Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid, braken en overgeven

Zwangerschapsmisselijkheid. Het merendeel van de zwangere vrouwen voelt zich tijdens de zwangerschap misselijk. Door deze zwangerschapskwaal kun je je flink ellendig en ziek voelen. Zwangerschapsmisselijkheid wordt ook wel ochtendmisselijkheid genoemd. Ergens is dat onterecht, want alhoewel de misselijkheid over het algemeen ‘s morgens het ergste is, kan het op elk moment van de dag komen opzetten.

Waarom voelen zoveel vrouwen zich misselijk tijdens de zwangerschap?

Niemand weet op dit moment precies waarom vrouwen last hebben van zwangerschapsmisselijkheid. De meest plausibele verklaring is dat het veroorzaakt wordt door een hormonen. En dan vooral het zwangerschapshormoon hCG dat in het eerste trimester in grote hoeveelheden door de placenta wordt aangemaakt lijkt de boosdoener. Zo voelen aanstaande mama’s die zwanger zijn van een tweeling zich vaak misselijk. Dat zou kunnen komen door de grotere hoeveelheid hCG in het lichaam. Ook kan de versterkte reuk bij zwangere vrouwen een misselijk gevoel uitlokken.

Andere verklaringen voor zwangerschapsmisselijkheid zijn psychologische factoren zoals emotionele instabiliteit en stress. In het begin van de zwangerschap hebben veel vrouwen ‘last van de hormonen’. Dit blijkt de misselijkheid in de hand te werken.

Wanneer begint zwangerschapsmisselijkheid?

Een jonge vrouw die lijkbleek naar het toilet rent met de hand voor de mond. “Ze zal wel zwanger zijn”, luidt het dan meestal. En dat is niet voor niets dat er meteen aan een zwangerschap gedacht wordt bij het aanschouwen van dat tafereel. Zwangerschapsmisselijkheid is één van de eerste zwangerschapsverschijnselen en komt bij sommigen al opzetten nog voor ze weten dat ze zwanger zijn. Bij anderen is het rond de dag dat de menstruatie zou moeten beginnen en soms nog wat later. Bij de meeste zwangere vrouwen begint zwangerschapsmisselijkheid tussen de 6e en 7e zwangerschapsweek.

Wanneer gaat het over?

De meeste aanstaande mama’s voelen zich rond de dertien – veertien weken zwangerschap zo langzaam weer wat beter. Helaas zijn er anderen met minder geluk en voelen zich van begin tot einde ellendig.

Zwangerschapsmisselijkheid kan geen kwaad

Hoe vervelend je ook voelt, de misselijkheid kan geen kwaad voor je kindje. Zelfs als je moeite hebt om te eten en je niets in gewicht aankomt of één of twee kilo verliest. In het eerste trimester van je zwangerschap heeft je baby geen extra calorieën nodig om zich te ontwikkelen en goed te kunnen groeien. Daar dienen jouw reserves voor; baby neemt daar van wat hij nodig heeft.

Hyperemesis gravidarum

Het is een ander verhaal als je extreem veel moet overgeven en zelfs het kleinste slokje water er weer uitkomt. Dan zou je kunnen denken aan hyperemesis gravidarum (HG), een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Het is verstandig om contact op te nemen met je huisarts, verloskundige of gynecoloog als je hyperemesis gravidarum vermoed. Door het vele braken en overgeven ontstaat er gewichtsverlies en uitdrogingsverschijnselen en dat kan gevaarlijk zijn als er niet ingegrepen wordt. Zwangere vrouwen met een deze extreme vorm van misselijkheid worden meestal opgenomen in het ziekenhuis.

Wat te doen tegen zwangerschapsmisselijkheid? Een aantal tips.

Dé gouden tip tegen zwangerschapsmisselijkheid is er niet echt. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen (of laten) om het wat binnen de perken te houden. Enkele tips:

 • Zorg dat je altijd iets te eten op je nachtkastje hebt liggen. En beschuitje of cracker voor het opstaan helpt tegen de eerste misselijkheid.
 • Ontbijt niet te zwaar.
 • Vermijd de geuren die je tegenstaan.
 • Drink veel water, zeker als je veel moet overgeven. Dit helpt uitdroging voorkomen.
 • Drink kleine slokjes lauwe cola of zuig op een snoepje tijdens een misselijke bui.
 • Slik je zwangerschapsvitaminen? Deze liggen nogal zwaar op de maag. Probeer ze eens ‘s avonds in te nemen voor het slapen gaan in plaats van ‘s morgens bij het ontbijt.
 • Eet liever 6 kleine porties per dag dan 3 grote porties. Zorg dat je altijd iets in je maag hebt. Een lege maag werkt misselijkheid in de hand.
 • Eet geen vet voedsel, want dat blijft langer in de maag en verergert misselijkheid.
 • Gember is een natuurlijk middel tegen maagklachten en misselijkheid. Je kunt het vers gebruiken, als thee of gemalen in capsules.
 • Eet geen vet voedsel, want dat blijft langer in de maag en verergert misselijkheid.
 • Veel zwangeren zweren bij een SeaBand, een armband dat werkt op basis van acupressuur. De SeaBand is officieel erkend als een Klasse 1 Medisch Hulpmiddel.

Medicijnen tegen zwangerschapsmisselijkheid

Mocht je weinig baat hebben bij de bovenstaande tips tegen zwangerschapsmisselijkheid en worden je dagelijkse activiteiten belemmerd, bespreek dit dan met je verloskundige of huisarts. Misschien kan je wel een medicijn krijgen waardoor je je wat beter zal voelen. Medicijnen tegen zwangerschapsmisselijkheid (primperan, motilium, postafene) zijn veilig voor je kindje, maar ze zijn alleen op voorschrift verkrijgbaar.

Heb jij last van misselijkheid, braken en overgeven nu je zwanger bent? Wanneer begon dat? En was er iets wat jou hielp? Tips zijn altijd welkom!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *