je naar bed gaat om een goede nachtrust te bevorderen. Drink een thee op basis van kruiden, zoals kamillethee en neem een warm bad voordat je onder de wol kruipt.

Spataderen

Tijdens de zwangerschap verslappen de wanden van de bloedvaten onder invloed van het hormoon progesteron. Het gevolg is dat hierdoor spataderen in de benen kunnen ontstaan. De baarmoeder zelf drukt ook op de aderen in de buik, waardoor de druk in de aderen van de benen verhoogt. Geef bestaande spataderen niet de kans om te verergeren. Neem daarom geen warme baden, wandel veel, sta niet te lang in dezelfde houding, leg je benen wat hoger dan de rest van je lichaam. Je kunt ook steunkousen dragen. Spataderen komen niet alleen voor op de benen. Soms ontstaan er zelfs vaginale spataderen. Ze zijn zeer pijnlijk. Een goede tip: leg een maandverband in de vriezer en als deze eenmaal bevroren is, leg je deze in je onderbroek. Door de kou zal de zwelling iets verminderen, waardoor tevens de druk op de vagina vermindert.

Jeuk

Het jeukt overal, op je buik, je armen, je benen… Dit is erg lastig. Veel zwangere vrouwen krijgen last van de typische zwangerschapsjeuk in het laatste trimester van hun zwangerschap. Gebruik zo min mogelijk geparfumeerde verzorgingsproducten. Het gebeurt dat men zoveel jeuk krijgt dat het de dagelijkse bezigheden flink belemmert. Wanneer dat bij jou zo is, ga dan zeker naar de dokter. Er zal dan wellicht een onderzoek van de lever uitgevoerd worden.

Neus- en tandvleesbloedingen

Het lichaam van een zwangere vrouw is veel beter doorbloed. Een bloedneus of bloedend tandvlees ontstaat nu veel gemakkelijker. Gebruik een zachte tandenborstel en poets voorzichtig om bloedend tandvlees te voorkomen.

Kuitkrampen

Je bent heerlijk in dromenland en plotseling wordt je wakker van vreselijke kuitkrampen. Dat is pijnlijk! Helaas is dit ook weer één van de veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Wordt je hier regelmatig door geplaagd, leg tijdens de slaap je voeten dan hoger dan de rest van je lichaam. Extra magnesium kan nachtelijke krampen tegengaan. Magnesium is onder andere te koop in tabetvorm bij de apotheek.

Veel speeksel

Misschien merk je dat je ineens meer speeksel produceert. Behalve inslikken of uitspugen kun je hier verder niets aan doen. Na de bevalling gaat dit direct weer beter.

Zweten

Nu je zwanger bent, heb je het sneller warm en zweet je wat meer en dat voornamelijk ’s nachts. Dit komt omdat de zweetklieren nu beter doorbloed zijn. Bovendien moet je lichaam niet alleen je eigen afvalstoffen verwerken, maar ook die van je baby. Draag katoenen kleding als je meer transpireert. Een extra wasbeurt helpt tegen nare luchtjes. En om gênante situaties te voorkomen, neem altijd deodorant mee in je handtas.

Rugpijn

Rugpijn, dit is één van de zwangerschapskwaaltjes waar bijna elke zwangere vrouw krijgt vroeg of laat mee te maken krijgt. Je buik wordt zwaarder en je houding verandert. Onbewust trek je je rug hol en dit veroorzaakt pijn. Sta niet te lang recht, want zo werk je rugpijn in de hand. Een goede remedie tegen pijn in de rug is zwemmen. Een ondersteunende buikband, dezelfde die gebruikt wordt om bandenpijn tegen te gaan, helpt ook goed.

Pijnlijke borsten

Het merendeel van de zwangere vrouwen hebben de eerste maanden van hun zwangerschap last van pijnlijke borsten, borsten die zwaar aanvoelen en / of gevoelige tepels. Het lichaam bereidt zich voor om borstvoeding te gaan geven. Het is belangrijk om nu een goede zwangerschapsbh te dragen die voor veel comfort zorgt en de juiste ondersteuning bied.

Vocht vasthouden

Dikke polsen, enkels of een opgezwollen gezicht… je houdt vocht vast! De term voor vocht vasthouden is oedeem. Oedeem komt regelmatig voor in de laatste weken van de zwangerschap. Een aantal tips om het vocht wat te verminderen: Selderij, kamille- en brandnetelthee werken vochtafdrijvend. Sta of zit niet te lang in dezelfde houding. Blijf zoveel mogelijk uit de warmte en rust met je voeten omhoog. Ga zeker niet minder drinken! De dagen na de bevalling zul je zien dat het vocht weg is.

Word jij geteisterd door één van deze bovenstaande zwangerschapskwaaltjes? Of zijn er zwangerschapskwaaltjes die hier niet vermeld staan waar je last van hebt (gehad)? Deel jouw ervaringen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *