Zwangerschapsverlof & bevallingsverlof. Hoe is dat precies geregeld?

Een zwangere vrouw heeft in Nederland recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Hoe lang dit verlof effectief duurt is afhankelijk van wanneer je baby geboren wordt. Vanaf 6 weken voor de uitgerekende datum mag je stoppen met werken, maar dit is geen verplichting. Je mag namelijk ook nog wat langer doorwerken, tot maximaal 4 weken voor de bevallingsdatum. Vanaf dat moment ben je wettelijk verplicht om je zwangerschapsverlof op te nemen. Het zwangerschapsverlof stopt op de dag van de bevalling. Vanaf dan gaat het bevallingsverlof in.

Hoe zwangerschapsverlof en bevallingsverlof berekenen?

Als je baby voor of op de uitgerekende datum geboren wordt

Als je kindje voor of op de uitgerekende datum geboren wordt, dan is de duur van je verlof in totaal 16 weken. Dit wil dus zeggen dat je precies 16 weken na het begin van het verlof weer terug moet gaan werken. Het maakt daarbij niet uit of je nu 6, 5 of 4 weken voor de bevallingsdatum met verlof bent gegaan.

Als je baby te laat geboren wordt

Indien je bevalt na de uitgerekende datum, krijg je die dagen die je overtijd bent extra. Deze dagen worden dus opgeteld bij de 16 weken die je standaard krijgt. Een voorbeeld: Je gaat 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. Je kindje wordt echter 9 dagen te laat geboren. In dit geval krijg je dus 6 weken zwangerschapsverlof voor de bevalling en 10 weken bevallingsverlof en 9 dagen extra bevallingsverlof = 17 weken en 2 dagen verlof.

Als de bevalling begint en je nog geen verlof hebt

Plots begint de bevalling, maar je verlof is officieel nog helemaal niet ingegaan, bijvoorbeeld bij een prematuur geboren baby. Het bevallingsverlof start in dit geval op de dag dat je bevallen bent en duurt 16 weken.

Je wordt ziek net voor je verlof

Het kan altijd gebeuren dat je ziek wordt, terwijl je zwangerschapsverlof nog niet begonnen is. Als dit gebeurt in de 6 weken voor de uitgerekende datum, worden deze ziektedagen als zwangerschapsverlof aangerekend. Het aantal dagen dat je ziek was, word afgetrokken van het totale aantal weken verlof.

Nieuw in 2015: het laatste gedeelte bevallingsverlof gespreid opnemen

Sinds 1 januari 2015 mag je de laatste periode van het bevallingsverlof gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Het gaat hier om het bevallingsverlof dat overblijft vanaf 6 weken na de bevallingsdatum. Uiteraard maak je hier van te voren afspraken over met je werkgever. Je moet in ieder geval het verzoek om dit verlof op te nemen uiterlijk 3 weken na de bevalling indienen bij je werkgever.

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij meerlingen

Als je zwanger bent van een meerling heb je momenteel nog recht op 16 weken verlof. Precies hetzelfde als bij een ‘normale’ zwangerschap. De regels omtrent het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij meerlingen zullen in de loop van 2015 veranderen. Een vrouw die bevalt van een meerling krijgt dan 4 weken extra verlof. Wanneer dit ingaat, is op dit moment nog niet bekend.

Hoe zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aanvragen

Je stelt je werkgever maximaal drie weken voordat je verlof wilt op de hoogte. Je geeft hem/haar een attest waarop vermeld staat dat je zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. Met dit attest kan je werkgever een UWV uitkering gaan aanvragen. Jijzelf hebt niets met deze uitkering te maken, want tijdens je zwangerschapsverlof je krijg je je volledige loon gewoon doorbetaald. Indien je niet werkt en daardoor een uitkering geniet of zelfstandige bent, dan moet je andere stappen ondernemen.

Handige websites

► Meer informatie over het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof: rijksoverheid.nl

► Meer informatie over de zwangerschapsuitkering als je werknemer bent, vindt je op de site van het UWV

(Update januari 2015)

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *