zwangerschapsvergiftiging pre eclampsiezwangerschapsvergiftiging pre eclampsie

Zwangerschapsvergiftiging ( pre-eclampsie ) herkennen

Wat is zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging is een complicatie tijdens de zwangerschap waar sommige vrouwen last van krijgen. Zwangerschapsvergiftiging manifesteert zich meestal na de 20e week van de zwangerschap en uit zich door een hoge bloeddruk (hypertensie) en een verhoogd aantal eiwitten in de urine. Deze complicatie wordt ook wel pre-eclampsie genoemd. Alhoewel de precieze oorzaak van zwangerschapsvergiftiging niet bekend is, is het zeker niet zonder risico’s: het kan erg gevaarlijk zijn voor mama en baby.

Risico’s van zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging kan gevaarlijke situaties opleveren. De verhoogde bloeddruk die geassocieerd word met deze complicatie kan de bloedtoevoer naar verschillende organen en de placenta verminderen. Hierdoor komt je baby noodzakelijke voedingstoffen en zuurstof tekort en gaan jouw organen minder functioneren. Er kan een tekort aan vruchtwater ontstaan en de baby kan achterblijven in de groei.

Hoe vaak komt zwangerschapsvergiftiging voor en bij wie?

Ongeveer 4% tot 8 % van de zwangere vouwen krijgt te maken met pre-eclampsie. Vrouwen die voor het eerst zwanger zwanger zijn, vrouwen die zwanger zijn van een twee- of meerling, vrouwen met overgewicht, vrouwen die problemen ondervinden met een hoge bloeddruk en vrouwen onder de 20 en boven de 40 lijken de meeste kans te hebben om zwangerschapsvergiftiging te ontwikkelen. De meeste vrouwen krijgen dit in een lichte vorm. De vrouwen die een zware vorm van zwangerschapsvergiftiging doormaken, riskeren ernstige problemen met een eventuele dodelijke afloop.

Symptomen zwangerschapsvergiftiging

Er zijn een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor zwangerschapsvergiftiging:

 • Plotseling veel gewicht aankomen
 • Veel vocht vasthouden, met name in het gezicht, de enkels en de handen
 • Last van hoofdpijn
 • Een bandgevoel rond de buik
 • Tintelingen in de vingers
 • Een veranderd gezichtsvermogen, zoals wazig zien
 • Mocht je één of meerdere van deze symptomen van zwangerschapsvergiftiging opmerken, neem dan altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog!

  Preventieve maatregelen om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen

  De verloskundige of gynaecoloog zal bij elke zwangerschapscontrole je bloeddruk, gewicht en urine nakijken om de symptomen van zwangerschapsvergiftiging op te sporen. Als er opgemerkt wordt dat je risico loopt om pre-eclampsie te ontwikkelen, is het verstandig om veel rust te nemen. Daarbij lig je het beste zo veel mogelijk op je linkerzij. In deze houding is de bloedtoevoer naar de placenta optimaal. Het is belangrijk om geen controle over te slaan en bij het minste symptoom contact op te nemen.

  Zwangerschapsvergiftiging behandelen

  Pre-eclampsie

  Als je toch zwangerschapsvergiftiging blijkt te ontwikkelen, zal de behandeling afhangen van je conditie en van in hoeverre de zwangerschap gevorderd is. Als het te vroeg is om je kindje veilig op de wereld te zetten en je hebt een milde vorm van zwangerschapsvergiftiging zal je op veel bedrust moeten rekenen. Je zult tevens een bloeddruk verlagend medicijn moeten innemen.

  Eclampsie

  Bij eclampsie, de zwaarste vorm van zwangerschapsvergiftiging, moet je in het ziekenhuis worden opgenomen. Eclampsie is een levensbedreigende situatie; bovenop de ontzettend hoge bloeddruk, krijg je stuiptrekkingen die je kunt vergelijken met een epileptische aanval. Je kunt zelfs bewusteloos raken. Om je leven niet te riskeren wordt er beslist om je baby te halen, ook als je baby nog erg klein is. De kans bestaat dat je baby komt te overlijden.

  Herstellen na zwangerschapsvergiftiging

  Na de bevalling herstel je volledig, maar het herstel kan makkelijk weken in beslag nemen. Je bloeddruk zal steeds gecontroleerd worden en indien nodig krijg je medicijnen mee naar huis om de bloeddruk verder te verlagen.

  Meer informatie over pre eclampsie lees je in dit artikel van Dr. Renaud Guichard.

  ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

  1 reactie op “Zwangerschapsvergiftiging ( pre-eclampsie ) herkennen”

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *